Da Anne-Birgitte Albrectsen for fire år siden fyldte 50 år, fortalte Kristeligt Dagblad i et stort portræt af den daværende CEO i den internationale humanitære organisation Plan International, at hun blandt kollegerne gik under navnet ’A.B.’.
Det skyldtes dels, at det i et internationalt job kunne give store udfordringer for samarbejdspartnere rundt omkring i verden at udtale navnet Anne-Birgitte.
Dels understregede det Anne-Birgitte Albrectsens uhøjtidelighed, at hun havde det helt fint med at blive tiltalt med en forkortelse.
Og dels indeholdt ’A.B.’ samtidig en fin beskrivelse af hendes målrettethed: For hun er, forklarede en af hendes nærmeste kolleger i avisens fødselsdagsportræt, ”perfekt til at komme fra A til B.”
For godt en måned siden tog Anne-Birgitte Albrectsen endnu et spring fra A til B, da hun tiltrådte som ny administrerende direktør i den erhvervsdrivende fond Lego Fonden, der målt på sine 2020-uddelinger er nummer tre på listen over Danmarks mest uddelende fonde.
Rent fysisk har jobskiftet betydet, at Plan Internationals hovedsæde i grevskabet Surrey lidt uden for London er blevet skiftet ud med Lego Fondens hovedkontor i Billund lige ved siden af Legoland.
Og på indholdssiden er chefjobbet i hjælpeorganisationen – og før da en lang række store stillinger i FN-regi – byttet ud med ansvaret for uddelinger i milliardklassen primært under overskriften ’Læring gennem leg’.
Fælles værdier
Anne-Birgitte Albrectsen, der i sin tid som viceeksekutivdirektør i FN´s Befolkningsfond (UNFPA) var den højest placerede dansker i FN-systemet, trådte ind i Lego Fondens bestyrelse i maj 2020. Og derefter gik der mindre end et år, inden fonden offentliggjorde navnet på afløseren for John Goodwin i direktørstolen med tiltræden 1. september, hvilket samtidig betød, at hendes periode i bestyrelsen kun blev ét-årig.
”Dét, der driver mig, og som også drev mig i forbindelse med, at jeg i 2020 blev onboardet til bestyrelsen i Lego Fonden, er de fælles værdier, jeg har med koncernen og fonden i henhold til læring gennem leg og kreativitet. Det føles så rigtigt for mig,” siger Anne-Birgitte Albrectsen i et interview med Fundats.
Det er dejligt at kunne sætte sig i CEO-stolen og ikke være bekymret for, om man kan læse, hvor bestyrelsen er, og hvad den gerne vil have
Anne-Birgitte Albrectsen – Administrerende direktør, Lego Fonden
Blandt andet på baggrund af perioden i bestyrelsen op til starten i direktørstillingen føler Anne-Birgitte Albrectsen sig særdeles godt klædt på i forhold til, hvilke forventninger formand Thomas Kirk Kristiansen og resten af bestyrelsen har til sin nye direktør.
”Det er dejligt at kunne sætte sig i CEO-stolen og ikke være bekymret for, om man kan læse, hvor bestyrelsen er, og hvad den gerne vil have. Jeg tror altid, at når topledere sætter sig i stolen, har de en vis tvivl om, hvilke forventninger der er til dem. Jeg vil ikke sige, vi er 100 procent over dét punkt endnu, men jeg oplever, at vi er rigtig godt i gang med at føle hinanden på tænderne, og det er dejligt, at vi i den proces også har fundet det værdifællesskab, som er så afsindig vigtigt for Lego-koncernens ejerfamilie. Vi er alle enige om, hvad de fælles mål er, og hvor vi gerne vil hen,” understreger Anne-Birgitte Albrectsen.
Børn på flugt skal have samme muligheder som andre børn
Ifølge den nye direktør er der ingen tvivl om, at Lego Fonden skal fortsætte arbejdet ud fra devisen læring gennem leg. Men hun lægger samtidig ikke skjul på, at fonden med hende ved roret i høj grad vil skrue op for partnerskaber og samarbejder på tværs af landegrænser.
”Det er rigtig vigtigt, at vi holder fast i, hvad det er, vi i bund og grund er sat i verden for at løfte: Vi skal hjælpe så mange børn, som vi formår, til at klare sig i verden via læring gennem leg. Vi vil stadig have en stor del af vores fortalervirksomhed, donationer og forskning til at ligge på det klassiske udviklingsområde, hvor vi blandt andre kan få regeringer og civilsamfund i tale rundt omkring i verden og få dem til at tænke anderledes, når det gælder uddannelse. Det skal der ikke laves om på, og vi skal ikke til at ændre i vores fundats,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Vi vil fortsætte med det, vi allerede laver, med partnere og gerne også med nye partnere, og vi vil udvide hele konceptet om at få bedre kvalitet i uddannelse
Anne-Birgitte Albrectsen – Administrerende direktør, Lego Fonden
Samtidig vil Anne-Birgitte Albrectsen i samspil med bestyrelsen hjælpe fonden med at finde dens, som hun udtrykker det, ”endelige ståsted på det humanitære område.”
