Antallet af danskere over 80 år stiger markant i disse år. Beregninger fra Kommunernes Landsforening og Danmarks Statistik viser, at borgere med flere end 80 års livserfaring vil være fordoblet i 2030, og samtidig stiger andelen af danskere med kroniske sygdomme. Det betyder, at der er behov for yderligere omkring 35.000 plejeboliger frem imod 2030.
Det store, presserende behov for flere plejehjemspladser i Danmark udgør det faktuelle grundlag for et nyt partnerskab, der netop er indgået mellem den almennyttige, erhvervsdrivende fond Diakonissestiftelsen og Pensiondanmark, som administrerer arbejdsmarkedspensioner, sundhedsordninger og uddannelsesfonde for sine 750.000 medlemmer.
Partnerskabet handler helt konkret om opførelsen af et antal friplejehjem. Byggerierne bliver opført og finansieret af Pensiondanmark, så det kommunale drifts- og anlægsbudget ikke bliver belastet, ligesom kommunen ikke har nogen risiko i opførelsesfasen. Når boligerne er opført, lejer Diakonissestiftelsen sig ind i bygningerne og varetager plejen og står for den faglige kvalitet og drift.
”Med en mangel på plejeboliger i størrelsesordenen 35.000 kan kommunerne med de eksisterende anlægslofter ikke selv finansiere opførelsen af så mange nye plejehjem. Udfordringen med flere ældre og flere danskere med kroniske sygdomme vil vi i Diakonissestiftelsen gerne være med til at løse og dermed bidrage til det gode ældreliv. Vi er allerede én af Danmarks ældste og største velfærdsleverandører med 157 års erfaring og ældrepleje som vores spidskompetence. Og når vi har valgt at gå i samarbejde med Pensiondanmark som bygherre, er det fordi vi kan supplere hinanden og har et stort værdifællesskab,” siger administrerende direktør i Diakonissestiftelsen Anne Mette Fugleholm til Fundats.
Forventer første underskrift i år
Ifølge den erhvervsdrivende fonds direktør er der allerede dialog med en række kommuner primært i hovedstadsområdet. Når coronakrisen er overstået, håber og forventer hun, at dialogen kan blive udmøntet i 5-10 konkrete aftaler om opførelsen af nye friplejehjem de kommende år.
”Jeg mener, at det er realistisk at tro, den første underskrevne aftale kommer i hus i år, og derfra går der et stykke tid, inden alt er klar til første spadestik. Lige nu har alle landets kommuner supertravlt med at håndtere de akutte udfordringer grundet coronakrisen, men når vi er på den anden side af coronakrisen, skal kommunerne igen forholde sig til de udfordringer, de har med at øge kapaciteten af plejeboliger,” siger Anne Mette Fugleholm.
For øjeblikket udgør friplejehjemmene, der er kendetegnet ved at være opført for eksterne midler, være drevet af en privat aktør og ikke have en driftsoverenskomst, kun omkring to procent af den samlede plejehjemskapacitet i Danmark. Langt de fleste plejehjem er kommunale, mens 11 procent er private, selvejende plejehjem med driftsoverenskomst med en kommune.
Det særlige ved friplejehjemmene er ifølge Anne Mette Fugleholm netop det faktum, at der ikke er en driftsoverenskomst.
”Har man en driftsoverenskomst, agerer man som en slags forlænget arm for kommunen. Fordelen ved friplejehjem er, at selvom vi selvfølgelig skal leve op til kvalitetskravene, er der en langt større frihed i forhold til organisering, hvordan man leverer plejen og i forhold til de tilbud, der er til beboerne. Vi synes, at vi som privat leverandør kan noget ekstra. Vi er vant til at arbejde med kvalitet, og vores medarbejdere er gearet til at kunne levere service med fokus på det enkelte menneske. Samtidig er vi kendetegnet ved en enormt kort vej fra idé til handling, og vi prøver gerne nye ting af,” siger Anne Mette Fugleholm.
Samtidig med opførelsen af plejeboliger åbner partnerskabet op for muligheden af at etablere et antal seniorboliger og tilbyde seniorfællesskaber, der understøtter livskvalitet og tryghed for den enkelte. Her har Diakonissestiftelsen og Pensiondanmark gode erfaringer med at udvikle seniorboliger med indbygget fællesskab.
Strategi om at komme længere ud i landet
For Diakonissestiftelsen, som blev etableret i 1863, giver etableringen af de nye friplejehjem på flere planer rigtig god mening, mener direktøren.
”Vi har i 157 år arbejdet med pleje, uddannelse og fællesskaber. Alt, hvad vi gør, er baseret på vores diakonale værdigrundlag om at ‘se mennesket’, skabe øget livskvalitet og håndtere de udfordringer, der opstår i livet. Det har altid været en naturlig del af vores udvikling at kigge efter, hvor i samfundet der er nogle behov, som vi kan være med til opfylde. I dag ligger vi i Gentofte og Frederiksberg, men det har længe været en del af bestyrelsens bevidste strategi at komme længere ud i Danmark og dermed sprede vores aktiviteter til flere kommuner,” siger Anne Mette Fugleholm.