Virksomheder med et langsigtet ejerskab i ryggen, blandt andre fondsejede virksomheder, giver øvrige danske virksomheder baghjul på områder som innovation, medarbejdertilfredshed og diversitet i ledelsen. Og virksomhederne med et langsigtet ejerskab er samtidig lige så produktive som øvrige virksomheder.
Det viser en rapport fra konsulentvirksomheden Kraka Advisory, der blev bestilt i efteråret 2021 af den erhvervsdrivende fond Lundbeckfonden, og som netop er blevet offentliggjort.
Fondsejede virksomheder, hvoraf nogle af de største er Novo Nordisk, Mærsk, Carlsberg og Lundbeck, er blandt andet mere innovative målt på, at virksomhederne søger om flere patenter. De fondsejede virksomheder ansøger om 62 procent flere patenter end lignende virksomheder uden langsigtet ejerskab.
Samtidig bliver tidligere ansatte i fondsejede virksomheder i medicinalindustrien i højere grad selvstændige efter endt ansættelse end ansatte i virksomheder uden langsigtet ejerskab. Ifølge rapporten er der 61 procent højere sandsynlighed for at blive selvstændig, hvis man har været medarbejder i en fondsejet virksomhed i medicinalindustrien.
Også i forhold til medarbejdertilfredshed skiller virksomheder med et langsigtet ejerskab i ryggen sig positivt ud.
Fondsejede virksomheder, andelsselskaber og familievirksomheder er således kendetegnet ved mere engagerede medarbejdere, der bliver i ansættelsen i længere tid end medarbejdere i virksomheder uden langsigtet ejerskab. Kigger man isoleret på de fondsejede virksomheder, ligger de 10 procent over virksomheder uden langsigtet ejerskab, når det gælder andelen af ’meget tilfredse’ medarbejdere.
Mere diversitet i ledelsen
Når det handler om arbejdsmiljø, mener 16 procent flere af de ansatte i fondsejede virksomheder, at arbejdspladsen i høj grad involverer dem i beslutninger vedrørende arbejdsmiljøet sammenlignet med virksomheder uden langsigtet ejerskab.
På diversitetsområdet går det også godt i virksomheder med langsigtet ejerskab. Ifølge Krakas rapport har de fondsejede virksomheder 49 procent flere kvinder i bestyrelsen end virksomheder uden langsigtet ejerskab.
Med andre ord formår virksomheder med langsigtet ejerskab at drive en forretning, der er værdifuld for samfundet i et bredere perspektiv
Kraka Advisory
De fondsejede virksomheder er desuden bedre til at tiltrække udenlandske specialister.
“Samlet set viser rapporten, at virksomheder med langsigtet ejerskab generelt klarer sig bedre end øvrige virksomheder på parametre som diversitet i ledelse, innovation, medarbejdertilfredshed, ligeløn og evne til at tiltrække udenlandske specialister. Alt sammen uden, at det går ud over produktiviteten. Med andre ord formår virksomheder med langsigtet ejerskab at drive en forretning, der er værdifuld for samfundet i et bredere perspektiv, samtidig med at de er lige så lønsomme som andre virksomheder,” lyder konklusionen i rapporten.
Ønske om at ”gå bredere til værks”
Lene Skole, der er administrerende direktør i Lundbeckfonden, understreger i rapportens forord, at ejerskabets betydning og indflydelse ligger fonden meget på sinde. Det er baggrunden for, at fonden for trekvart år siden bad Kraka Advisory om at undersøge betydningen af det langsigtede ejerskab for danske virksomheder.
”Det er et tema, der indtil nu hovedsageligt er blevet undersøgt af professor Steen Thomsen fra CBS, der har skabt vigtig ny viden om blandt andet fondes værdiskabelse. Men vi vil gerne vide endnu mere og bad derfor Kraka Advisory om at gå bredere til værks i sin analyse,” skriver Lene Skole i rapportens forord.
