Fire fonde har støttet projektet, når Hendes Majestæt Dronning Margrethe onsdag den 5. maj indvier et nyt monument ved navn ’Oktober 1943’ på Peder Mads Strand i Humlebæk.
Monumentet er skabt af kunstneren Per Arnoldi og markerer de danske jøders historiske flugt over Øresund til Sverige under besættelsen.
Det er Fredensborg Kommune, som med støtte fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Solar Fonden og Knud Højgaards Fond har rejst 2,2 millioner kroner til finansieringen af monumentet.
”Jeg er på kommunens vegne stolt over, at vi på dette sted i al fremtid kan mindes, hvordan det ved fælles hjælp lykkedes at sejle en stor del af danske jøder i sikkerhed i Sverige fra flere strande langs Øresund. Samtidig er jeg dybt taknemlig over, at dronningen vil indvie monumentet sammen med os og dermed gøre denne dag endnu mere mindeværdig”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen i en pressemeddelelse fra Fredensborg Kommune.
Det er mit håb, at monumentet fremover både får en naturlig plads på stranden og tjener til at bevare mindet om et helt særligt kapitel i vores fælles historie
Per Arnoldi – Kunstner
For Per Arnoldi spiller ’Oktober 1943’ en særlig rolle.
”Jeg er utrolig glad for, at vi nu sætter dette monument over denne helt enestående del af vores historie, hvor den danske befolkning ved fælles hjælp reddede en meget stor del af de danske jøder fra udryddelse i nazisternes koncentrationslejre. Det er mit håb, at monumentet fremover både får en naturlig plads på stranden og tjener til at bevare mindet om et helt særligt kapitel i vores fælles historie,” siger Per Arnoldi.
Monumentet består af en tre gange tre meter svævende flise i granit og en tre meter lang tiltet båd i massiv sort diabas ovenpå.
Novozymes Prisen 2021 uddelt
Vi fortsætter til Novo Nordisk Fondens årlige uddeling af Novozymes Prisen, der gives for at anerkende fremragende forsknings- eller teknologibidrag, som gavner udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger. Med prisen følger fem millioner kroner.
I år modtager bioinformatikeren Peer Bork Novozymes Prisen. Det sker for Peer Borks arbejde gennem 30 år med at udvikle værktøjer, der kan være med til at løse problemer inden for sundhed, miljø og klima.
”Peer Bork modtager Novozymes Prisen for at udvikle banebrydende, frit tilgængelige og integrerende bioinformatiske værktøjer. Ved at kombinere kreativitet og talent har Peer Bork udviklet originale værktøjer, databaser og webservere til at indsamle og analysere den store mængde biologiske data, der nu er tilgængelige med nye teknologier. Hans metoder er siden blevet brugt af hundreder af tusinder af akademiske og industrielle forskere til utallige anvendelser, ” siger formanden for udvalget for Novozymes Prisen Bernard Henrissat, der er forskningsdirektør emeritus ved Aix-Marseille Université i Frankrig og professor ved Danmarks Tekniske Universitet.
Peer Bork er direktør for Det Europæiske Molekylære Biologilaboratorium (EMBL) i Heidelberg i Tyskland.
Ud de fem millioner kroner, der følger med prisen, er hovedparten, 4,5 millioner kroner, dedikeret til prismodtagerens forskning, mens den sidste halve million kroner er til prismodtageren personligt.
Unge handicappede skal hjælpes i job
Formålet er at få flere unge med handicap tættere på arbejdsmarkedet, når Dansk Handicap Forbund til efteråret afholder en iværksætter-bootcamp i form af et 10-ugers kursusforløb. Bootcampen er støttet af Tuborgfondet med 1,5 millioner kroner, skriver fonden på Linkedin.
”I Tuborgfondet har vi fokus på, at flere unge finder vej til arbejdsmarkedet. For at det skal lykkes, har vi brug for at tænke nyt og give flere unge mod på at gå iværksættervejen. Jeg ser frem til at følge projektet,” siger sekretariatschef i Tuborgfondet Peter Giacomello.
I Danmark er der op mod 50.000 ledige med handicap, der ofte har svært ved at bryde igennem til arbejdsmarkedet
Signe Hartvig Daugaard – Projektleder, Dansk Handicap Forbunds iværksætter bootcamp
Signe Hartvig Daugaard, der er projektleder for bootcampen, har selv et hørehandicap og driver til daglig en medievirksomhed med fokus på minoriteter. Hun mener, at unge med handicap har potentiale til at blive succesfulde iværksættere.
”I Danmark er der op mod 50.000 ledige med handicap, der ofte har svært ved at bryde igennem til arbejdsmarkedet. Bootcampen skal netop være med til at pege på, hvilke potentialer de unge har individuelt og som gruppe,” siger Signe Hartvig Daugaard i en nyhed på Dansk Handicap Forbunds hjemmeside.
Håndbold åbner døren til job
At få flere unge i job er også temaet i et nyt projekt kaldet ’Mærk jobbet’. Der er tale om et samarbejde mellem 14 klubber i Kvindehåndboldligaen, den socialøkonomiske virksomhed FlexFabrikken, en række jobcentre og Poul Due Jensens Fond.
