Det er en mangeårig ambition, som nu er ved at blive ført ud i livet for Janni og Per Hansen.
Horsens-ægteparret har netop stiftet den erhvervsdrivende fond Familien Hansens Fond og ansat en fondsadministrator på fuld tid, der tiltræder 1. februar.
Og så er det ellers parrets håb hurtigst muligt derefter at få hjemmeside, sociale medier og en lang praktiske ting op at køre, så fonden senere på året kan gå ud og fortælle mere om sine uddelingsmæssige rammer og forhåbentlig også foretage de første uddelinger i indeværende år.
”At stifte en fond og foretage uddelinger er noget, vi gennem flere år har gået og snakket om, at vi godt kunne tænke os at gøre, hvis vi fik mulighed for det. Hverken min mand eller jeg kommer fra formuende familier. Til gengæld er vi begge opvokset i familier, hvor man hjælper andre, så lysten til at hjælpe andre ligger indgroet i os begge. Vi har fået flere økonomiske midler nu, og derfor synes vi, det er på sin plads at begynde at give noget af det, vi har fået, tilbage,” siger Janni Hansen til Fundats.
Handel til to milliarder kroner
De økonomiske muligheder for at føre fondsdrømmen ud i livet er opstået, efter at Per Hansen, hans to partnere og de øvrige ejere i juli 2021 solgte udviklings- og entreprenørvirksomheden Casa A/S med hovedkontor i Horsens.
Per Hansen og de to medgrundlæggere ejede tilsammen 30 procent af Casa, medarbejderne ejede via et incitamentsprogram 15 procent, mens den danske kapitalfond Catacap ejede de resterende 55 procent af selskabet.
Ny eneejer blev en paneuropæisk ejendomsfond forvaltet af den tyske kapitalfond ActivumSG Capital Management. Ifølge dagbladet Børsen betalte ActivumSG godt to milliarder kroner for Casa.
Vi har fået flere økonomiske midler nu, og derfor synes vi, det er på sin plads at begynde at give noget af det, vi har fået, tilbage
Janni Hansen – Medstifter, Familien Hansens Fond
I samme forbindelse forlod Per Hansen stillingen som administrerende direktør for Casa-koncernens ejendomsselskab, men han indgår dog stadig i ledelsesgruppen for koncernen, som nu opererer under navnet M+.
”Med de midler, der er blevet frigivet ved salget, opstod muligheden for at stifte fonden,” siger Janni Hansen, der ikke ønsker at oplyse, hvor stor en formue, Familien Hansens Fond har ved stiftelsen.
Den erhvervsdrivende fonds investeringer vil primært ske i ejendomsbranchen.
”Det er dér, pengene er tjent. Så det giver bedst mening, at det også er den vej rundt, vi forsøger at lave et afkast til fonden,” siger Janni Hansen.
Penge er tjent og skal deles ud i Horsens
Endnu er det ifølge Janni Hansen for tidligt at sige, hvor store uddelingsmæssige muskler den nye fond får. Til gengæld er der ingen tvivl om, at det bliver i Horsens og omegn, pengene skal deles ud.
”Både min mand og jeg er fra Horsens. Her har vi vores familier, det er her, pengene er tjent, og det er her, fonden skal have sit virke og uddelingerne skal ske, så vi kan give noget tilbage til borgerne i og omkring Horsens,” siger Janni Hansen.
Mens den geografiske afgrænsning er rimeligt specifik, er fondens uddelingsmæssige sigte noget bredere. Intentionen er, som det er formuleret, at give støtte til ‘kulturelle, sociale, sundhedsmæssige og uddannelsesmæssige formål i Horsens og omegn’.
Jeg kan også forestille mig, at vi vil støtte kampagner i folkeskolen om motion eller sunde madpakker
Janni Hansen – Medstifter, Familien Hansens Fond
Ifølge Janni Hansen kan projekter inden for det kulturelle område, som fonden vil se velvilligt på, for eksempel være støtte til koncerter med ‘store navne’ eller afholdelsen af foredrag.
”Inden for sundhedsområdet kan det måske være at forsøde livet for folk med kroniske lidelser eller give støtte til studier i forskning inden for kroniske sygdomme. Men også her tænker vi bredt, og jeg kan også forestille mig, at vi vil støtte kampagner i folkeskolen om motion eller sunde madpakker,” siger Janni Hansen.
En væsentlig rød tråd i uddelingerne vil ifølge Janni Hansen være at hjælpe og flytte mennesker, der er havnet et sted, hvor de ikke selv har valgt at være.
”Det er især dem, mit hjerte banker for. Og derfor vil det glæde mig, hvis vi for eksempel kan hjælpe folk, der har forudsætningerne for at tage en uddannelse, men ikke selv har midlerne til at rykke til København og tage den pågældende uddannelse – eller hvis vi rent sundhedsmæssigt kan flytte folk via oplysning om motion og kost,” siger Janni Hansen, der selv ernærer sig som selvstændig clairvoyant.
Håbet er samtidig, at ægteparrets 17-årige tvillinger senere kommer ‘med ombord’ i fonden – gerne i den bestyrelse, som ved stiftelsen ud over Janni og Per Hansen består af parrets nevø og niece, Christian og Camilla Brandt Hansen.