Flere fonde fik travlt med at udsende pressemeddelelser og mails samt poste opslag på sociale medier, efter at finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i torsdags, den 31. august, havde præsenteret regeringens bud på næste års finanslov.
De fleste af fondenes reaktioner var knyttet til særlige punkter i finanslovsudspillet relateret til fondens virke eller uddelingsfokus, mens blandt andre Rockwool Fonden også var ude med en mere generel karaktergivning til de overordnede linjer i regeringsudspillet.
Én af de så ubetinget hårdeste reaktioner kom fra Stiftelsen Georg Stages Minde, som få minutter efter, at udspillet var blevet præsenteret, udsendte en nyhedsmail med overskriften ”Skoleskib torpederet af finansloven”.
”Skoleskibet Georg Stage bliver halveret på årets finanslov, selv om skibet gør præcis, hvad regeringen ønsker. Direktør Asser Amdisen er rasende og vantro: ’Regeringen svigter sin egen politik. Det er lige før, jeg kalder det hykleri’,” skriver Stiftelsen Georg Stages Minde.
Vreden fra fonden, der sidste år fejrede 140-års jubilæum, skyldes, at der i finanslovsforslaget kun er afsat penge til ét årligt togt til Georg Stage. Siden 2019 har der været penge til to årlige togter, men bliver finanslovsforslaget vedtaget, skal skibet fra årsskiftet ligge i havn halvdelen af året.
Regeringen svigter sin egen politik. Det er lige før, jeg kalder det hykleri
Asser Amdisen – Direktør, Stiftelsen Georg Stages Minde
”Trods alle de milliarder, regeringen har fundet de seneste dage, er der ikke afsat det relativt beskedne beløb til Georg Stages dobbelttogt. Hvordan kan statsministeren stå og sige, at der mangler hænder til at montere havvindmøllerne, men samtidig skrue ned for en uddannelse, der leverer netop dét? Vi har løsningen lige her, vi har masser af ansøgere, og rederierne skriger på arbejdskraft. Arbejdsgiverne står nærmest for foden af masten for at fange vores elever. Nu må vi håbe, at Folketingets andre partier kan se fornuften i at få unge i arbejde i stedet for at fastholde dem i passivitet,” lyder det fra Asser Amdisen.
Dagen efter den hårde kritik af finanslovsforslaget oplyser Stiftelsen Georg Stages Minde i en ny mail, at opsangen er gået viralt.
”På Georg Stages Facebookside er opslaget med den triste nyhed blevet delt mere end 2.000 gange og set af over 125.000 personer på under et døgn. Mange er vrede, og flere deler deres egne eller deres pårørendes erfaringer fra skibet,” skriver Stiftelsen Georg Stages Minde.
Hiver tæppet væk under velfungerende tilbud
Heller ikke hos AIDS-Fondet blev udspillet til et nyt statsligt husholdningsbudget læst med begejstring. I en pressemeddelelse beklager fonden, at regeringen ikke har afsat midler på finansloven til at videreføre tilbuddet om at blive testet for klamydia og gonorré i AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker.
”Jeg er virkelig skuffet over, at regeringen ikke har sat penge af til seksuel sundhed for de mest udsatte grupper. Man siger, at man vil styrke et presset sundhedsvæsen, og så hiver man tæppet væk under et velfungerende tilbud, der aflaster hospitalerne,” siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet, i pressemeddelelsen.
Konsekvensen af det manglende tilskud vil være, at AIDS-Fondet bliver nødt til at lukke klinikker og afvise udsatte 15- til 29-årige og LGBT+ personer efter nytår.
Man siger, at man vil styrke et presset sundhedsvæsen, og så hiver man tæppet væk under et velfungerende tilbud, der aflaster hospitalerne
Lars Christian Østergreen – Direktør, AIDS-Fondet
Der findes Checkpoint-klinikker i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt på Frederiksberg. Selvom der samlet set kun er åbent 24 timer om ugen, kom man i 2022 op på næsten 12.000 besøg.
”De unge er glade for, at vi har åbent, når de har fri. Mange fremhæver, at der er en god stemning, hvor det er trygt at tale om sex og seksualitet. Man får hurtigt svar, og hvis man fejler noget, sørger vores læge for, at man får en recept med det samme,” siger Lars Christian Østergreen.
