Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid starter denne gang hos den erhvervsdrivende fond Otto Mønsteds Fond, som for fjerde år i træk bogstavelig talt har sat pris på lyse ideer til grøn omstilling.
Forleden uddelte fonden prisen ’Den lyse idé og i alt 600.000 kroner til tre forskere, så de kan videreudvikle deres ideer, der fremmer udviklingen indenfor brintbiler, LED og cirkulært byggeri.
Prisen blev uddelt i to kategorier, henholdsvis årets bedste Late-stage idé og årets bedste Early-stage idé. Vinderne af de to kategorier modtog hver 250.000 kroner for deres idéer, som er klassificeret i en modnet eller tidlig fase af deres udvikling.
Vinderen af den bedste ide i Late-stage kategorien blev Ahmed Ammar, der er postdoc på instituttet Elektro på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Ahmed Ammar har udviklet prototyper på en LED-driver, der både er signifikant mindre og samtidigt ekstremt effektiv sammenlignet med de eksisterende. Disse fordele åbner for en række nye anvendelser af LED som lyskilde.
Vinder i Early-stage kategorien blev Luca Piccirilli, som er Ph.d. studerende på kemiinstituttet på DTU. Luca Piccirilli har udviklet en løsning på et fundamentalt problem ved anvendelsen af brint som ’brændstof’ i biler. Brint er en gasart og skal hægtes på et bæremolekyle for at blive flydende. Men det er udelukkende brint, der skal bruges i en brintbaseret brændselscelle, som producerer strøm til biler. Prismodtageren har udviklet et system, hvor brint og bæremolekyler adskilles fra hinanden.
Ekstraordinært valgte fonden i år også at uddele en ’runner-up pris’ på 100.000 kroner til Jannike Borg, kandidatstuderende på instituttet for Forretningsudvikling og Teknologi på Aarhus Universitet. Jannike Borg har sammen med sin far udviklet byggestruktur af træbaserede materialer, der både er cirkulære og kan nedbrydes i naturen uden negativ påvirkning af miljøet.
Det er meget positivt og utroligt betryggende for kommende generationer, at vores unge forskere tager bæredygtighed og grøn omstilling så alvorligt
Nis Alstrup – Formand, Otto Mønsteds Fond
Formanden for Otto Mønsteds Fond Nis Alstrup glæder sig over, at der blandt årets ansøgere har været et stort fokus på bæredygtighed.
”Det er meget positivt og utroligt betryggende for kommende generationer, at vores unge forskere tager bæredygtighed og grøn omstilling så alvorligt, og som vi ved, er det desværre også tvingende nødvendigt,” sige Nis Alstrup i en pressemeddelelse fra fonden.
Fondsstøtte til udvikling og brug af materialer
Vi fortsætter til Dreyers Fond, hvor en bedømmelseskomité blandt 53 ansøgninger til et Open Call på projektet ’Materialer’ har udvalgt 10
tværfaglige teams, der hver modtager et arbejdslegat på 250.000 kroner.
De 10 udvalgte forslag præsenterer alle innovative ideer til udvikling og brug af materialer, og i udvælgelsesprocessen er tværfaglige samarbejder, herunder deltagelse af en kunstner, blevet prioriteret, skriver Dreyers Fond i en pressemeddelelse.
Der er samtidig tale om projekter med et stort udviklingspotentiale særligt hvad angår oplevelsesmæssige og rumlige kvaliteter.
”Vi er utroligt glade for den store tilslutning, som vores Open Call om materialer har fået. Der er ingen tvivl om, at måden, vi bygger på, kommer til at forandre sig, og at dette skift vil åbne op for nye muligheder. For os er Open Calls en metode til at synliggøre et specifikt emne og ikke mindst skabe udviklingsmuligheder for de personer, der er optaget af emnet,” siger Mathilde Petri, der er arkitekt og næstformand i Dreyers Fond.
Ny bygning til besøgende i Deep Forest Art Land
Deep Forest Art Land er en naturoplevelse og et udstillingssted for samtidskunst. Skoven med kunst under åben himmel, der ligger i Herning Kommune, kommer nu takket være en bevilling på 10 millioner kroner fra den filantropiske forening Realdania snart også til at indeholde en bygning med faciliteter til besøgende og udøvende kunstnere.
Deep Forest Art Land oplevede massiv interesse under coronakrisen, hvor mange danskere rykkede udendørs for nye natur- og kulturoplevelser, og skoven med kunst er fortsat et populært udflugtsmål i Herning-området.
Vi løser en vigtig samfundsmæssig opgave ved, at flere får oplevelser med samtidskunsten og den frie natur
Finn Poulsen – Bestyrelsesformand, Deep Forest Art Land
”Deep Forest Art Land gør kunsten og naturen tilgængelig for de mange. Vi løser en vigtig samfundsmæssig opgave ved, at flere får oplevelser med samtidskunsten og den frie natur. Med støtten fra Realdania er vi nu kommet et markant skridt videre til at konsolidere og videreudvikle stedet som en attraktion i midten af Jylland,” siger bestyrelsesformand for Deep Forest Art Land Finn Poulsen i en pressemeddelelse fra Realdania.
Det er planen, at den nye bygning skal rumme værksteder for kunstnere og skoleklasser, forsamlingsrum for grupper samt faciliteter til gæster, blandt andet et madpakkehus og toiletter. Samtidig vil stisystemet i skoven blive forbedret til gavn for kunst- og naturoplevelsen.
”Deep Forest Art Land er et helt særligt sted, som giver nye kunst- og naturoplevelser til alle, der lægger vejen forbi og begiver sig ud på stien og ind i skoven og skulpturerne. Vi vil gerne støtte udviklingen af Deep Forest Art Land som attraktion i det vestjyske og samtidig skabe gode fysiske rammer for det fællesskab, der er opstået omkring lokale frivillige og udøvende kunstnere, der både arbejder, formidler og udstiller i skoven,” siger filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk.
Projektet er også støttet af Herning Kommune og Mau Fonden.