De 53 fonde og filantropiske foreninger, som står på medlemslisten i foreningen Fondenes Videnscenter, vil fremover i endnu højere grad end hidtil opleve, at der bliver lyttet til deres ønsker og behov.
Til gengæld er der ikke i Fondenes Videnscenters bestyrelse fokus på at øge antallet af medlemmer.
Sådan lyder den klare melding fra Henrik Lehmann Andersen, der på generalforsamlingen tirsdag den 28. marts i Fondenes Videnscenter udskiftede sin hidtidige status som næstformand med titlen som formand. Han afløser Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård.
Henrik Lehmann Andersens blå bog
- Født 4. maj 1965 (57 år)
- Uddannet: Cand.agro. fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (1992).
- Administrerende direktør i Nordea-fonden og daglig leder af søsterfonden Tietgenfonden.
- Formand for Fondenes Videnscenter fra 2023. Kom ind i bestyrelsen i september 2020 og blev i 2022 genvalgt frem til 2024.
- Bestyrelseserfaring fra Horesta og Dansk Erhverv
- Tidligere direktør i Odense Zoo (2003-2013) og for Fjord- & Bæltcentret i Kerteminde (1999-2003).
I et interview med Fundats understreger Henrik Lehmann Andersen, som er administrerende direktør i Nordea-fonden og daglig leder af søsterfonden Tietgenfonden, at videnscentrets stærkeste fokus nu er på at sikre, at de nuværende medlemmer ”bliver belønnet for deres engagement”.
På spørgsmålet om, hvordan medlemmerne af Fondenes Videnscenter og omverdenen kommer til at mærke, at han er ny formand for fondssammenslutningen, siger Henrik Lehmann Andersen:
”De kommer til at mærke det på den måde, at den troværdighed, som Fondenes Videnscenter står for i formidlingen af fakta og i sin evne til at samle medlemmerne, bliver fortsat og forstærket. Og så kommer vi til at se en endnu mere tydelig holdindsats, hvilket både betyder at lytte endnu mere til medlemmerne om, hvordan vi bedst kan dække deres behov og øge deres udbytte af medlemskabet, få mere interaktion i bestyrelsesrummet og mere holdindsats som bestyrelse. Dermed siger jeg ikke, at der ikke har været en holdindsats hidtil, men potentialet for en endnu stærkere holdindsats er blevet større de seneste år, også fordi vi har lært hinanden bedre at kende,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Vækst på 19 medlemmer
Medlemsvæksten i Fondenes Videnscenter har været ganske beskeden siden starten ultimo 2017. På fem og et halvt år er antallet vokset fra 34 til 53 – en vækst på kun 19 medlemmer.
Adspurgt, om det er en tilfredsstillende vækst, understreger den nyvalgte formand, at det ønskede antal medlemmer for, at økonomien kan hænge sammen, faktisk er nået.
”Fra starten har vi vidst, at vi skulle op omkring 50 medlemmer for at få nok økonomisk stamina til at kunne producere viden og indhold af tilstrækkelig høj kvalitet. Det har vi jo nået. Så jeg synes, du burde vende spørgsmålet om og sige, at det er imponerende, at der er flere end 50 fonde, som bakker op om videnscentret. Og opbakningen er stigende og stabil.”
- Siger du dermed, at I med de 53 medlemmer, I har nu, ér, hvor I skal være, og at der ikke behøver at ske en yderligere medlemsvækst?
”Jeg siger ikke, at der ikke kan ske medlemsvækst. Men vi er et sted nu, hvor der er så mange medlemmer, at det giver en stabil økonomi, der betyder, at vi kan producere og skabe aktiviteter på et højt niveau. Jeg ser ikke min vigtigste rolle som at skulle skaffe mange flere medlemmer, men mere at sikre, at det kan betale sig for vores medlemmer at engagere sig i foreningens aktiviteter,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Vi er et sted nu, hvor der er så mange medlemmer, at det giver en stabil økonomi, der betyder, at vi kan producere og skabe aktiviteter på et højt niveau
Henrik Lehmann Andersen – Ny formand, Fondenes Videnscenter
Dermed sætter han en noget anderledes kurs i relation til medlemsvækst end sine forgængere.
