Dørene er hermetisk lukket for besøgende, og talrige aktiviteter er grundet coronakrisen aflyst i øjeblikket på de danske plejehjem og andre steder, hvor ældre danskere er samlet. Men nu kan beboerne på 75 plejehjem i fem sjællandske kommuner takket være en bevilling fra Trygfonden se frem til en musikalsk opmuntring i en vanskelig tid – de får nemlig alle snart besøg af fire musikere, som vil give koncerter udenfor plejehjemmene.
Bag initiativet står musikeren Jens Jepsen, der er tidligere leder af kulturhuset og spillestedet Klaverfabrikken i Hillerød. Sammen med tre musikalske kolleger er han ved at gøre klar til 75 gårdkoncerter på plejehjem i Hillerød, Helsingør, Sorø, Hørsholm og Høje-Taastrup kommuner i de kommende uger og måneder.
Ideen opstod, efter at Jens Jepsen i sidste uge skulle have spillet til en påskefrokost på Kristinehøj Plejehjem i Helsingør. Som følge af coronavirussen blev selve påskefrokosten aflyst – men i stedet for også at aflyse den musikalske del af arrangementet, blev Jens Jepsen spurgt, om han ville flytte sin koncert ud i det fri.
”Selvom det er specielt at spille for et publikum bag glas, så var det en vildt god oplevelse. Der blev smilet, vinket og lyttet med lukkede øjne. Bagefter skrev de fra plejehjemmet, at det havde bragt lykke og gjort en kæmpe forskel, og en beboer kom efter koncerten og sagde ordene: ‘I dag var solen stærkere end i mange dage’. Og det understregede bare, at selvom det ikke fjerner alle de forfærdeligheder, som denne her sundhedskrise bærer med sig, så er der behov for nogle lysglimt,” siger Jens Jepsen til Frederiksborg Amts Avis.
Kan give fællesskab og nærvær i svær tid
Den positive oplevelse udenfor plejehjemmet i Helsingør fik Jens Jepsen til hurtigt at forfatte en ansøgning om 187.500 kroner fra Trygfondens akutpulje til sociale indsatser under coronakrisen for udsatte og særligt sårbare grupper. Og ansøgningen har netop fået fondens blå stempel, oplyser administrerende direktør i Tryghedsgruppen Rie Odsbjerg Werner.
”Vi har valgt at støtte det her projekt, fordi vi ved, at der lige nu sidder rigtig mange ældre rundt omkring på plejehjemmene, som er isoleret fra deres pårørende og uden mulighed for at komme udenfor. Tilmed sker der heller ikke særlig meget indenfor murene i øjeblikket. Plejehjemmene fortæller os, at situationen påvirker de ældres livskvalitet i høj grad, og vi tror, at dette projekt med koncerter ude i det fri måske kan give nogle små lysglimt af fællesskab og nærvær i en rigtig svær tid for beboerne,” siger Rie Odsbjerg Werner til Fundats.
Jens Jepsens ansøgning er en af de sidste, der nåede at blive tilgodeset. Der er således netop lukket for ansøgninger til akutpuljen på i alt 30 millioner kroner, og det er sket kun en uge efter, at puljen blev etableret. Det viser ifølge Rie Odsbjerg Werner, at der er et stort behov for økonomisk støtte til projekter for udsatte og sårbare grupper.
”Mange af de i forvejen udsatte og særligt sårbare personer i vores samfund er blevet endnu hårdere ramt end mange andre af den aktuelle krise. Dét, at vi har fået så mange ansøgninger ind, og at puljen er blevet brugt så hurtigt, vidner om et rigtig stort behov derude. Det offentlige gør meget, men der er også behov for, at nogle civilsamfundsorganisationer hjælper til dér, hvor der mangler ekstra hænder eller opstår huller,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Fokus på krisens konsekvenser på længere sigt
Trygfonden har ifølge direktøren indtil videre ikke planer om at udvide puljen eller etablere en ny pulje af samme slags.
”Som udgangspunkt har det været de 30 millioner kroner, vi har afsat, men vi følger løbende situation og de behov, der opstår. Vi har en normal donationsproces, som kører sideløbende, og mens denne pulje har været møntet på den akutte krise, kigger vi også meget på, hvordan vi som led i den almindelige donationsproces kan hjælpe med til at afbøde konsekvenserne af krisen på mellemlang og lang sigt for de udsatte og sårbare,” understreger Rie Odsbjerg Werner.
Jens Jepsen glæder sig over, at projektet med plejehjemskoncerter under åben himmel ikke kun giver beboerne på plejehjemmene en musikalsk oplevelse, men at det samtidig betyder en lille økonomisk håndsrækning til musikerne i en periode med talrige aflyste koncerter.
”Der er mange, der er ramt af denne her krise. Plejehjemmene er naturligvis utrolig udsat, men kulturinstitutionerne og musikbranchen er også ramt af, at de ikke kan lave de ting, de plejer. Derfor håber vi, at vi med det her projekt både kan hjælpe i en social kontekst og bidrage til at holde hjulene i gang. Det er klart, at det ikke kommer til at have den store økonomiske effekt for musikerne, men jeg tror virkelig på, at den symbolske effekt er enormt stor, og måske kan det også give mulighed for fremtidige samarbejder,” siger Jens Jepsen.