Frederiksbergs borgere har fået nye måder at mødes på i byen. Kommunen har nemlig fået fire nye områder med specialdesignede byrumsmøbler, der frit kan flyttes rundt efter borgernes behov og ønsker.
Det nye inventar er blevet til i et tæt samarbejde mellem Frederiksbergfonden, bylivsarkitekt Victor Aalund og Frederiksberg Kommune. Gennem en åben konkurrence er der blevet designet en stol og en bænk specifikt til Frederiksberg under navnet Nabomøbler.
Direktør i Frederiksbergfonden Martin Dahl ser initiativet som en måde at understøtte medborgerskab på – ét af fondens strategiske temaer.
”Frederiksbergfonden støtter gerne det gode medborgerskab, som Nabomøblerne netop fremmer ved at skabe rammer for samvær og oplevelser i endnu flere af Frederiksbergs byrum. Jeg glæder mig meget over, at vi nu fire steder i byen kan være med til at gøre byen endnu mere levende,” siger Martin Dahl.
De nye møbler skal invitere til at gøre de fire byrum med nye møbler til mere end blot transitområder. Målet er, at borgerne fremover vil bruge de fire byrum til uformelle møder og afslapning i de flytbare stole og bænke. Ifølge fonden er møblerne indtil videre blevet taget godt imod.
Nabomøbler begyndte oprindeligt i 2018 som et projekt, der afprøvede, hvordan opsætning af liggestole og plantekasser på Solbjerg Plads ved Copenhagen Business School på Frederiksberg kunne være med til at bringe nyt liv til byrum og pladser.
Eksperimentet blev taget så godt imod af borgerne, at det i begyndelsen af 2020 førte til en designkonkurrence, hvor vinderstolen blev den såkaldte ‘Frederiksstolen’, der er designet af Alice Delsenne og Jacob Brinth fra Nue Studio. Udover stolen er der også blevet designet en tilhørende bænk.
Projektet har fra start været støttet af Frederiksbergfonden med 200.000 kroner til afvikling af designkonkurrencen og møbelproduktionen. Fonden besluttede efterfølgende at fordoble donationen, så der kunne fremstilles Nabomøbler til fire lokationer.
Fakta om Nabomøblerne
- Solbjerg Plads har fået 18 stole og 8 bænke
- Landbohøjskolen har fået 6 stole og 8 bænke
- TV2 Lorrys have har fået 10 stole og 5 bænke
- Urban 13 har fået 5 bænke
Nabomøblerne er fremstillet af sammensvejsede stålrør med pulverlakeret overflade for minimal vedligeholdelse – regnvand er nok til at holde møblerne rene.
Hvis borgere finder stole og bænke andre steder i byen end i de udvalgte byrum, kan de henvende sig til en adresse fastmonteret på møblet. Herefter bliver møblet hentet.
Dommerpanelet til designkonkurrencen bestod af følgende medlemmer:
- Jan E. Jørgensen, udvalgsformand, By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune
- Karsten Klintø, cand.hort. arch. og stadsgartner i Frederiksberg Kommune
- Claus Sivager, stadsarkitekt i Frederiksberg Kommune
- Kristian Nielsen Kjær, arkitekt MAA og censor på KADK
- Mathias Mentze, arkitekt MAA landskab og møbeldesign samt underviser på KADK
- Christian Hvid Amstrup, product & design engineer i Out-Sider A/S
- Martin Dahl, direktør i Frederiksbergfonden
- Victor Aalund, bylivsarkitekt og stifter, Aalund Urban Architects ApS.