Gl. Skanderborg Fonden, der blev stiftet i december sidste år, er nu klar til at dele penge ud til fondens tre strategiske indsatsområder: Bekæmpelse af social udsathed, udvikling af landdistrikter og styrkelse af fællesskaber.
Samtidig har fonden netop opslået en stilling som projektleder til at varetage den daglige drift.
”Gl. Skanderborg Fonden blev stiftet på baggrund af et salg af Nem Forsikring, og vi har brugt det forgangne år til at blive skarpe på, hvad vi vil uddele til - samt fastlagt vores investeringsstrategi. Vi er nu klar til at ansætte en medarbejder, og vi glæder os til at sætte turbo på uddelingerne,” siger Jesper Tjørnager Jakobsen, der er bestyrelsesformand for Gl. Skanderborg Fonden.
Fonden blev stiftet den 21. december 2021 med en egenkapital på 200 millioner kroner efter salget af Nem Forsikring i efteråret 2021 til den norske forsikringskoncern Gjensidige.
Vi er nu klar til at ansætte en medarbejder, og vi glæder os til at sætte turbo på uddelingerne
Jesper Tjørnager Jakobsen – Bestyrelsesformand, Gl. Skanderborg Fonden
De omkring 35.000 kunder i Nem Forsikring ejede via foreningen Nem s.m.b.a. 40 procent af Nem Forsikring, og foreningens repræsentantskab valgte efter salget at oprette en erhvervsdrivende fond.
”Fonden startede ud med en egenkapital på 200 millioner kroner i et investeringsmiljø med negativ rente. I dag ser billedet helt anderledes ud, og vi har brugt en ret stor mængde tid på at placere formuen, og det ser ud til, at vi kommer OK ud af 2022,” fortæller Jesper Tjørnager Jakobsen.
Bestyrelsen i Gl. Skanderborg Fonden har, ifølge Jesper Tjørnager Jakobsen, valgt en investeringsstrategi med ”en klassisk, bred, differentieret portefølje” – med aktier, obligationer, lidt private equity og ejendomme.
”En ting er at lægge en investeringsstrategi, men det tager lang tid at få den effektueret, og blandt andet har 2022 ikke været det rette tidspunkt for investering i ejendomme,” konstaterer han.
Uddelinger i Midt- og Østjylland
Fondens geografiske uddelingsområde bliver Midt- og Østjylland – fra Viborg i nord, hele Djursland, over Aarhus til det sydlige Horsens og Ikast/Brande i vest.
”Udgangspunktet for uddelingerne er det område, som Gl. Skanderborg Forsikring dækkede,” forklarer Jesper Tjørnager Jakobsen.
Også fondens navn relaterer til forsikringsselskabets gamle navn. Gl. Skanderborg Forsikring var et selvstændigt, lokalt, kundeejet forsikringsselskab, indtil det i 2011 fusionerede med aktieselskabet Forsikring Fyn, som sammen med Midtjysk Forsikring står bag Nem Forsikring.
Også de tre strategiske uddelingsområder hænger sammen med det oprindelige forsikringsselskab.
”I forbindelse med stiftelsen af fonden har vi i bestyrelsen – i samarbejde med det daværende repræsentantskab fra NEM s.m.b.a – defineret områderne,” fortæller Jesper Tjørnager Jakobsen.
Udvikling af landdistrikter er med på baggrund af historikken i Gl. Skanderborg Forsikring, hvor en stor del af kunderne historisk har boet uden for de store byer i uddelingsområdet. Styrkelse af fællesskaber kommer også ud af ånden fra forsikringsselskabet, fordi forsikring i sin grundtanke er en måde at dyrke fællesskabet, og fordi Gl. Skanderborg Forsikring historisk har været ejet af kunderne i fællesskab.
”Bekæmpelse af social udsathed er med, fordi vi på det område kan skabe impact for mennesker, der har behov for hjælp, og fordi det kan kombineres med de to andre områder,” siger Jesper Tjørnager Jakobsen.
