En gevinst i milliardklassen ved salget for halvandet år siden af softwarefirmaet Siteimprove udgør det økonomiske bagtæppe for én af de nye erhvervsdrivende fonde, der er blevet stiftet i Danmark i 2021.
Bag Ebbefos Fonden, som den hedder, står Morten Ebbesen og hans hustru Vibeke Nyfos. Efter Morten Ebbesens salg af Siteimprove til kapitalfonden Nordic Capital endte overskuddet efter skat i hans holdingselskab i 2020 på 1,6 milliarder kroner, hvoraf halvdelen er bundet i en reinvestering i Siteimprove.
Vi tænker, at vi i fonden, ligesom vi gør privat, kan supplere hinanden, og at det vil komme fonden til gode
Vibeke Nyfos – Medstifter, Ebbefos Fonden
Ifølge Morten Ebbesen er det en del af overskuddet fra handlen, der nu og de kommende år bliver kanaliseret ind i den nye erhvervsdrivende fond.
”Vi har først og fremmest stiftet fonden, fordi det blev muligt i forbindelse med, at jeg i slutningen af 2020 solgte Siteimprove og opnåede økonomisk uafhængighed. Samtidig er dette projekt en kærkommen lejlighed til at gøre noget godt for andre,” siger Morten Ebbesen.
Med stiftelsen af Ebbefos Fonden og begges indtræden i fondens bestyrelse udlever ægteparret derudover en mangeårig drøm om at føre et fælles projekt ud i livet, understreger Vibeke Nyfos.
”Man må sige, vi kommer med meget forskellige kompetencer og erfaringer. Vi tænker, at vi i fonden, ligesom vi gør privat, kan supplere hinanden, og at det vil komme fonden til gode. Og så er vi i øvrigt overbeviste om, at det bliver sjovt,” siger Vibeke Nyfos.
Vil dokumentere effekt af uddelinger
Ebbefos Fonden har en årlig uddelingsramme på 50 millioner kroner for dermed, som Morten Ebbesen udtrykker det, at lægge sig et sted, hvor fonden kan være en betydelig aktør og tiltrække de rigtige mennesker.
Morten Ebbesen mener dog ikke, det er realistisk, at fonden allerede i år når at uddele 50 millioner kroner, men det er ambitionen fra og med 2023, fastslår han.
”På et tidspunkt skal fonden stå på egne ben, så driftsaktiviteterne kan bidrage til hele uddelingsbeløbet. Men der vil nok gå omkring syv år, og heldigvis tillader vores situation, at vi indtil da kan spæde til med 50 millioner kroner om året. I alt forventer vi, at det bliver omkring 300-400 millioner kroner, vi selv skyder ind i fonden over de næste syv år,” siger Morten Ebbesen.
Han pointerer, at det er en omkostelig affære at drive en erhvervsdrivende fond – især, hvis man vil dokumentere effekten af sine uddelinger.
”Og det vil vi gerne gøre – dels fordi vi selv kommer med pengene og derfor har en særlig interesse i at vide, hvilken forskel pengene har gjort, dels er dokumentationen nyttig, hvis nogle af de gode projekter skal skaleres til andre geografiske områder eller andre sektorer. Det kræver et vist set-up at have de ambitioner, som vi har med fonden,” siger Morten Ebbesen.
Mistrivsel bider sig fast
Hvad det mere konkret er for projekter, der i de kommende år kommer gennem nåleøjet hos Ebbefos Fonden, er for tidligt at sige.
”Overordnet støtter vi almennyttige initiativer på det sociale område, der har en umiddelbar effekt og kan bidrage til at forbedre trivsel og forebygge mistrivsel på såvel kort som på langt sigt. Vi er stadig i en tidlig fase i forhold til at definere, hvad det mere konkret er, vi gerne vil støtte, men fonden er tænkt som et modtræk til mistrivsel, og det er vigtigt for os at støtte forebyggende arbejde. Mistrivsel og mismod har det med at bide sig fast, og det betyder, at hvis mennesker mistrives som børn og unge, fortsætter problemerne ofte langt ind i voksenlivet,” siger Vibeke Nyfos.
Selve beslutningen om, at det skal være inden for det sociale område, fonden uddelingsmæssigt vil fokusere, har ikke været svær at træffe, understreger Vibeke Nyfos.