Da Jesper Nygård for et år siden satte sig i formandsstolen, fastslog han over for Fundats, at der er plads til flere medlemmer, og at der forhåbentlig vil ske en ”organisk vækst, hvor fondene stille og roligt kommer til.”
Går vi fem år tilbage, talte videnscentrets første bestyrelsesformand Lars Hansen i et interview med Fundats lige efter stiftelsen om, at ”alle er velkomne og jo flere jo bedre”.
Ambition at samle de største fonde
Der er i Danmark i alt cirka 8.000 almene fonde 1.400 erhvervsdrivende fonde. Henrik Lehmann Andersen understreger, at Fondenes Videnscenter ikke skal repræsentere den store, samlede mængde af fonde – og det har, tilføjer han, heller aldrig været meningen.
Pointen i min optik er, at dem, der har musklerne og de store overarme, skal bære mest og tage det største ansvar for at være med til at udvikle dem, der ikke har så mange kræfter
Henrik Lehmann Andersen – Ny formand, Fondenes Videnscenter
”Vores ambition har været at samle de største danske fonde og filantropiske foreninger og hjælpe til med at skabe et større kendskab til deres arbejde – og samtidig få løftet medlemmernes kompetencer, viden og professionalisme. Så det er ikke et spørgsmål om at samle de mange tusind fonde, men at bruge den base, vi har, til at inspirere både hinanden og dem, der ikke er medlemmer, til høj kvalitet i fondssektoren. Jeg holder allerede mange møder med såvel medlemmer som ikke-medlemmer. Her lytter jeg til deres tilgange til og opfattelser af Fondenes Videnscenter. Indtrykkene tager jeg med hjem og bruger som inspiration i mit virke som formand. Den slags møder vil der blive flere af i de kommende måneder,” siger Henrik Lehmann Andersen.
- Burde I så ikke hedde ’De Store Fondes Videnscenter’?
”Jo, det kan godt være! Pointen i min optik er, at dem, der har musklerne og de store overarme, skal bære mest og tage det største ansvar for at være med til at udvikle dem, der ikke har så mange kræfter. Så det, vi gør i videnscentret, er at tage et ansvar for helheden og dermed også for ikke-medlemmer,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Alle initiativer er velkomne
Som beskrevet i flere artikler i Fundats, har blandt andre Frederiksberg Fonden og Sparekassen Bornholms Fond slået til lyd for, at der er brug for et netværk for de mindre, lokale fonde, og Dansk Erhverv barsler som tidligere nævnt også med et netværk eller en form for brancheorganisation for mindre fonde.
Ifølge Henrik Lehmann Andersen er sådanne initiativer målrettet de mindre fonde meget velkomne.
”Vi er ikke sat i verden for at varetage fondenes interesse – vi er sat i verden for at øge kendskabet til fondene og øge vores egen viden og professionalisme. Og hvis der er fonde, der måtte have behov for at få varetaget deres interesser, er Fondenes Videnscenter ikke det rette forum. Så mit svar vil være, at alle initiativer – også dem, der er båret af andre end Fondenes Videnscenter – er velkomne. Jo flere, desto bedre. Og det er ikke min oplevelse, at de fonde, der ikke er medlemmer af videnscentret, opfatter os som irrelevante. Vi ser for eksempel, når vi holder Fondsforum, at der senest kom 400 deltagere, hvoraf rigtig mange kom fra ikke-medlemmer i den mindre fondsverden,” siger han.
Hvis der er fonde, der måtte have behov for at få varetaget deres interesser, er Fondenes Videnscenter ikke det rette forum
Henrik Lehmann Andersen – Ny formand, Fondenes Videnscenter
Videnscenterformanden vil dog ikke afvise, at bestyrelsen vil overveje at kigge på kriterierne for, hvem der kan blive optaget som medlem.