’Mærk jobbet’ ledes af FlexFabrikken, som over de næste år modtager knap 5,5 millioner kroner fra fonden til at gennemføre projektet. Det går ud på at gøre unge klar til at indtræde på arbejdsmarkedet via håndboldklubberne og klubbernes erhvervsnetværk.
Så det er koblingen mellem populærsport, fællesskab og store virksomhedsnetværk, der gør, at klubberne kan bidrage positivt i forhold til at hjælpe unge mennesker ind på arbejdsmarkedet
Thomas Christensen – Direktør, Divisionsforeningen Håndbold
Ambitionen er, skriver Poul Due Jensens Fond i en nyhed på sin hjemmeside, at få 600 unge i arbejde over de kommende tre år.
Direktør Thomas Christensen fra Divisionsforeningen Håndbold glæder sig over at være en del af det nye projekt.
”Vi har meget store forventninger til projektet. Der er et stærkt og traditionsrigt bånd mellem den danske befolkning og håndboldsporten, og klubberne i Bambusa Kvindeligaen har oftest en helt særlig position i deres regioner og lokalområder, hvor de fungerer som kulturinstitutioner. Klubberne har også meget store erhvervsnetværk at række ud til. Så det er koblingen mellem populærsport, fællesskab og store virksomhedsnetværk, der gør, at klubberne kan bidrage positivt i forhold til at hjælpe unge mennesker ind på arbejdsmarkedet,” siger Thomas Christensen.
Festival med input til hjernen og hjertet
Når festivalarrangøren Bloom den 15. juli i år lancerer en ny festival med natur, kultur og videnskab på programmet, er arrangementet støttet af Carlsbergfondet. Det skriver fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Endagsfestivalen Summer Bloom foregår i naturskønne omgivelser i Klintebjerg i Geopark Odsherred, og der vil, understreger Carlsbergfondet, være input både til hjernen og hjertet.
Festivalprogrammet byder på talks med forskere, kunstnere og formidlere samt mad og musik for både store og små. Blandt de navne, gæsterne på festivalen kan møde, er professor i geologi Minik Rosing, professor i gastro-fysik Ole G. Mouritsen, kokken Claus Meyer og sommerfugleeksperten Emil Blicher Bjerregård.
Summer Bloom foregår under åben himmel for et eksklusivt publikum på maksimum 500 siddende gæster.
Støtte til klassisk musik i verdensklasse
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter i Aarhus, nærmere bestemt i Musikhuset, som netop har modtaget en donation på tre millioner kroner fra Det Obelske Familiefond.
Vi har en ambition om at præsentere det danske publikum for nogle af tidens allerstørste internationale stjerner inden for klassisk musik her i Aarhus
Jan Christensen – Direktør, Musikhuset Aarhus
Donationen sikrer, at Musikhuset Aarhus fortsat kan levere klassisk musik i verdensklasse til publikum, skriver Musikhuset i en pressemeddelelse.
”Vi har en ambition om at præsentere det danske publikum for nogle af tidens allerstørste internationale stjerner inden for klassisk musik her i Aarhus. Det har vi efterhånden skabt en tradition for at gøre. Vi er meget taknemmelige for den generøse donation fra Det Obelske Familiefond. Det betyder, at vi kan give vores publikum endnu flere enestående øjeblikke,” siger Musikhusets direktør Jan Christensen.
På plakaten i år er indtil videre det verdensberømte symfoniorkester Wiener Philharmonikerne og den internationale operastjerne Sonya Yoncheva. Musikhuset forventer snart at kunne offentliggøre flere verdensnavne på den klassiske musikscene.
Børn skal lære om menneskerettigheder
Vi slutter i Viborg, hvor Nordea-fonden netop har bevilget 3,9 millioner kroner til projektet ’Demokratiets Byggesten’ på Viborg Museum.
Her kommer blandt andre skole- og gymnasieelever til at tage livtag med nogle af de centrale spørgsmål i et moderne demokratisk samfund: Hvad er retfærdighed? Hvad er menneskerettigheder? Og hvordan fungerer en retsstat egentlig?
Målet er at klæde de unge på til at blive aktive, demokratiske medborgere.
”Viborgs historie handler om magt og hvordan magten har udfoldet sig gennem konge, kirke og retsvæsen i 1.000 år. Byens historie rummer derfor også en grundlæggende fortælling om den demokratiske retsstats opståen i Danmark, som er vigtig at kende til for de næste generationer,” siger museumschef ved Viborg Museum Brian Wiborg i en pressemeddelelse fra Nordea-fonden.
Støtten fra Nordea-fonden vil museet blandt andet anvende til at indrette et en nævningesal og et voteringsrum, hvor børn og unge selv få mulighed for at involvere sig i autentiske sager fra dansk retshistorie.
”Demokratiets Byggesten bliver et relevant oplysnings- og dannelsestilbud til unge om demokratiets historie og retsstatens funktion. Vi håber, læringsprojektet vil give unge både ny viden og lyst til at deltage i samfundet og demokratiet,” siger Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Nordea-fonden.