Pengene skal gøre den store forskel, vi drømmer om, og det betyder, at vi skal blive meget klogere, inden vi går i gang med at dele ud
Vibeke Nyfos – Medstifter, Ebbefos Fonden
”Selvom der allerede er mange aktører inden for området, sker der bestemt ikke noget ved, at der kommer endnu en aktør, og vi har blandt andet gjort os tanker om, at vi gerne vil være katalytiske og bidrage til at sætte nye ting i gang. Forhåbentlig kan vi også senere samarbejde med nogle af de andre fonde, der arbejder inden for socialområdet,” siger Vibeke Nyfos.
Hun er uddannet folkeskolelærer og har arbejdet som lærer i 13 år. Siden har hun suppleret CV´et med en kandidat i pædagogisk antropologi, der er blevet brugt som afsæt for en karriere inden for kommunikation i nogle år, blandt andet i Fonden for Socialt Ansvar.
Nu, hvor der står fondsarbejde og uddelinger i millionklassen inden for socialområdet på den fremtidige agenda, er der meget ny viden, som Vibeke Nyfos og ægtemanden vil forsøge at indhente.
”Vi har fået nogle dygtige folk med i bestyrelsen, vi er i gang med at søge en direktør, og så skal vi ellers i gang med at lytte, lære og suge viden til os blandt de mange aktører, der er indenfor denne verden. Vi går meget ydmygt til opgaven. Det er mange penge, vi vil dele ud, og det lyder måske superlet. Men pengene skal gøre den store forskel, vi drømmer om, og det betyder, at vi skal blive meget klogere, inden vi går i gang med at dele ud,” siger Vibeke Nyfos.
Erfaring i bestyrelsen
De ’dygtige folk’, som er kommet i bestyrelsen for Ebbefos Fonden sammen med de to stiftere, er Gurli Martinussen og Henriette Christiansen. Gurli Martinussen, der gennem 16 år var direktør i Trygfonden, er valgt som forkvinde, mens Henriette Christiansen, som er direktør med ansvar for Egmont Fondens almennyttige aktiviteter, er menigt bestyrelsesmedlem i Ebbefos Fonden.
Ifølge Morten Ebbesen har det uvurderlig stor betydning at have fået netop de to ind i fondsbestyrelsen.
”Det betyder, at vi fra starten har nogen med i bestyrelsen, som kan kompensere for Vibekes og min uvidenhed om fondssektoren. Det er to kapable kvinder, der begge har et kæmpenetværk. Selv har vi gode intentioner, men intet netværk, og vi er meget ydmyge omkring, at vi er nødt til at omgive os med nogen, der kender sektoren og især har erfaringer med det sociale område,” siger Morten Ebbesen.
Vi vil ikke kalde den Trivselsfonden eller andet, som fortæller, hvad vi vil støtte, for det kan på langt sigt blive for énsporet
Morten Ebbesen – Medstifter, Ebbefos Fonden
Selv får han ud over sædet i fondsbestyrelsen opgaven med at være direktør på fuld tid i fondens holdingselskab Ebbefos Holding, som han p.t. er ved at sammensætte bestyrelsen til. Når den er på plads, skal holdingselskabet desuden investere i et eller flere driftsselskaber.
”Inden vi er oppe at køre med en ansat direktør for fonden, som forhåbentlig kan starte senest 1. juni, og inden bestyrelsen og den nye direktør har fået fastlagt en strategi, er vi sikkert på den anden side af sommerferien. Vi har blandt andet endnu ingen hjemmeside og ikke noget it-system, så det næste halve år skal bruges på godt, gammeldags iværksætteri,” siger Morten Ebbesen med et smil.
Afslutningsvis kan Fundats naturligvis ikke undgå lige at spørge til fondens navn, der kombinerer de to stifteres efternavne Ebbesen og Nyfos.
”Vi har drøftet mange muligheder, men af alle kombinationer var Ebbefos dét, der klingede bedst. Vi vil ikke kalde den Trivselsfonden eller andet, som fortæller, hvad vi vil støtte, for det kan på langt sigt blive for énsporet. Samtidig vil vi gerne have et navn, der er sigende, men tilpas anonymt til ikke at highlighte os hele tiden,” siger Morten Ebbesen.
”Vi håber derudover,” tilføjer Vibeke Nyfos, ”at der med tiden kommer en varm association, når man hører navnet Ebbefos.”