”Jeg er rørt og stolt over, at hospitalet kommer til at bære mit navn.”
Sådan lød det fra Kronprinsesse Mary i en pressemeddelelse 1. februar sidste år, da det blev offentliggjort, at Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge og gravide bliver opkaldt efter kronprinsessen.
Fundats giver ordet til fondeneFedter fondene for kongehuset?
I en artikel i dagbladet Politiken den 25. januar blev flere uddelende fonde beskyldt for at fedte for de royale for at opnå kongehusets gunst. Fondenes svar fremgik ikke af artiklen.
Fundats har derfor bedt magtforskeren, CBS-lektor ph.d. Christoph Houman Ellersgaard, om at uddybe sin kritik.
Og vi har set nærmere på relationerne mellem kongehuset og fondene.
I en denne miniserie lader vi nu fondene selv komme ordentligt til orde, så de kan forklare deres syn på de royale relationer.
For er det virkelig rigtigt, at fondene fedter for kongehuset?
I stedet for ’BørneRiget’, som indtil da havde været arbejdstitlen på hospitalet, kommer hospitalet til at hedde ’Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide’.
I pressemeddelelsen fra 1. februar 2022 blev der ikke lagt skjul på, at navngivningen af hospitalet skete i anledning af Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag fire dage senere.
Som Fundats har beskrevet i flere artikler, hviler børnehospitalet i København på et økonomisk fundament på godt to milliarder kroner qua et partnerskab mellem Region Hovedstaden, som betaler 1,4 milliarder kroner, og Ole Kirks Fond, der i sommeren 2016 forpligtede sig til at donere 600 millioner kroner til opførelsen af prestigeprojektet.
I maj 2021 valgte Ole Kirks Fond at give en ekstradonation på 85 millioner kroner for at sætte skub i innovationsarbejdet med at sikre den optimale brugeroplevelse og bedst mulige livskvalitet under og efter indlæggelsen.
Regionen og Rigshospitalets forslag
I relation til den kritik af fondenes ’fedteri’ for kongehuset, som sociolog og forsker i magt og eliter Christoph Houman Ellersgaard fra CBS rejste i Fundats i sidste uge, har Fundats spurgt direktør i Ole Kirks Fond Karin Skjødt Hindkjær, hvem der kom på ideen med at navngive hospitalet efter kronprinsessen.
Region Hovedstaden og Rigshospitalet var initiativtager til at navngive hospitalet efter H.K.H Kronprinsesse Mary, hvilket Ole Kirks Fond valgte at imødekomme
Karin Skjødt Hindkjær – Direktør, Ole Kirks Fond
”I Ole Kirks Fond har vi i samarbejde med Region Hovedstaden og Rigshospitalet ønsket at bidrage til etableringen af et nyt, innovativt børnehospital, der tager højde for den sårbare situation, familierne er i, når et barn bliver alvorligt syg. Det er et vigtigt projekt for Ole Kirks Fond og de øvrige partnere, da det kan bidrage til at løfte livskvaliteten markant for børn og familier, der befinder sig i en utrolig svær situation. Region Hovedstaden og Rigshospitalet var initiativtager til at navngive hospitalet efter H.K.H Kronprinsesse Mary, hvilket Ole Kirks Fond valgte at imødekomme,” skriver Karin Skjødt Hindkjær i en mail.
Hospitalet med det royale navn forventer at åbne dørene for de første patienter i 2026.