Et usædvanligt sagsbehandlingsforløb i sagen om bestyrelses- og vedtægtsændringer for Herlufsholm Skole og Gods betyder, at skolens ledelsesforhold fortsat er uafklarede.
”Det er selvsagt en uhensigtsmæssig situation for Stiftelsen Herlufsholm Skole og Gods, at stiftelsen reelt er uden en forstander, der er indsat som foreskrevet i fundatsen,” skriver skolens advokat Aleksander Pilgaard fra Sirius advokater i et brev til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK).
Situationen er opstået, efter STUK har meddelt, at styrelsen som fondsmyndighed fortsat anser Torben Von Lowzow som den retmæssige bestyrelsesformand og forstander for skolefonden.
Også selvom Torben von Lowzow sammen med den øvrige daværende bestyrelse den 25. juni sidste år valgte at trække sig på grund af hård kritik af forholdene for skolens elever.
Det fremgår af nye dokumenter i sagen, som Fundats har fået aktindsigt i.
”Torben von Lowzow er endvidere ikke fritaget for hvervet som forstander ved kongelig fritagelse i medfør af § 2, litra a), i Fundatstillægget fra 2012,” skriver STUK i et brev til fondsledelsen på Herlufsholm.
Derfor har Jon Stokholm heller ikke haft kompetence til at sidde for bordenden, da den nye bestyrelse i sensommeren besluttede at ændre vedtægterne og fjerne aldersgrænsen på 70 år for bestyrelsesmedlemmer.
Ugyldig bestyrelsesbeslutning
I august måned bekræftede STUK overfor Fundats, at den nye bestyrelsesformand og forstander Jon Stokholm agerede uden hjemmel i vedtægterne, fordi han ikke var formelt godkendt af myndighederne og fordi de gældende vedtægter foreskrev, at intet bestyrelsesmedlem kan varetage sit hverv efter vedkommende er fyldt 70 år.
Herlufsholms ledelse betragtede spørgsmålet om vedtægterne som en formalitet, der skulle på plads, mens den nye bestyrelse trak i arbejdstøjet og blandt andet udnævnte den nye rektor Gitte Nørgaard.
Den nye bestyrelse besluttede derfor at ændre de gældende vedtægter og blandt andet tilbagerulle den aldersgrænse for bestyrelsesmedlemmer, som den tidligere bestyrelse med undervisningsministerens godkendelse havde fået indført i 2012.
I lyset af undervisningsmyndighedernes hårde kritik om mistrivsel og overgreb blandt skolens elever, havde bestyrelsen travlt med at få styr på de skolemæssige forhold, og vedtægtsændringerne blev i hast sendt indtil STUK, der i sin egenskab af fondsmyndighed for den erhvervsdrivende fond har til opgave at godkende ændringer i den mere end 400 år gamle fundats.
Den opgave er STUK gået særdeles grundigt til værks for at løse, fremgår det af dokumenterne i sagen. Styrelsen har ad flere omgange bedt fondsledelsen om at revidere vedtægtsudkastet; fremsende begrundelser for vedtægtsændringer samt bedt om dokumentation for, at bestyrelsen var beslutningsdygtig.
Såfremt Torben von Lowzow ikke har mulighed for at bestride hvervet som forstander i øjeblikket, må Olav Storm Johannsen som næstformand varetage forstanderens hverv
STUK – i brev til Herlufsholm Skole og Gods
Den 16. november meddelte STUK, at den som fondsmyndighed kun kunne godkende vedtægtsændringerne fra august måned, hvis de blev vedtaget på ny af en funktionsdygtig bestyrelse i henhold til de gældende vedtægter fra 2012.
En beslutning der vel at mærke ikke kunne træffes med den tiltrædende formand Jon Stokholm i bestyrelsen:
”Da Jon Stokholm ikke er indsat i hvervet som forstander for Herlufsholm Skole og Gods ved kongelig udnævnelse i medfør af § 2, litra a), i Fundatstillægget fra 2012, kan Jon Stokholm ikke deltage i vedtagelsen af et nyt fundatstillæg eller underskrive dette eller bestyrelsesreferater som bestyrelsesmedlem,” skriver STUK med henvisning til de gældende vedtægter fra 2012, hvor netop en aldersgrænse blev indført for at bringe fundatsen i overensstemmelse med ændringer i tjenestemandsloven.
Næstformand må tage over
Da STUK var opmærksom på, at Torben von Lowzow ikke har fungeret som bestyrelsesformand siden i sommer, vejledte styrelsen om, at vedtægtsændringen må vedtages af den nye næstformand.
