Den samlede danske fondssektor står hvert år bag cirka 77.000 enkeltbevillinger, og en stor del af dem uddeles på baggrund af temabaserede ansøgningsrunder.
Vi har set på en række af de aktuelle temaindkaldelser, som fondene har offentliggjort på baggrund af deres strategiske indsatsområder og uddelingspolitikker.
Vi begynder med en ligefrem efterlysning fra den filantropiske forening LB Foreningen, der er hovedaktionær i Lærerstandens Brandforsikring.
Foreningen administrerer to fonde, der hvert år uddeler støtte til projekter, som kan skabe pædagogisk udvikling med et fremtidsorienteret perspektiv. Og som kan blive af betydning for større dele af undervisningsområdet mellem børnehave- og universitetsniveau.
Tidligere i år åbnede LB Fonden sammen med LB Foreningens Fond for en ansøgningsrunde til projekter på undervisningsområdet, der har fokus på verdensmål 12 - Ansvarligt forbrug og produktion.
Netop nu er foreningen ude med en opfordring til at sende flere ansøgninger:
”Efterlysning. Hjælp os med at finde projekter inden for undervisningsområdet, der har fokus på ansvarligt forbrug og produktion. Vores demokratikonsulent, Cecilia Storm Brandenhoff står klar til at modtage ansøgninger til LB Fonden og LB Foreningens Fond, der i år uddeler over 1,2 mio. kroner til projekter på undervisningsområdet, der har fokus på verdensmål 12. Projekterne skal bidrage til udviklingen gennem læring og pædagogik,” skriver LB Foreningen i et opslag på Linkedin.
Der er ansøgningsfrist den 1. september og man kan læse mere om ansøgningsrunden her.
Nordisk samarbejde
Nordisk samhørighed er en af A. P. Møller Fondens fundatsbestemte uddelingsformål. For at uddybe mulighederne i årets temaindkaldelse på området, inviterer fonden nu til orienteringsmøde i august måned – godt en måned før temaindkaldelsens ansøgningsfrist den 22. september.
”Nordisk samhørighed er et konkret fokusområde i fundatsen i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. En samhørighed, der blandt andet under coronapandemien har været udfordret. Fonden inviterer nu aktører til at sende projektforslag, der kan bidrage positivt til at udvikle det nordiske samarbejde,” skriver fonden.
Sekretariatet oplyser, at ansøgninger vil indgå i fondens generelle prioriteringer, og der er derfor ikke afsat en særskilt eller afgrænset økonomiske ramme til uddelingerne indenfor temaet.
Man kan læse mere om temaindkaldelsen her.
Klima-puljer
Flere danske fonde har fået øjnene op for klimafilantropi, og i sidste uge blev en ny ansøgningsrunde lanceret, mens der er lige om lidt er mulighed for interessetilkendegivelse på en anden klimapulje.
Når der i den danske fondssektor tales om indsatser til at bekæmpe klimaproblemer er det, som det har været i årevis, fondene omkring VKR/Velux-koncernen, der sidder i førertrøjen og selv tager ansvar i spidsen af fondsfeltet.
I sidste uge blev en ny ansøgningsrunde lanceret mens der lige om lidt er mulighed for interessetilkendegivelse på en anden klimapulje - med VKR-fondsfamilien som afsender af begge puljer.
Den ene er fra den internationale klimafond KR Foundation, som har lanceret sit første call til en dansk målgruppe. Det handler om klimakommunikation.
Her kan man søge om støtte til alle typer af kommunikationsaktiviteter, der bidrager til at skabe handling for klimaet, og som støtter op om realiseringen af de danske reduktionsmål, der er formaliseret i klimaloven.
Målet er at klæde børn og unge godt på til fremtiden og engagere dem i de klimaløsninger, de skal være med til at finde
Agi Csonka – Programchef, Villum Fondens uddelingsområde for børn, unge og science
Man kan søge om projektstøtte for mellem 25.000 og 250.000 kr. Ansøgningsrunden er opdelt i faser, og selvom den endelige deadline for ansøgninger først er den 9. september, skal man skynde sig at give sin interesse til kende inden fredag den 18. juni kl. 10.
Herefter modtager man enten et afslag eller en invitation til at skrive en mere detaljeret ansøgning.
Man kan læse mere om KR Foundation’s støtte til klimakommunikation her.
