Meget få folkevalgte forstår, hvor vigtig en del af samfundsøkonomien fondene er, og hvad almennyttige fonde er for en konstruktion. Derfor bør Fondenes Videnscenter påtage sig den pædagogiske opgave at opdrage nyvalgte folketingsmedlemmer i, hvad fonde er og kan.
Sådan lød det fra fondsforsker Anker Brink Lund i sidste uges udgave af Fundats.
Baggrunden for opfordringen var en konstatering af, at regeringsgrundlaget ikke har fokus på at sikre fondssektoren gode rammebetingelser, som står mål med fondenes betydning for samfundsøkonomien.
Formand for Fondenes Videnscenter Jesper Nygård tager konstruktivt imod opfordringen og fortæller, at videnscentrets sekretariatet allerede nu er i gang med at planlægge sin første koordinerede oplysningsindsats overfor samtlige medlemmer af Folketinget.
Han er nemlig enig med Anker Brink Lund i, at de mange nyvalgte folketingsmedlemmer har brug for oplysning og viden om fonde.
”Jeg vil ikke bruge et ord som ’opdrage’ i forhold til de mennesker, vi allesammen har valgt til at være vores folketingsmedlemmer, men det er klart, at hver gang der kommer et nyt folketing – og denne gang med mange helt nye medlemmer - er der et behov for at give noget viden. Her ser vi det som en opgave – både for Fondenes Videnscenter og for fondene – at skabe et større kendskab til, hvad fondene laver,” siger Jesper Nygård.
Fondssektoren, der består af op mod 8.000 fonde, uddelte sidste år for næsten 26 milliarder kroner, hvoraf over halvdelen gik til bevillingsmodtagere i den offentlige sektor. Størstedelen af fondsmilliarderne stammer fra de ejerfonde, som står bag en væsentlig del af landets største industri- og eksportvirksomheder.
Hvis nogle politikere rækker ud og spørger, om vi vil knytte forbindelse til kulturområdet, til forskningsområdet eller andre områder, så vil vi meget gerne hjælpe med at finde de rigtige parter blandt fondene
Jesper Nygård – formand, Fondenes Videnscenter
Selvom Fondenes Videnscenter ved stiftelsen i 2018 lagde stor vægt på, at det som fondsforening ikke er en interesseorganisation og ikke ønsker at være høringsberettiget i forbindelse med Folketingets lovforslag, så er det alligevel vigtigt, at politikerne har indsigt i i både fondskoncernernes erhvervsvirksomhed og det almennyttige arbejde, der udføres i fondssekretariaterne, medgiver Jesper Nygård.
”For det er fuldstændig rigtigt, at forudsætningen for, at folketingspolitikere kan agere på fondsområdet, er, at de ved, hvad der sker på det her felt. Derfor vil vi dele mest mulig faktabaseret viden med alle, der er interesserede i det – herunder også uopfordret til nyvalgte folketingsmedlemmer,” siger han.
Vi gør os spilbare
Derfor sender Fondenes Videnscenter i løbet af januar en velkomstmail ud til samtlige 179 nyvalgte folketingsmedlemmer.
”Det bliver en tillykke-med-valget-mail, hvor vi vil dele nogle af de faktabaserede undersøgelser, som vi har lavet og gøre os spilbare, hvis folketingspolitikerne har brug for mere viden eller brug for at få kontakt til fonde,” fortæller Jesper Nygård.
”Det bliver en oplysende mail, hvor vi fortæller om det samlede fondslandskab; erhvervsdrivende fonde, almene fonde og filantropiske foreninger,” fortsætter han.
Det er første gang, at Fondenes Videnscenter sender en velkomstmail til nyvalgte folketingsmedlemmer.
”Ved sidste folketingsvalg i 2019 var vi så nye, så vi nærmest ikke havde fået et sekretariat eller fundet vores ben, men det har hele tiden været vores tanke at dele faktabaseret viden,” fortæller Jesper Nygård.