”Dér handler det om at sikre, at børn, uanset om de er på flugt eller er fanget i en anden krisesituation, skal have mulighed for at få de samme kompetencer som andre børn. Den filosofi er i spil, når vi for eksempel arbejder i flygtningelejre i Uganda eller Jordan, men vi vil også søge at komme i dialog med det system, som flygtningebørn kommer ind i. Det skal ske via samarbejder med partnere som Unicef, UNHCR og Verdensbanken,” siger Anne Birgitte Albrectsen.
”Strategien er for så vidt stadig soleklar,” opsummerer hun. ”Vi vil fortsætte med det, vi allerede laver, med partnere og gerne også med nye partnere, og vi vil udvide hele konceptet om at få bedre kvalitet i uddannelse, så børn får bedre muligheder for tackle den komplekse verden, vi lever i. Og så vil vi derudover prøve at hjælpe nogle af de mest sårbare børn. Alle børn, uanset baggrund og geografi, har ret til kvalitetsuddannelse og muligheden for at udvikle de kompetencer, de skal bruge nu og i fremtiden.”
Corona-bevilling på 900 mio. kr.
Som tidligere omtalt i Fundats, annoncerede Lego Fonden den 25. september en rekordstor donation på cirka 900 millioner kroner til børn og familier kloden rundt, der er ramt som følge af corona-epidemien.
Når der er sådan en helt væsentlig begrænsning for, at vores formål kan komme i spil, så vil vi gerne være med til at hjælpe
Anne-Birgitte Albrectsen – Administrerende direktør, Lego Fonden
Næsten halvdelen af pengene går via Unicef til at støtte adgang til vacciner og medicinsk udstyr, som kommer forældre, lærere og omsorgspersoner i sårbare miljøer verden over til gode.
I den forbindelse var både Anne-Birgitte Albrectsen og fondsformand Thomas Kirk Kristiansen ude med en direkte appel til den private sektor, velgørenhedsorganisationer, regeringer og andre donorer om at ”bidrage generøst til den globale Covid-19-genoprettelse.”
“Covid-19-pandemien har vendt op og ned på – og i mange tilfælde været ødelæggende for – livet for millioner af børn i hele verden. Det er vores ansvar at investere i børnene og sikre, at de fortsat har adgang til uddannelse og til at udvikle de evner, der er afgørende for, at de kan klare sig i en verden, der er i konstant forandring,” sagde Thomas Kirk Kristiansen blandt andet i sin appel til eksempelvis andre fonde om at følge Lego Fondens eksempel og give penge til den globale genoprettelsesindsats.
Skal vi være så nøjeregnende?
Om baggrunden for beslutningen om den ekstraordinært store støtte siger Anne-Birgitte Albrectsen:
”Når vi sidder midt i en pandemi og kan mærke, hvor ondt det stadig gør på vores partnere, og vi kan se, at blandt andre skolelærere, pædagoger og ministre med gode intentioner bliver blæst bagud, fordi der er et stort gap i den globale vaccineudrulning – så er det, vi ser hinanden i øjnene og spørger, om vi skal være så nøjeregnende og ikke hjælpe den globale vaccineindsats, fordi det måske ikke passer 100 procent ind i læring gennem leg. Og dér har vi fået mere appetit på at sige: Når der er sådan en helt væsentlig begrænsning for, at vores formål kan komme i spil, så vil vi gerne være med til at hjælpe.”
Grundlæggende handler det ifølge Anne-Birgitte Albrectsen om at løfte i flok og om, som hun udtrykker det, at erkende, at ”den tid, hvor man kunne sidde for sig selv i et hjørne med sine mange penge og tro, man kunne klare det hele selv, er forbi.”
Covid har lært os, at der er nogle spørgsmål, som er så store, at hvis vi ikke alle hopper på én gang, så sker der ikke så meget
Anne-Birgitte Albrectsen – Administrerende direktør, Lego Fonden
Derfor kan den brede opfordring fra fondens direktør og bestyrelsesformand i forbindelse med corona-donationen meget vel senere få følgeskab af andre opfordringer til fælles indsatser, især når det gælder bedre kvalitet i uddannelsessystemerne.
”Ingen af os har godt af bare at holde os for os selv og tro, at vi kan det hele alene. Så det, man kommer til at høre mere af fra os, vil være opfordringer til flere partnerskaber, flere koalitioner og flere indsatser, hvor vi skal løfte i flok på tværs af landegrænser. Og appellen i forbindelse med covid-19-donationen var netop heller ikke kun rettet mod danske fonde, men derimod mod alle verdens fonde og regeringer i hele verden. Covid har lært os, at der er nogle spørgsmål, som er så store, at hvis vi ikke alle hopper på én gang, så sker der ikke så meget,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Finansiel muskel giver muligheder
Den rekordstore corona-donation lægger sig i halen af flere meget store uddelinger de senere år. I marts 2020 donerede fonden 330 millioner kroner fordelt på tre grupper af samarbejdspartnere, som arbejder med katastrofer og langvarige kriser, og i december 2019 røg der 675 millioner kroner af sted til et projekt for flygtningebørn i Uganda og Etiopien.