”Såfremt Torben von Lowzow ikke har mulighed for at bestride hvervet som forstander i øjeblikket, må Olav Storm Johannsen som næstformand varetage forstanderens hverv i medfør af § 2, litra d), i Fundatstillægget fra 2012, herunder indkalde til og lede et bestyrelsesmøde, hvor et nyt fundatstillæg vedtages,” skriver styrelsen.
Det betyder, at det seneste bestyrelsesreferat fra 1. december 2022, hvor det nyeste vedtægtsudkast blev vedtaget, er underskrevet af den nye bestyrelse uden Jon Stokholm. I hans sted står Torben von Lowzow anført som ”indisponibel” forstander.
Fundats har været i kontakt med Torben von Lowzow for at få hans kommentar til, at STUK fortsat betragter ham som ansvarlig bestyrelsesformand for Herlufsholm.
Torben von Lowzow oplyser, at han er bekendt med, at han fremgår som bestyrelsesformand på den seneste bestyrelsesbeslutning om vedtægtsændringer, men at han ikke har yderligere kommentarer og i stedet henviser til Jon Stokholm – også selvom Jon Stokholm ikke er indsat som ny formand og i øjeblikket ikke er en del af skolens ledelse.
Inddragelse af Civilstyrelsen forsinker sagen
Embedsmændene i STUK har undervejs i forløbet flere gang været i kontakt med både Erhvervsstyrelsen og Civilstyrelsen for dels at afklare Herlufsholms status som en erhvervsdrivende fond, der undtaget fra erhvervsfondsloven, og dels for at afklare i hvilket omfang Civilstyrelsen i sin egenskab af permutationsmyndighed også skal godkende vedtægtsændringerne.
Både Civilstyrelsen og Erhvervsstyrelsen har i den forbindelse vejledt STUK om, at det alene er væsentlige vedtægtsændringer, der skal godkendes af Civilstyrelsen. Som væsentlige vedtægtsændringer regnes almindeligvis ændringer, der vedrører formåls- og opløsningsbestemmelser, mens bestemmelser, der har at gøre med eksempelvis bestyrelsens sammensætning eller aldersgrænser, regnes som forvaltningsbestemmelser, STUK selvstændigt kan godkende.
Selvom vedtægtsændringerne ifølge Herlufsholms advokat alene drejer sig om forvaltningsbestemmelser, har STUK valgt at sende hele den foreløbige afgørelse og de nye vedtægter til høring i Civilstyrelsen med henblik på at få permutationsmyndighedens vurdering af om vedtægterne kan godkendes.
Det betyder, at STUK ikke formelt kan gå videre i processen med at godkende Jon Stokholm som ny bestyrelsesformand og fonden derfor reelt står uden en funktionsdygtig topledelse.
”Jeg anmoder om, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet overfor Civilstyrelsen adresserer behovet for, at Civilstyrelsen også prioriterer sagen mest muligt og tager stilling så hurtigt som overhovedet muligt,” skriver Herlufsholms advokat derfor i et brev til STUK.
Først for knap en måned siden - den 9. december - kvitterede Civilstyrelsen og gav ved den lejlighed en indikation på, hvor længe Herlufsholm kan forvente fortsat at stå uden forstander:
”Civilstyrelsen skal herved som aftalt bekræfte at have modtaget din henvendelse af 16. november 2022 vedrørende Herlufsholm Skole og Gods. Sagsbehandlingstiden ved denne type sager kan variere en del. Normalt vil du kunne forvente at høre fra Civilstyrelsen inden for 6 måneder,” skriver Civilstyrelsen til STUK.
Fundats har bedt Jon Stokholm om en kommentar til det samlede sagsbehandlingsforløb og spurgt, hvad ham mener om, at det ønskede formandsskifte nu efter mere end fem måneder endnu ikke er godkendt samt, at STUK vælger at sende den foreløbige afgørelse i høring hos Civilstyrelsen på trods af, at der efter Herlufsholms vurdering alene er tale om ændringer i fundatsens forvaltningsbestemmelser.
”Jeg noterer mig, at STUK er nået et skridt tættere på formelt at godkende min udnævnelse. Processen har taget længere tid, end vi havde håbet, men jeg er glad for, at det forhåbentligt snart er på plads,” siger Jon Stokholm.
Læs mere om STUKs begrundelse for at godkende de vedtægtsændringer, der ophæver aldersgrænsen på 70 år her.