Han understreger, at Fondenes Videnscenter ikke i denne omgang på eget initiativ vil invitere til informationsmøder om fondene for politikere.
”Hvis nogle politikere rækker ud og spørger, om vi vil knytte forbindelse til kulturområdet, til forskningsområdet eller andre områder, så vil vi meget gerne hjælpe med at finde de rigtige parter blandt fondene til at tage en samtale med for eksempel enkelte af Folketingets udvalg, eller Folketingets Præsidium,” siger han.
Jesper Nygård vil ikke udelukke, at Fondenes Videnscentret fremover vil tage initiativ til en tættere dialog med folketingsmedlemmerne.
”På det her tidspunkt har vi ikke kræfter til i Fondenes Videnscenter at stå for introduktionsmøder om fondene, men jeg vil slet ikke afvise, at det på et tidspunkt bliver en del af vores standardpakke, men lige nu og her er standardpakken at række ud til folketingspolitikerne og stille viden til rådighed,” siger han.
Vil ikke påvirke
Selvom velkomstmails til samtlige 179 folketingsmedlemmer og potentielle introduktionsmøder kan medvirke til at fremme fondssektorens interesser, så understreger Jesper Nygård, at Fondenes Videnscenter fortsat ikke er en interesse- eller brancheorganisation.
”Vi ser det ikke som vores opgave at opdrage eller påvirke politikere. Vi ser det som vores opgave at gøre det nemt at få adgang til faktabaseret viden om fondene: Hvor mange arbejdspladser genererer de erhvervsdrivende fonde? Hvor mange penge deles der ud? Hvordan arbejder fondene? Hvordan spiller de tre lovgivninger for henholdsvis erhvervsdrivende fonde, almene fonde og os, der er filantropiske foreninger sammen?,” siger Jesper Nygård.
Fondsforsker Anker Brink Lund sagde i sidste uges udgave af Fundats, at regeringsgrundlaget for Danmarks nye regering mellem Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne gav udtryk for, at politikerne ser fondene som malkekøer – uden fokus på rammebetingelser og vilkår for fondene.
”Man kan godt læse regeringsgrundlaget på den måde, Anker Brink Lund gør, men man kan også læse det som en fremstrakt hånd til et godt samarbejde på flere forskellige måder på områder, hvor vi kan løfte i flok,” siger Jesper Nygård.
Ligesom Anker Brink Lund mener Jesper Nygård, at regeringsgrundlaget ikke adresserer det problem, at der i dagens Danmark bliver stiftet meget få nye fonde med ejerskab til betydelige selskaber i dansk erhvervsliv.
Her burde man nok også kigge på vilkårene for at etablere fonde
Jesper Nygård – formand, Fondenes Videnscenter
”Regeringsgrundlaget nævner arvebeskatning på generationsskifter, men nævner ikke noget om vilkårene for at oprette en fond i forbindelse med generationsskifte i virksomheder, og her burde man nok også kigge på vilkårene for at etablere fonde,” siger Jesper Nygård.
”Undersøgelser peger på, at fondsejerskabet er et godt udgangspunkt for at skabe langsigtede, stabile og understøttende rammer for virksomheder, som kan vokse sig store og betydningsfulde, og den danske fondsstruktur har været med til at sikre, at mange store danske virksomheder er forblevet danske,” siger Jesper Nygård og fortsætter:
”Samtidig uddeler danske fonde jo massevis af penge til filantropiske og almennyttige formål, så man kunne godt arbejde med at gøre vilkårene for at stifte flere fonde mere optimale. For er der gode vilkår for fonde, bliver der også oprettet flere.”
Anker Brink Lund frygtede også, at med en midterregering, der hele tiden skal søge kompromiser, er der en risiko for, at fondene bliver glemt på den politiske dagsorden.
”Her har den enkelte part et ansvar for at gøre opmærksom på sig selv. Det har både de enkelte fonde og de virksomheder, der er ejet af fonde, et ansvar for – og vi i Fondenes Videnscenter har et ansvar for at understøtte dem og andre med faktabaseret viden,” siger Jesper Nygård.