I anledning af Lego-brandets 90-års jubilæum lancerer Lego Fonden nu en global konkurrence om 900 millioner kroner, der er målrettet nytænkende projekter, som kan hjælpe og støtte børn i alderen 0-6 år kloden rundt.
Konkurrencen, der lanceres under overskriften ’Build a World of Play’, er ifølge Lego Fonden den største offentlige donation i fondens historie.
Håbet og forventningen hos fonden er, at konkurrencen vil munde ud i fem nytænkende løsningsforslag, hvoraf tre modtager 200 millioner kroner, mens to projekter forventes at få 100 millioner kroner at gøre godt med. Derudover vil yderligere 10 forslag blive præmieret med cirka 6,5 millioner kroner hver.
Ifølge administrerende direktør i Lego Fonden Anne-Birgitte Albrectsen er der to primære årsager til, hvorfor den rekordstore donation lanceres netop nu.
”Den ene er, at verden står overfor store udfordringer for de små børn og på undervisningsområdet på bagsiden af coronapandemien. Og den anden årsag er, at vi på tværs af hele økosystemet fejrer Legos 90-årsfødselsdag. Fødselsdagen har været en god anledning til at reflektere over, hvad det egentlig var for nogle børn, Ole Kirk tænkte på, da han sad og snedkererede i sit værksted? Hans mål var jo netop at lave det mest stimulerende legetøj og skabe rammerne for, at børn har det godt,” siger Anne-Birgitte Albrectsen til Fundats.
Og så er der en tredje forklaring på den generøse donation, som knytter sig til fondens 25 procents ejerskab af Lego. De seneste år har været usædvanligt gunstige for Lego-koncernen, og der er forventninger i den finansielle sektor om, at der vil blive præsenteret nye indtjeningsrekorder, når Legos 2021-regnskab om kort tid offentliggøres.
”Vi er i fonden økonomisk dér, hvor vi har mulighed for at foretage store donationer og finde nye, innovative partnere, hvor vi gerne tager en større risiko i forsøget på at nå de børn, der har mest brug for hjælp,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Uddelingsniveau på tre milliarder kroner om året
Det er anden gang på kun et halvt år, at Lego Fonden står klar til at hæve omkring 900 millioner kroner fra kontoen. Som tidligere omtalt i Fundats, annoncerede fonden således i slutningen af september 2021 en donation på knap 900 millioner kroner til børn og familier kloden rundt, der er ramt som følge af coronaepidemien.
Og med den nye donationspulje på 900 millioner kroner understreger fonden sin position som én af de største og mest uddelende fonde i kølvandet på den uddelingsmæssigt suverænt største danske fond, Novo Nordisk Fonden.
- Er det et signal om, at vi fremover kommer til at se andre og flere markant store donationer fra Lego Fondens side?
”Svaret er ja. Når det er sagt, så kommer der ikke nødvendigvis til at være store konkurrencer hvert år og heller ikke nødvendigvis mange donationer hvert år af denne størrelse. Det kræver meget af fonden at lave denne type konkurrence, som vi igangsætter nu, idet vi kvalitativt skal forholde os til mange nye typer af forslag og samarbejder,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Fonden endte i alt med at donere 2,6 milliarder kroner i 2021, og i år kommer fonden ifølge dens direktør til at ende ”lidt højere” på grund af den netop udskrevne konkurrence.
Som Anne-Birgitte Albrectsen siger:
”Når vi er så heldige at eje 25 procent af Lego, giver det nogle nye og gode donationsmæssige muligheder.”
Men med tre milliarder har vi så også nået vores foreløbige flyvehøjde
– adm. direktør, Lego Fonden
Ambitionen er, siger hun, at holde et niveau omkring tre milliarder kroner om året.
”Men med tre milliarder har vi så også nået vores foreløbige flyvehøjde,” fastslår Anne-Birgitte Albrectsen.
Børns udvikling tages ikke alvorligt nok
De uddelte midler i den nye donationspulje skal understøtte børns tidlige læring og udvikling samt sikre, at børn overalt i verden trives, så de kan udnytte deres fulde potentiale her i livet. Midlerne vil blive tildelt projekter, der arbejder med evidensbaserede, innovative løsninger på eksempelvis adgang til førskoleundervisning og sundhedspleje af høj kvalitet, kost og ernæring, nedbringelse af stress og vold i hjemmet og i lokalsamfundet, beskyttelse mod forurening samt indsatser, der understøtter social og mental velvære i familier verden over.