”Jeg vil ikke sige, at det ikke er vigtigt, men heller ikke, at det er det vigtigste. Vi har hele tiden i vores bestyrelsesarbejde et øje på, hvordan vores medlemskreds ser ud og kan udvikle sig, og det vil vi også gøre i den kommende bestyrelsesperiode. Man kan også forestille sig forskellige typer af medlemskaber – det overvejer vi løbende. Men lige nu har vi det stærkeste fokus på at sikre, at de medlemmer, vi har, bliver belønnet for deres engagement,” fastslår Henrik Lehmann Andersen.
Skal ikke være interesseorganisation
I kølvandet på seneste folketingsvalg den 1. november sidste år opfordrede fondsforsker på Copenhagen Business School Anker Brink Lund i Fundats Fondenes Videnscenter til at ”opdrage” de mange nyvalgte folketingsmedlemmer i fondenes betydning.
Som svar på det forslag erklærede Henrik Lehmann Andersens forgænger Jesper Nygård sig enig i, at der er behov for at give de nye politikere mere viden om fondene. Derfor gik videnscentrets sekretariatet i gang med at planlægge sin første koordinerede oplysningsindsats overfor samtlige medlemmer af Folketinget.
Henrik Lehmann Andersen afviser dog, at dét initiativ skal ses som et tegn på, at Fondenes Videnscenter vil til at skrue op for lobbyvirksomheden over for de danske politikere.
”Det skal ses som et værktøj, der understøtter kendskabet til, hvad fondene laver, og hvordan fondene understøtter velfærdssamfundet. Regeringsgrundlaget havde jo også langt større fokus på civilsamfundet og civilsamfundets rolle end tidligere og dermed også tydeligere fokus på, at fondene findes og er spændende samarbejdspartnere, der tages alvorligt. Vores oplysningsindsats overfor det nye Folketing har primært handlet om at give dem baggrundsviden om, hvor mangfoldigt fondslandskabet er, og en masse fakta om, hvor meget og hvordan der støttes. Det er en videnspakke, som vi i øvrigt har fået fin respons på fra flere folketingsmedlemmer,” siger Henrik Lehmann Andersen.
- Så initiativet over for folketingsmedlemmerne indikerer ikke, at I stille og roligt er på vej til at blive fondenes interesseorganisation?
”Nej, slet ikke. Vi er ikke kommet med hverken ønsker eller krav til politikerne, som jo er det, der kendetegner en brancheorganisation. Det, vi har leveret, har været fakta, oplysning og tværgående viden -helt i overensstemmelse med vores mission, der handler om at øge kendskabet til fonde og øge vores egen viden og professionalisme,” understreger Henrik Lehmann Andersen.
Den nye formand ser frem til at kunne præge arbejdet i videnscentret i længere tid end det ene år, som hans forgænger grundet foreningens vedtægter fik mulighed for.
”Konstitueringen af mig som formand er for ét år ad gangen, men jeg er parat til at tage en tørn for vores fællesskab i et længere perspektiv end ét år, hvis ellers mine kolleger i bestyrelsen synes, jeg udfylder mandatet godt nok,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Den nye bestyrelse i Fondenes Videnscenter
Efter den ordinære generalforsamling i Fondenes Videnscenter ser bestyrelsen således ud:
Henrik Lehmann Andersen, Nordea-fonden og Tietgenfonden (formand)
Rie Odsbjerg Werner, Trygfonden (næstformand) – nyt medlem
Bo Rygaard, Dreyers Fond
Frank Rechendorff Møller, Augustinus Fonden
Mads Lebech, A.P. Møller Fonden
Christine Wiberg-Lyng, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Henriette Christiansen, Egmont Fonden og fra 1. juni 15. Juni Fonden
Christine Buhl Andersen, Ny Carlsbergfondet
Claus Omann Jensen, Færchfonden – nyt medlem