Noget af det, der har trukket mig til fonden, er ikke bare dét med at give mange millioner væk, men også at kunne kombinere vores egen viden med viden fra partnere og så virkelig flytte en dagsorden
Anne-Birgitte Albrectsen – Administrerende direktør, Lego Fonden
Præcis ét år tidligere, i december 2018, åbnede fonden for første gang pengekassen for en rendyrket humanitær donation, da 675 millioner kroner via organisationen Sesame Workshop blev sendt af sted til børn ramt af konflikten i Myanmar og krigen i Syrien.
”Vi er klar til at prøve at løse store problemer og i den forbindelse se, hvem vi med fordel kan danne koalitioner med. Det har vi heldigvis mulighed for at gøre med den finansielle muskel, vi har, men så sandelig også på grund af fondens mangeårige investering i forskning, evidens og læring. Og noget af det, der har trukket mig til fonden, er ikke bare dét med at give mange millioner væk, men også at kunne kombinere vores egen viden med viden fra partnere og så virkelig flytte en dagsorden,” siger Anne-Birgitte Albrectsen.
Han understreger samtidig, at bevægelsen i retning af flere og større bevillinger ikke er ensbetydende med, at det er slut med små bevillinger fra Lego Fondens side.
”Jeg tror ikke, man kan drage den konklusion, at vi fremover kun vil give store bevillinger. Vi vil blive ved med også at give små katalytiske bevillinger til nye partnere og nye ideer for ikke at gå i stå på læringssiden,” siger hun.
Samme uddelingsniveau som i 2020
At der økonomisk er grundlag for Lego Fondens fremtidige både små og store bevillinger, er der ingen tvivl om. Fondens 25 procents ejerskab af Lego udløste således i foråret på baggrund af et rekordgodt 2020 et udbytte på to milliarder kroner.
Og Legos regnskab for første halvår af 2021, som netop er blevet præsenteret, fortæller historien om yderligere vind i sejlene i år for klodsproducenten. Salget er steget med 46 procent, så det kommer op på 23 milliarder kroner, og efter skat gav de første seks måneder af 2021 Lego et overskud på 6,3 milliarder kroner, hvilket er 140 procent højere end sidste år.
Men selvom der er økonomisk råderum til at skrue op for Lego Fondens bevillinger, der i 2019 og 2020 lå på henholdsvis 1,83 og 1,15 milliarder kroner, forventer Anne-Birgitte Albrechtsen, at fonden i år ender på ”nogenlunde samme niveau som i 2020”.
”Det har også noget at gøre med, at det faktisk er svært at give fornuftige, meningsfulde donationer midt i en global pandemi. Så selvom vi ejer 25 procent af en meget succesrig virksomhed, og at der dermed kommer flere penge over til os, kommer man ikke til at se nogle kæmpehop. Selv, når det går godt for koncernen, skal vi stadig tænke grundigt over, hvordan vi bruger pengene bedst muligt, og det er der også en forventning om fra bestyrelsens side. For os handler det fortsat om at finde de rigtige partnere og slå til på de rigtige tidspunkter,” fastslår hun.
De godt 100, vi er nu, er nok meget tæt på det antal, vi også vil være i det kommende par år
Anne-Birgitte Albrectsen – Administrerende direktør, Lego Fonden
Heller ikke i forhold til antallet af medarbejdere har den erhvervsdrivende fonds nytiltrådte administrerende direktør intentioner om at igangsætte indkøb af et stort antal nye kontorstole.
Fra 2015 til 2020 blev antallet af medarbejdere i Lego Fonden mere end fordoblet – fra 38 til 98 – og ved Anne-Birgitte Albrectsens tiltræden var der 109 medarbejdere, men deromkring slutter vokseværket så sandsynligvis også foreløbig.
”Jeg priser mig lykkelig over, at min forgænger har haft fokus på, at når man gerne vil det lange træk og ønsker flere koalitioner og partnere, så skal man have et internt system, der kan understøtte processerne. Og det er klart, at i takt med, at antallet af partnere er vokset, har der også de senere år været behov for at ansætte flere medarbejdere. Hvis vi skal eksperimentere med nye områder og nye partnere, skal vi måske have nogle andre eller nye kompetencer og profiler, men vi er ikke ude i at fordoble antallet af medarbejdere i fonden lige med det samme. De godt 100, vi er nu, er nok meget tæt på det antal, vi også vil være i det kommende par år,” fastslår Anne-Birgitte Albrectsen.
Anne-Birgitte Albrectsens blå bog
- Født i Vejle 18. juli 1967 (54 år)
- Student fra Greve Gymnasium og uddannet jurist fra Københavns Universitet (1991).
- Administrerende direktør i Lego Fonden siden 1. september i år. Medlem af fondens bestyrelse 2020-2021.
- Tidligere blandt andet CEO for Plan International, viceeksekutivdirektør i FN´s Befolkningsfond (UNFPA) og centerchef for Udenrigsministeriets Ressourcecenter
- Ridder af Dannebrog (2008).