”Jeg kan se, at der er en del til stede, som er oppe i årene. Desværre har jeg ingen vittigheder med om 1. Verdenskrig!”
Komikeren Jan Gintberg lagde ikke fingrene imellem, da han som afslutning på et mere end fire timer langt valgmøde forleden aften i Realdanias område 1 skulle forsøge at aktivere de 934 tilstedeværende medlemmer og gæsters lattermuskler.
Og grine ad Jan Gintbergs show, det kunne de fremmødte i Tivoli Congress Center i København bestemt, også selvom de måtte finde sig i at lægge ører til mere én hentydning til flertallets fremskredne alder.
Netop alder i almindelighed og høj alder i særdeleshed fyldte allerede inden, Jan Gintberg var gået på scenen, en hel del på mødet, hvis primære formål var at vælge syv nye medlemmer til repræsentantskabet fra kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby.
Et blik rundt i den store sal på kongreshotellet viste, at langbordenes røde termokander med kaffe og karafler med vand primært gik rundt mellem boligejere, der er blevet grå på toppen, og, uden at fornærme nogen, for størstedelens vedkommende så ud til at tilhøre bedsteforældregenerationen.
En antagelse, der i øvrigt senere i arrangementet fik ny næring, da bestyrelsesformand Lars Krarup kunne fortælle, at gennemsnitsalderen blandt de tilstedeværende var 67 år.
”Det er i øvrigt fire år lavere, end da vi senest holdt valgmøde for et par uger siden,” sagde den 50-årige tidligere Herning-borgmester med reference til valgmødet tidligere i november i Nordsjælland, hvor de fremmødte i snit havde 71 år på bagen.
Pauserne mellem aftenens forskellige indslag blev i stor stil brugt til at vise de omkringsiddende billeder af børn og børnebørn på telefonerne. Snakken gik om inflation, stigende priser på opvarmning og VM i fodbold – mens andre ivrigt diskuterede, hvad der mon ville blive serveret af mad og drikke, rynkede på næsen af de økologiske ’raw-bites’ med smag af æble og kanel, bladrede i den opdaterede udgave af bogen ’Turen går til Realdania’, eller forsøgte at løse den kryds-og-tværs, der prydede dækkeservietterne.
Demokratiet lever i bedste velgående
Den formelle del af valgmødet blev indledt med lange taler af først Lars Krarup og dernæst administrerende direktør Jesper Nygård.
De glædede sig blandt andet over det store fremmøde, hvilket formanden tog som en understregning af, at demokratiet i Realdania lever i bedste velgående. Antallet kunne i øvrigt have været endnu større, for rent faktisk var der tilmeldt 178 flere, end de 934, der havde trodset novemberkulden og fundet vej til Kalvebod Brygge.
Formanden og direktøren kunne endvidere fortælle, at Realdania med årlige uddelinger i størrelsesordenen én milliard kroner er blandt de 50 største fonde og filantropiske foreninger i verden, og at 11.000 boligejere sidste år meldte sig ind i Realdania, hvilket betyder, at foreningen nu er oppe på cirka 175.000 medlemmer.
Plads til et grin blev der såmænd også, da Jesper Nygård – efter at have fortalt om alle de medier, hvor der publiceres nyheder om Realdanias gøren og laden – med slet skjult henvisning til Axel Vanopslaghs succes med at appellere til de yngste vælgere tilføjede:
”Oven på Folketingsvalget overvejer vi, om vi også skal på TikTok!”
Spørgsmål til aldersgrænse
Aftenens dirigentstok var tildelt journalist og vært på TV-Avisen Nina Munch-Perrin, og efter, at hun havde åbnet for spørgsmål fra salen, var der igen flere, som tog fat i alderstemaet – med lidt forskellige tilgange.
Én hæftede sig i sit spørgsmål ved det faktum, at kandidater, der er fyldt 70 år eller fylder 70 i valgåret, ikke kan vælges til repræsentantskabet.
”Jeg kan se, at der er en del gråhårede blandt dem, der skal stemme. Jeg ville gerne selv stille op, men det kan jeg ikke,” lød det fra spørgeren – som i øvrigt kunne fortælle, at hvert fjerde parcelhus i Region Hovedstaden er beboet af folk i 70’erne.
Jeg kan se, at der er en del gråhårede blandt dem, der skal stemme
Spørger – Medlem af Realdania
Lars Krarup takkede for at bringe ”et helt relevant tema” op og begrundede blandt andet aldersgrænsen med, at repræsentantskabsmedlemmerne gerne skal være fagligt aktive og ”på omgangshøjde med nye tendenser i samfundet” for bedst muligt at kunne agere sparringspartnere for bestyrelsen.
Oven på spørgsmål om alt fra leveringen af magasinet Bolius over honoraret for at sidde i repræsentantskabet til Realdanias bæredygtighedsaftryk kom alderstemaet op at vende endnu engang. Det skete, da en spørger i den yngre ende af aldersskalaen ville vide, hvad bestyrelsen og ledelsen gør for at sikre aldersdiversitet i repræsentantskabet.