Han forklarer, at det er vigtige faktorer for, at de unge kommer i klinikken. Omvendt vil de unge holde sig væk, hvis de ikke bliver set og hørt som individer, eller det ikke er trygt at tale om sex.
AIDS-Fondet opgiver ikke bestræbelserne på at få de minimum syv millioner kroner, som det koster at drive Checkpoint på det nuværende niveau.
”Det er og bliver en offentlig opgave at sikre, at alle har adgang til relevant test og rådgivning i forhold til sexsygdomme. Vi krydser fingre for, at alle de sundhedsordførere, som vores forebyggelseschef og jeg har rendt på dørene de seneste måneder, vil sørge for, at vi kan få støtte til Checkpoint,” siger Lars Christian Østergreen.
Adresserer vigtige udfordringer
Rockwool Fonden kommenterer i en pressemeddelelse både de overordnede økonomiske perspektiver i finanslovsudspillet og en række af udspillets konkrete initiativer.
Ifølge forskningschef i Rockwool Fonden Jan Rose Skaksen kan det høje økonomiske råderum naturligvis friste til at give pengene tilbage til danskerne – enten som et løft i serviceydelser eller som skattelettelser.
”Regeringen skal dog være yderst opmærksom på, at vi befinder os i en situation, hvor ledigheden er lav og kerneinflationen er over fem procent. Læg hertil de høje lønstigninger, der er på vej efter forårets overenskomster, og som kun vil presse yderligere på inflationen. Da der omvendt også er tegn på, at der er en afmatning i vores nabolande, som kan smitte af på Danmark, virker det fornuftigt, at regeringen i udspillet ender på en aktivitetspåvirkning, der er neutral”, siger Jan Rose Skaksen.
Jan Rose Skaksen mener, der er tale om en finanslov, som adresserer ”flere vigtige udfordringer i velfærdsstaten”.
”Det gælder for eksempel ventetid ved domstole, erhvervsuddannelsernes deroute og folkeskolens problemer med at hjælpe de svageste elever. Man kan selvfølgelig altid diskutere om forslagene gør nok i forhold til de udfordringer, der er,” siger Jan Rose Skaksen i pressemeddelelsen.
God ræson i at nedbringe sagsbehandlingstider
Forskningsprofessor i Rockwool Fonden Lars Højsgaard Andersen hæfter sig ved, at regeringen ønsker at afsætte 1,8 milliarder kroner til domstolene over de næste fire år for at nedbringe sagsbehandlingstiderne. Det kan der ifølge Lars Højsgaard Andersen være god ræson i.
”De stigende sagsbehandlingstider ved domstolene er et problem for både retsfølelsen og retssikkerheden. I tillæg til dette viser vores studier helt lavpraktisk, at sagsbehandlingstiderne også har betydning for mængden af kriminalitet. Her tyder vores studier på, at der er positive effekter at hente, hvis man nedbringer sagsbehandlingstiderne,” siger Lars Højsgaard Andersen.
Den foreslåede løsning med flere midler til målrettede forløb i mindre grupper for udfordrede elever vil nok ikke hjælpe meget
Rasmus Landersø – Forskningsprofessor, Rockwool Fonden
Rockwool Fonden hæfter sig også ved regeringens målsætning om, at elever med udfordringer skal have bedre forudsætninger for at klare sig godt i skolen og for at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Til det formål vil regeringen afsætte 35 millioner kroner i 2024 stigende til 500 millioner kroner i 2028 til intensive undervisningsforløb i små hold. Forskningsprofessor i fonden Rasmus Landersø er skeptisk.
”Præmissen bag forslaget – at mange børn har store faglige problemer gennem skoletiden, hvilket kan have negative konsekvenser for deres fremtidige muligheder – er jeg meget enig i. Men den foreslåede løsning med flere midler til målrettede forløb i mindre grupper for udfordrede elever vil nok ikke hjælpe meget. Der er langt fra penge og ambitioner til konkrete tiltag, der løfter gruppen. Udfordringerne og den hjælp, der skal til for at løfte mærkbart, er mere komplicerede og kræver mere nuancerede indsatser,” siger Rasmus Landersø.