Oppe i gear fra 2024
Gl. Skanderborg Fonden forventer at uddele 8-10 millioner kroner årligt til de tre områder. Om fonden når helt derop i 2023, er ikke sikkert, men fra 2024 skulle den gerne være helt oppe i gear.
”Det niveau forventer vi at kunne holde de første fem år. Håbet er at kunne opretholde samme niveau på den lange bane, men det afhænger af, om vi kan genere et afkast, så vi opretter vores kapital,” siger Jesper Tjørnager Jakobsen.
Vi vil meget gerne skabe varige forandringer over tid, og vi har tænkt os at være en offensiv fond
Jesper Tjørnager Jakobsen – Bestyrelsesformand, Gl. Skanderborg Fonden
Fonden vil have tre niveauer af uddelinger. Kategori C med enkeltdonationer op til 50.000 kroner, kategori B med enkeltdonationer op til 250.000 kroner og kategori A, som er længerevarende, strategiske samarbejder.
”Vi vil meget gerne skabe varige forandringer over tid, og vi har tænkt os at være en offensiv fond – med fokus på læring, effektmåling og hvordan vi skaber mest værdi for pengene,” fortæller Jesper Tjørnager Jakobsen.
Vil gerne dække drift
Med et fokus på at skabe varige forandringer – især i forhold til kategori A-donationerne – vil Jesper Tjørnager Jakobsen heller ikke afvise, at fonden kommer til at dække driftsomkostninger hos bevillingsmodtagere.
”Som fond skal vi jo ikke ind og varetage driftsomkostninger for eksempel for en kommune, men hvis der er behov for driftsmidler for at skabe varige forandringer, så vil vi godt dække drift,” siger han.
Gl. Skanderborg Fonden er så småt begyndt at uddele penge i de sidste måneder af 2022 til mindre projekter som en legeplads ved Træden Forsamlingshus, et bålhus til Fussingø-Egnens Friskole og støtte til byfesten ”Tranbjerg Ugen 2023”.
I alt når fonden at dele 320.000 kroner ud i indeværende år.
Om fonden fremadrettet vil arbejde med ansøgningsfrister eller løbende ansøgninger, er endnu ikke fastlagt.
”Det skal vores kommende projektleder være med til at definere, men jeg forestiller mig, at governance omkring uddelinger bliver tre-fire årlige bestyrelsesmøder, hvor bestyrelsen beslutter, hvad der skal uddeles til,” siger Jesper Tjørnager Jakobsen.
Han håber, at fonden finder en kvalificeret projektleder, som kan starte i 1. kvartal i 2023. Ud over strukturen omkring ansøgninger skal projektlederen som noget af det allerførste bygge en hjemmeside op for fonden.
Bestyrelse har ansvar for investeringer
Projektlederen skal være lidt af en blæksprutte, men lige præcis ansvaret for investeringer, som fonden varetager for at sikre kapitalgrundlaget, vil fremadrettet blive liggende i bestyrelsen.
”Det med investeringer har vi godt styr på i bestyrelsen. Jeg har en finansiel baggrund, det samme har flere af de andre, så det står vi for – i samarbejde med Sparekassen Kronjylland,” forklarer han.
Ud over bestyrelsesformand Jesper Tjørnager Jakobsen, der tidligere var næstformand i Nem Forsikrings bestyrelse og tidligere bestyrelsesmedlem i Nem s.m.b.a., sidder Carsten Møller Pedersen og Søren Odgaard Pedersen, henholdsvis tidligere direktør og økonomichef i Nem Forsikring, i bestyrelsen.
Blandt de ni bestyrelsesmedlemmer er også Kathrine Geisler Madsen, der er souschef i Lauritzen Fonden.
Endnu har fonden intet kontor. Og selvom Jesper Tjørnager Jakobsen regner med, at fonden officielt får hjemsted i Skanderborg, kan det af praktiske årsager være, at den etablerer en kontorplads tæt på den kommende projektleders bopæl.