“Midlertidig lukket for ansøgninger.”
Dét er beskeden, når studerende i disse dage besøger Nordea-fondens hjemmeside for at søge om støtte til studieophold i udlandet. Det gjorde omkring 4.000 studerende i løbet af 2019, hvoraf små 1.000 studerende modtog en bevilling.
Årsagen til beskeden er, at Nordea-fonden har sat al sagsbehandling og modtagelse af ansøgninger om legater til studieophold i bero. Derfor er det ikke længere muligt for studerende at søge om udlandsophold til de kommende semestre.
Fondens beslutning er truffet “på baggrund af myndighedernes covid-19-anbefalinger i forbindelse med rejser til udlandet,” skriver fonden på sin hjemmeside.
Her lover fonden også at forholde sig løbende til myndighedernes corona-udmeldinger og at genoptage ansøgningsbehandling og uddeling af legater, “når situationen tillader det.”
Myndigheder ser ikke problem
Men ifølge de danske myndigheder, så tillader situationen netop, at studerende tager på udlandsophold i forbindelse med deres studier, og billedet har været det samme hele vejen igennem coronakrisen.
Studierejser kan nemlig udmærket betragtes som ‘nødvendige rejser’:
“Det er op til den enkelte studerende i samråd med sin uddannelsesinstitution at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse,” oplyser Udenrigsministeriet således.
De studerende bør blot huske at tænke sig om på samme måde, som de altid bør gøre i forbindelse med længere ‘mobilitetsophold’, som de studerendes udlandsophold også kaldes.
Det siger kontorchef Maria Ulff-Møller fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Mobilitetsophold kan anses for at være nødvendige rejser, hvorfor studerende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation, såfremt den afsendende samt modtagende uddannelsesinstitution tillader det.
Maria Ulff-Møller – kontorchef, Uddannelses- og Forskningsministeriet
“Mobilitetsophold kan anses for at være nødvendige rejser, hvorfor studerende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation, såfremt den afsendende samt modtagende uddannelsesinstitution tillader det. Det er op til den enkelte studerende i samråd med sin uddannelsesinstitution at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse,” siger hun og uddyber:
“Vi vejleder først og fremmest studerende til at orientere sig i Udenrigsministeriets rejsevejledning for det land, de påtænker at rejse til. Der kan selvfølgelig være andre årsager end covid-19-pandemien til, at Udenrigsministeriet fraråder alle rejser eller alle ikke-nødvendige rejser til et land. Turistrejser anses for at være ikke-nødvendige rejser,” siger Maria Ulf-Møller.
Maria Ulff-Møller understreger videre, at de studerende inden eventuel afrejse bør tegne forsikringer, der dækker i tilfælde af akut behov for hjemrejse.
Nordea-fonden: Giver ikke mening at behandle ansøgninger
Fundats ville gerne have spurgt Nordea-fonden, hvorfor den ikke behandler ansøgninger og uddeler legater til studieophold i øjeblikket, når myndighederne netop mener, at corona-situationen tillader studieophold i udlandet.
Fonden har imidlertid ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar følgende.
“Vi følger udviklingen, er i tæt dialog med uddannelsesinstitutionerne, og forholder os løbende til myndighedernes udmeldinger. Når vi vurderer, at det giver mening at genåbne for modtagelse af ansøgninger, kommunikerer vi det på hjemmesiden, via Facebook samt direkte til berørte ansøgere.”
I modsætning til Nordea-fonden har andre danske fonde som f.eks. Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Augustinus Fonden og Otto Mønsteds Fond stadig åbent for ansøgninger til studieophold i udlandet.
Opdateret 17. august 2020: Nordea-fonden har nu rettet informationerne på sin hjemmeside. Fonden henviser ikke længere til ‘myndighederne’ som grundlag for fondens stop for al ansøgning og bevilling af studieophold, men i stedet til fondens egen ‘samlede vurdering af Covid-19’.