Lars Krarup lagde i sit svar ikke skjul på, at ”vi gerne vil have yngre talenter ind” – og tilføjede:
”Men der er ikke så mange under 30 år, der ejer en bygning.”
Samme spørger efterlyste også en holdning til valgdeltagelsen ved valgene til repræsentantskabet, der – som Fundats senest beskrev i en artikel primo november – typisk ligger mellem tre og fem procent.
”Salen er fyldt op, og hvis alle tilmeldte var kommet, ville også balkonen have været fyldt. Det er fantastisk flot. Og vi har lige sat deltagerrekord i Hillerød,” lød det fra Lars Krarup, som tilføjede, at det formentlig bliver svært nogensinde at nå en stemmeprocent a la den, der er til folketingsvalgene.
Til gengæld er den højere i Realdania end i de fleste badmintonforeninger, tilføjede han med et smil.
Fem selvopstillere valgt ind
Inden de fremmødte fik serveret platter med blandt andet laks, rejer og roastbeef, og inden der kom rød- og hvidvin på langbordene, skulle der stemmes.
På stemmesedlerne var der navnene på hele 16 kandidater, hvilket er det største antal i 15 år. De 16 var fordelt med seks indstillet af bestyrelsen og 10 selvopstillere, og de fik hvert to og et halvt minut på talerstolen til at fortælle, hvem de er, og hvad de vil arbejde for, hvis det skulle lykkes at løse én af de i alt syv københavnske adgangsbilletter til repræsentantskabet.
Før kuglepennene blev svinget, kom først en udførlig – meget udførlig – forklaring om, at et kryds skal gå fra hjørne til hjørne i feltet ud fra kandidatens navn, og en tilhører bad om ordet for at beklage sig over skriftstørrelsen på stemmesedlerne og, i direkte forlængelse heraf, om en lup.
Resultatet af afstemningen blev på flere planer bemærkelsesværdigt. Dels lykkedes det fem selvopstillere at komme i repræsentantskabet, mens kun to af bestyrelsens kandidater fik tilstrækkeligt med stemmer.
Og dels lignede det en tendens, at de fremmødte stemmeberettigede tilsyneladende ønskede at få flere yngre kandidater ind i repræsentantskabet. Blandt de valgte var således 33-årige Jacob Rønnoe Rask, 37-årige Helga Mathiassen, som fik aftenens højeste stemmetal, og 38-årige Rikke Rohr – mens de to ældste kandidater på stemmesedlen, 66-årige Elsebeth Stærmose Krogh og Anne Marie Oksen på 62 år, ikke blev genvalgt.
Også stemmeprocenten ved valgmødet i Tivoli Congress Center var i øvrigt bemærkelsesværdig i relation til de tal, Realdania normalt kan mønstre. Den endte på 5,5 procent.
Til sammenligning benyttede kun 2,4 procent af nordsjællænderne sig tidligere i november af muligheden for at bestemme, hvem der skal repræsentere området i de næste fire år, og da der i oktober var valgmøde i Vingsted for Trekantområdet, stemte 3,4 procent af medlemmerne.
Nyt slogan: ”Vi er for fede”
Da resultatet af valget var blevet offentliggjort, kom den kolde platte og vinen på bordet, og så gik snakken ellers igen lystigt ved langbordene om børnebørn, inflation og Danmarks kedelige 0-0 kamp mod Tunesien ved VM i fodbold lidt tidligere på dagen.
De blev valgt til repræsentantskabet
Ved valget til Realdanias repræsentantskab i område 1 blev følgende syv medlemmer valgt for en fireårig periode.
Selvopstillere:
Camilla Gregersen, formand, København S
Helga Mathiassen, tømrer, København NV
Jacob Rønnoe Rask, konsulent og underviser, København NV
Jon Vesterby, tømrer/tillidsmand, København S
Rikke Rohr, arkitekt MAA/direktør, København SV
- Opstillet af bestyrelsen:
- Mette Kynne Frandsen, Managing Director, Frederiksberg
Sara Line Bohn, projektchef, Brønshøj
Gintberg betegnede Realdanias bestyrelse som ”politbureauet”, kaldte Turen går til Realdania for ”Den lille røde”, foreslog ”Vi er for fede” som nyt slogan til foreningen og konstaterede, at de fremmødte formentlig hellere ville have været underholdt med cellospil og oplæsning af Søren Kierkegaard, end at høre på ham ”stå og gøgle”.
”Jeg driller bare,” forklarede han, hvis nogen skulle være i tvivl.
Klokken 21:15 – mere end fire timer efter, at valgmødet var startet – var Jan Gintberg blevet klappet fra scenen, bestyrelsesformanden havde nok engang takket for fremmødet, og der kunne slukkes for de tre storskærme i salen.
Der blev sagt ”Vi ses igen om fire år” hen over bordene – og så blev de 934 næser ellers vendt mod ejerboligerne i de fire københavnerkommuner med vished om, at der var sat navne på københavnerområdets syv medlemmer af repræsentantskabet de kommende fire år.