Nu, hvor rapporten er udkommet, er det Lene Skoles mål at, som hun udtrykker det, starte en samtale på et velbelyst grundlag om værdien af det langsigtede ejerskab og i særdeleshed fondenes rolle i dansk erhvervsliv.
”På sigt kan det måske føre til, at endnu flere virksomheder vil overveje fondsejerskabet og dermed få mulighed for at udvikle sig i Danmark,” skriver Lene Skole.
Fondsbegreb kan være svært at tyde
Over for Fundats understreger Lene Skole, at hun mener, der med analysen er blevet sat ord og data på det, fonden allerede havde på fornemmelsen: At ejerskabet af en virksomhed er vigtigt, fordi det skaber rammerne for, hvordan den bliver drevet.
Med et langsigtet perspektiv vil ledelsen kunne prioritere værdiskabelse på den lange bane og investere i områder, som ikke nødvendigvis vil blive prioriteret under andre typer ejerskabsformer
Lene Skole – Administrerende direktør, Lundbeckfonden
”Med et langsigtet perspektiv vil ledelsen kunne prioritere værdiskabelse på den lange bane og investere i områder, som ikke nødvendigvis vil blive prioriteret under andre typer ejerskabsformer, for eksempel arbejdsmiljø, faglig udvikling og innovation, som analysen jo blandt andet fremhæver. Det er ikke altid muligt under andre ejerskabsforhold, hvor det kortsigtede til tider bliver prioriteret højere – enten fordi selskabet klargøres til salg, eller fordi selskabet er i risiko for at blive købt af andre,” siger Lene Skole.
Lundbeckfondens administrerende direktør mener, at det er de færreste, der i det daglige tænker over ejerskabet af virksomheder.
”Særligt fondsbegrebet kan være svært at tyde, fordi det dækker over mange forskellige typer af organisationer: Der findes for eksempel kapitalfonde, almennyttige fonde og erhvervsdrivende fonde, der adskiller sig fra hinanden på mange forskellige måder. Men derudover findes der fondslignende foreninger, som ligner fonde, men egentlig ikke er det, og investeringsfonde, der er noget helt andet. Så der er en forvirring om begrebet og hvad det egentlig dækker over. De virksomheder, som vi ejer, kan blive mødt af spørgsmål fra internationale investorer, der vil vide, om vi som ejer er det samme som en kapitalfond,” siger Lene Skole.
Sikrer virksomheder på danske hænder
Hun håber, at rapporten er med til at tydeliggøre for ledere, medarbejdere og investorer, hvor de ønsker at lægge deres tid, energi og penge.
”Fondsejerskabet er med til at sikre, at Danmark er hovedsæde for mange virksomheder, som ellers kunne være blevet solgt til udlandet. Det er vigtigt for danske arbejdspladser, forskning og uddannelse,” siger Lene Skole.
Også Peter Mogensen, der er direktør i Kraka Advisory, ser klare fordele i, at virksomheder griber forretningen an på en, som han udtrykker det, langsigtet og mere balanceret måde.
Det er vigtigt, at vi i relevante sammenhænge i højere grad ser det langsigtede ejerskab som en styrke, der er med til at trække vores samfund i en god retning
Peter Mogensen – Direktør, Kraka Advisory
”Dermed sikrer ejerne bag den type virksomheder, at virksomheden udvikler sig, så den også giver afkast og bringer værdi til kommende generationer. Det er vigtigt, at vi i relevante sammenhænge i højere grad ser det langsigtede ejerskab som en styrke, der er med til at trække vores samfund i en god retning. Så for eksempel fondsejerskab indgår som en reel overvejelse og mulighed, når man beslutter selskabsform for den virksomhed, man stifter,” siger Peter Mogensen i en pressemeddelelse.
Kraka Advisory er ejet af en erhvervsdrivende fond, Fonden Kraka.