Også KR Foundation’s storebror-fond, Villum Fonden, offentliggjorde i sidste uge en ny pulje, der handler om mere klima i klasseværelset.
”Målet er at klæde børn og unge godt på til fremtiden og engagere dem i de klimaløsninger, de skal være med til at finde. Med puljen ønsker vi at fremme god og motiverende klimaundervisning i grundskolen og på ungdomsuddannelserne – ikke kun inden for naturvidenskab men på tværs,” siger programchef Agi Csonka fra Villum Fondens uddelingsområde for børn, unge og science.
Puljen er på 30 millioner kroner og støtter nye tværfaglige klimaundervisningsforløb, der rummer naturfaglige, samfundsfaglige og humanistiske elementer.
Uddannelsesinstitutioner, foreninger og organisationer kan søge puljen til at udvikle og afprøve forløb, der kan inspirere andre skoler og undervisere. Læs mere her.
Genstart af kunstinstitutioner
Ny Carlsbergfondet er fortsat aktuel med et ansøgningsopslag til danske kunstinstitutioner. ”Genstartspulje 2”, som opslaget hedder, åbnede 18, maj, og kunstmuseer, kunsthaller og ikke-kommercielle udstillingssteder kan søge puljen frem til 9. august.
Den ekstraordinære pulje er på op til 50 mio. kr. og er oprettet som følge af den seneste lange Covid-19-nedlukningsperiode.
”Ny Carlsbergfondets bestyrelse ønsker med puljen at imødekomme den vigtige bredde og mangfoldighed, der kendetegner de danske kunstinstitutioner, og vi vil tage højde for, at institutionernes behov og genopretningsindsatser tilsvarende er forskellige. Helt konkret betyder det, at vi vil være åbne overfor de formål og specifikke udgiftsposter, støttemidlerne tænkes anvendt til,” udtaler forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen på fondens hjemmeside.
Læs mere om Ny Carlsbergfondets genstartspulje her.
Mental sundhed og motion
I den uddelingspolitiske afdeling for sundhedsformål varmer Velliv Foreningen op til Danmarks Mentale Sundhedsdag, der i år foregår den 14. oktober. Alle arbejdspladser kan nu søge 10.000 kr. til at afholde et event på Danmarks Mentale Sundhedsdag - det kan være et foredrag, en workshop, teambuilding eller medarbejdernes egen idé.
”Vi ønsker at skabe overskud til, at arbejdspladserne kan tage en snak om den mentale trivsel efter halvandet år med et anderledes, og for nogen, udfordrende arbejdsliv. Danmarks Mentale Sundhedsdag er en oplagt anledning for alle virksomheder til at genstarte og nytænke hverdagen på arbejdspladsen ved at tale sammen om det, de har været igennem. Alle arbejdspladser kan være med og søge om 10.000 kr. til Danmarks Mentale Sundhedsdag,” udtaler programchef hos Velliv Foreningen, Lars Bo Pedersen i forbindelse med opslaget.
Ansøgningsfristen er den 23. august 2021, og alle ansøgere får svar i uge 36. Alle opfordres til at søge – også selvom man deltog sidste år, skriver foreningens sekretariat her
Vi slutter med et call for den fysiske sundhed og fællesskaber: Nordea-fonden lancerede den 11. juni en pulje, der skal bidrage til at styrke folkesundheden:
Med en såkaldt løbspulje på fem mio. kr. vil Nordea-fonden give rygvind til mindre motionsløb i hele Danmark. Foreninger kan søge op til 10.000 kr. i støtte og få løbstrøjer med eget tryk til alle deltagere.
”De mindre lokale motionsbegivenheder udgør en vigtig del af det danske idrætsbillede – både i de små bysamfund og i de større byer, hvor de er årlige aktive samlingspunkter for lokalbefolkningen. De bidrager til at skabe en klar identitet og styrker den lokale sammenhængskraft,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden i en pressemeddelese om åbningen af løbspuljen.
Nordea-fonden forventer at støtte op til 600 mindre lokale motionsbegivenheder, og løbspuljen kan søges af foreninger, som vil arrangere mindre, lokale motionsbegivenheder som ’motionsløb’ med min. 50 og max. 500 deltagere, der foregår udendørs, og hvor deltagerne bevæger sig fra A til B - f.eks. ved at løbe, cykle, gå, svømme, padle, ro, rulle eller skate.