Danmarks suverænt største erhvervsdrivende fond og en af verdens største fonde, Novo Nordisk Fonden, øger nu sit fokus på internationale aktiviteter og samarbejder. Det kommer ifølge fonden samtidig til at betyde, at flere af dens forskningsmidler fremover vil tilfalde forskning uden for Danmarks grænser.
Novo Nordisk Fonden har netop offentliggjort, at den over en femårig periode støtter etableringen af et nyt center for genomforskning ved Broad Institute i Boston i USA med 290 millioner kroner.
Centret får navnet The Novo Nordisk Foundation Center for Genomic Mechanisms of Disease og skal ledes af danske Kasper Lage. Centret vil danne rammen om tætte samarbejder mellem Broad Institute og danske forskere inden for genomforskning, bioinformatik, type-2 diabetes og fedme.
Ultimativt håber vi selvfølgelig også, at de danske forskere vil hjemføre nogle af teknologierne til Danmark
Niels-Henrik von Holstein-Rathlou – Senior Vice President for Biomedicine & Health Sciences, Novo Nordisk Fonden
Ifølge Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der er Senior Vice President for Biomedicine & Health Sciences i Novo Nordisk Fonden, er etableringen af centret i Boston en del af fondens øgede internationale fokus og en parallel ambition om at styrke dansk forskning og innovation.
”Vi vil meget gerne fokusere på at etablere internationale samarbejder ved at identificere excellente forskningsmiljøer i udlandet og så etablere konkrete samarbejder med danske forskergrupper. Målet er meget bevidst at etablere de her samarbejder for at tappe ind i noget af den bedste forskning, man kan finde på jorden,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou til Fundats.
Der kommer ikke færre penge ud i de danske forskningsmiljøer
Niels-Henrik von Holstein-Rathlou – Senior Vice President for Biomedicine & Health Sciences, Novo Nordisk Fonden
Han understreger, at en del af tankegangen er, at de danske forskeres nyerhvervede viden skal tages med hjem og gøre gavn i Danmark.
”Broad Institute har mulighed for at lave nogle typer af eksperimenter, vi slet ikke kan komme i nærheden af i Danmark. Gennem samarbejdet med Broad vil danske forskere få adgang til de unikke platforme og benytte den teknologi, som Broad har udviklet, og ultimativt håber vi selvfølgelig også, at de danske forskere vil hjemføre nogle af teknologierne til Danmark. Det er det, der er filosofien: Vi kan rejse ud, være med, lære noget og bringe det tilbage til Danmark – og måske samtidig motivere udenlandske forskere til at komme til Danmark,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.
Bevillinger til udlandet skal også gavne dansk forskning
Samtidig lægger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou ikke skjul på, at intentionen er, at Novo Nordisk Fonden fremover vil allokere betydeligt flere af sine forskningsmidler til forskningsmiljøer i udlandet.
”Ja, det er vores ambition. Men vi har stadig Danmark som centrum for vores aktiviteter. Spørgsmålet, om en bevilling også vil komme dansk forskning til gavn, vil altid ligge som baggrund for alle vores beslutninger. Og da vi forventer, at vores uddelinger fortsat vil vokse, kommer det ikke til at betyde, at danske forskere går glip af noget. Der kommer ikke færre penge ud i de danske forskningsmiljøer,” fastslår Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.
Vi har midler til både at forsyne det danske forskermiljø og støtte den globale forskning
Niels-Henrik von Holstein-Rathlou – Senior Vice President for Biomedicine & Health Sciences, Novo Nordisk Fonden
Han afviser, at den ønskede styrkelse af Danmarks internationale position inden for biomedicinsk forskning lige så godt kunne ske med fysisk udgangspunkt i Danmark frem for i USA.
”Vi har ikke i Danmark mulighed for at opbygge de platforme, som Broad Institute har, på egen hånd fra ground zero. På Broad er de i stand til at tage en celle, lave tusindvis af forandringer i genomet og undersøge konsekvenserne, og de kan generere kolossale datamængder og derigennem lave meget avancerede analyser. De er simpelthen så langt foran, at det ikke vil være muligt bare at give pengene til danske forskere og sige ”lav det samme som dem” – det vil være halsløs gerning. Det giver meget bedre mening at teame op med nogen, der har et forspring, og så lære af dem.”
Har midler til forskning i både ind- og udland
- Er der set med Novo Nordisk Fondens øjne slet ingen ulemper for Danmark ved, at store forskningsbevillinger fra fonden lander i forskningsmiljøer i udlandet?
”Det tror vi ikke. Vi har midler til både at forsyne det danske forskermiljø og støtte den globale forskning. Vi må samtidig huske på, at de penge, vi uddeler, principielt er indtjent på det globale marked. En rigtig stor del af vores midler stammer fra Novo Nordisk A/S´ overskud, hvor 99 procenet af pengene er tjent i udlandet. På den måde påtager vi os samtidig et globalt ansvar og siger, at vi ikke kun snævert arbejder inden for de danske rammer, men gerne vil arbejde globalt og forsøge at adressere store globale spørgsmål inden for sygdom og sundhed,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.
Novo Nordisk Fonden bevilgede i 2020 i alt 5,54 milliarder kroner og øgede sine udbetalinger fra 3,6 milliarder kroner i 2019 til 4,6 milliarder kroner i 2020.
Om The Broad Institute
- Blev etableret i 2003 med henblik på at bidrage til nybrud i medicinsk forskning ved at inddrage genombaseret viden.
- Grundlagt af MIT, Harvard og dets tilknyttede hospitaler samt filantroperne Eli og Edythe L. Broad.
- Samarbejder med flere end 100 private og offentlige institutioner i over 40 lande over hele verden.