Der er blevet vendt op og ned på mange budgetter i den danske fondssektor som følge af coronakrisen og fundet penge til ekstraordinære indsatser som følge af pandemien. Ifølge en netop offentliggjort analyse fra Fondenes Videnscenter med titlen ’Fondene under corona’ har således over halvdelen af de adspurgte fonde bevilget penge til corona-relaterede indsatser indtil videre i 2020.
Helt præcis 49 ud af de 84 fonde, der har svaret på spørgsmålene fra Fondenes Videnscenter, svarende til 60 procent, angiver, at de allerede har foretaget eller planlægger at foretage almennyttige bevillinger eller andre almennyttige indsatser som konsekvens af coronakrisen. Yderligere 23 fonde (28 procent af de adspurgte) har planlagt, men endnu ikke foretaget bevillinger til corona-relaterede indsatser.
Særligt de største fonde, der hver især i 2019 havde et årligt bevillingsniveau på over 100 millioner kroner, har været aktive under coronakrisen. I denne gruppe er det ifølge undersøgelsen 19 ud af 23 fonde, 83 procent, der har åbnet for kassen til corona-indsatser, mens der er tale om 78 procent af fondene i gruppen med et samlet bevillingsniveau i 2019 på 10-100 millioner kroner om året.
Når fondene skal kigge fremad, svarer 23 ud af de 84 fonde (27 procent) ja til, at de har planer om at foretage yderligere bevillinger til corona-relaterede indsatser. Kigger man isoleret på gruppen af mest generøse fonde – dem med bevillinger i 2019 på over 100 millioner kroner – er det 61 procent, som har planer om nye og flere corona-bevillinger i den kommende tid.
Deler det samme eller mere ud end budgetteret
Undersøgelsen retter også søgelyset mod fondenes forventede samlede bevillingsniveauer i år og de næste to år. Og her er den overordnede tendens, at størstedelen af fondene forventer at bevilge enten det samme eller mere i perioden 2020-2022.
Helt eksakt 68 ud af de 84 adspurgte fonde, svarende til 81 procent, forventer at dele det samme eller mere ud i 2020 sammenholdt med det budgetterede. For de kommende to år er det 74 procent af fondene, der forventer at dele det samme eller mere ud.
Med til billedet hører dog den vigtige nuance, at det især er i de største fonde, budgetterne vil blive sprængt i indeværende år.
Mens næsten halvdelen (10 ud af 23) blandt de fonde, der i 2019 bevilgede over 100 millioner kroner, regner med at skrue op for bevillingsniveauet i 2020 sammenholdt med det budgetterede, er det kun seks ud af de 61 fonde, som i 2019 bevilgede under 100 millioner kroner, der forventer at dele mere end budgetteret ud i 2020. Langt hovedparten, 45 fonde, forventer at holde sig inden for 2020-budgettet.
Enkelte fonde kalkulerer med at nedskalere uddelingerne i år. Blandt alle adspurgte 84 fonde svarer 13, at de forventer at dele mindre ud i 2020, 10 kalkulerer med at dele mindre ud i 2021, mens fire af fondene regner med at ville dele mindre ud i 2022.
Ifølge sekretariatschef Hanne Elisabeth Rasmussen fra Fondenes Videnscenter viser undersøgelsen, at der generelt ikke er grund til at frygte færre uddelte penge fra fondene de kommende år.
”Vi satte analysen i gang, fordi en række ngo’er og institutioner har udtrykt usikkerhed omkring, hvordan Covid-19 kan komme til at påvirke fondenes mulighed for at dele penge ud. Og det overordnede budskab, når vi nu står med tallene i hånden, er, at der er grund til at slå koldt vand i blodet. Der vil være enkelte fonde, som rammes på uddelingerne, men der er ikke umiddelbart grund til at frygte, at der generelt kommer færre penge fra fondene de kommende år. Særligt ikke i 2020, hvor fondene forventer, at der kommer flere penge,” siger Hanne Elisabeth Rasmussen i en pressemeddelelse fra Fondenes Videnscenter.
Støtter projekter, som ikke støttes af andre
I sin nye analyse offentliggør Fondenes Videnscenter samtidig resultaterne for en undersøgelse, Kantar Gallup har foretaget i maj blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen om fondenes aktiviteter under coronakrisen.
Overordnet set vurderer danskerne, at fondene har spillet en stor, positiv rolle under krisen. 30 procent af de adspurgte svarer således, at de mener, fondenes støtte under coronakrisen har været ”særdeles vigtig,” mens 39 procent svarer ”vigtig.”
I den modsatte boldgade karakteriserer henholdsvis ni og to procent af respondenterne fondenes støtte under coronakrisen som henholdsvis ”ikke særlig vigtig” og ”slet ikke vigtig.”
Blandt dem, der finder fondenes rolle under coronakrisen ”særdeles vigtig” eller ”vigtig,” peger 60 procent på, at fondene støtter projekter, der ikke støttes af andre. Næsten halvdelen, 49 procent, mener, at fondene støtter særligt udsatte grupper, og 46 procent har sat hak ved, at fondene støtter langsigtede indsatser.