Det vigtigste er ifølge fondens direktør og bestyrelsesformand, at løsningsforslagene yder et væsentligt bidrag til børns liv fra 0-6-årsalderen og sætter gang i en global bevægelse, der prioriterer udviklingen i den tidlige barndom.
"Alle børn har ret til at føle sig trygge og have adgang til uddannelse og sundhedspleje. I dag tages børns udvikling i den tidlige barndom ikke alvorligt nok, og området er i høj grad underfinansieret," siger Thomas Kirk Kristiansen, bestyrelsesformand i Lego Fonden og fjerdegenerations repræsentant for Lego-ejerfamilien, i en pressemeddelelse.
Anne-Birgitte Albrectsen pointerer, at det er i 0-6-årsalderen, børn udvikler sig mest i forhold til deres kognitive, fysiske og sociale evner.
”For at det kan ske, kræver det stimulering, næringsrig mad og adgang til sundhedssystemer. Selv under normale omstændigheder er fokus på de yngste børn relativt lille rundt omkring i verden ud fra devisen, at ’de skal nok klare sig’, og under coronapandemien er der sket det, at sundhedsklinikker er lukket og børnenes forældre har været under et ekstremt pres,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Samtidig har fokus på vacciner mod corona haft en negativ effekt på udrulningen af almindelige vacciner mod for eksempel mæslinger, og det er derfor også et område, fonden er interesseret i at tilgodese med midler.
”I en tredjedel af verdens lande er de almindelige vacciner sat på hold. Hvis vi ikke sætter ind nu, står vi over for en generation af småbørn over hele verden, som bliver sat af meget tidligt,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Ideer skal inspirere andre donorer og fonde
Ifølge Anne-Birgitte Albrectsen er det ikke tanken med konkurrencen, at fem organisationer alene skal modtage tilsammen 800 ud af de 900 millioner kroner, der ialt er at gøre godt med. Derimod er forventningen, at de fem store poser med penge kommer til at tilfalde fem konsortier af organisationer, som søger sammen.
”Vores holdning er, at nogle gange skal der store investeringer til for virkelig at demonstrere impact over tid. Det betyder ikke, at vi ikke mener, at små beløb til små organisationer kan have stor effekt, og det fortsætter vi også med at uddele i resten af vores portefølje. Men med denne globale konkurrence vil vi gerne generere store ideer, som forhåbentlig er så gode, at de også inspirerer andre donorer og fonde til at lægge nogle penge i kassen,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Lego Fondens direktør forventer at se ansøgere fra hele verden – også meget gerne fra Danmark.
”Jeg tror, vi kommer til at se et internationalt ansøgerfelt. Men vi udelukker ikke nogen på forhånd, og vi vil også supergerne se gode danske organisationer komme frem med nogle fede ideer,” fastslår Anne-Birgitte Albrectsen.
Det er ikke første gang, Lego Fonden benytter metoden med at udskrive en global konkurrence om en donationspulje. Det var således ifølge Anne-Birgitte Albrectsen også en form for konkurrence, der blev udskrevet, da fonden gik ind på flygtningeområdet og prøvede at få de bedste ideer frem til at hjælpe flygtningebørn med blandt andet uddannelse. Men i forhold til en donation i denne skala er konkurrenceredskabet nyt.
den overordnede screening foretages af nogle af verdens allerbedste eksperter på småbørnsområdet
Anne-Birgitte Albrectsen – adm. dirketør, Lego Fonden
”Samtidig er det nyt, at screeningen sker med hjælp fra et internationalt ekspertpanel. Vi træffer i sidste instans selv beslutning om, hvem der skal have pengene, men den overordnede screening foretages af nogle af verdens allerbedste eksperter på småbørnsområdet. Det giver os forhåbentlig mulighed for at sætte barren for kvalitet ekstra højt og også lære noget af det selv,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Der er deadline for indsendelse af forslag til Lego Fondens konkurrence den 17. maj i år.