Når en ny udstilling med flere end 200 skibsmodeller, som fortæller 400 års dansk søfartshistorie, åbner på M/S Museet for Søfart i Helsingør, er det takket være en fondsbevilling.
Louis-Hansen Fonden har således netop bevilget tre millioner kroner til en ny og permanent udstilling af M/S Museet for Søfarts samling af skibsmodeller.
De fascinerende og smukke skibsmodeller bliver vakt til live med film, lyd, animationer og masser af information, skriver Museet for Søfart i en pressemeddelelse. Museumsgæsterne kommer ikke bare tæt på modelskibene, men kommer med om bord på skibet og får mulighed for at opleve indretningen, konstruktionen og livet, som det blev levet om bord på skibet.
For chefkurator Marie Ørstedholm er det en gammel drøm, der nu går i opfyldelse.
"Nu kan vi endelig vise hele samlingen frem og give gæsterne indblik i samlingen og det imponerende håndværk, der ligger bag hver eneste skibsmodel – både i en fysisk udstilling på museet og i en ny online database, så man kan dykke ned i samlingen hjemmefra. Det bliver guf for modelelskere og for alle andre, der er fascineret af håndværket og de spændende historier, skibsmodeller gemmer på. Med moderne teknologi kommer gæsterne til at opleve modellerne på helt nye måder både fortællemæssigt, håndværksmæssigt, visuelt og rumligt,” Marie Ørstedholm.
Det bliver guf for modelelskere og for alle andre, der er fascineret af håndværket og de spændende historier, skibsmodeller gemmer på
Marie Ørstedholm – Chefkurator, M/S Museet for Søfart
Skibsentusiaster må dog væbne sig med tålmodighed. Den nye udstilling forventes nemlig først at åbne inden for de næste to år.
Støtte til kunsthistorisk forskning
Vi fortsætter ugens fondsuddelingsoverflyvning til Novo Nordisk Fonden, som netop har givet sammenlagt 26,3 millioner kroner til 17 nye projekter inden for forskning i kunst og kunsthistorie.
De 17 projekter fordeler sig på hele 10 forskellige værtsinstitutioner, og dermed er det forskere i hele Danmark, der får glæde af de uddelte midler.
Et af projekterne skal tilknyttes museet KØN i Aarhus, hvor Stine Hebert vil lave en kunsthistorisk Postdoc om ’Forseglede Fortællinger’, som udforsker ’International Festival for Women in the Arts’ i København i 1980.
Et andet projekt skal tilknyttes Ribe Kunstmuseum, hvor Katrine Bruun Jørgensen vil lave en kunsthistorisk ph.d. om ’Skønhed og følelse’ i det 20. århundredes danske billedkunsts skildring af middelalderisme, mens Therese Stougård på Københavns Universitet i sit projekt vil undersøge sammenhænge mellem værkers efterligninger og repræsentationer af kønsidentiteter i det victorianske Englands billedkunst.
Ifølge en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden modtog den i alt 80 ansøgninger til området, og bevillingerne er uddelt til både danske og udenlandske forskere og kunstnere, der bidrager til at styrke de kunstfaglige forskningsmiljøer i Danmark.
Næste ansøgningsrunde åbner den 25. oktober 2022.
Unge flytter ind i civilsamfundets organisationer
En nyskabende metode skal gøre organisationer bedre til at lytte, inddrage og give unge reel indflydelse, så endnu flere unge får lyst til og mulighed for at sætte deres aftryk på deres omgivelser og deltage mere aktivt i udviklingen af samfundet.
Metoden hedder ’Giv-Et-År’ og bygger på ideen om, at unge flytter fysisk ind i organisationen og giver et helt år af deres liv til at være ’frivillige’. Med en støtte på 6,5 millioner kroner fra Tuborgfondet og Lauritzen Fonden kan udviklingscentret Ungdomsøen over de næste tre år videreudvikle og udbrede Giv-Et-År-metoden til organisationer over hele landet gennem netværk, kommunikation og en ny uddannelse.
Til august flytter ni unge ud på Ungdomsøen midt i Øresund og ind i kultur- og medborgerhuset Platformen i Esbjerg, hvor i løbet af et år skal sætte deres aftryk på alt fra aktiviteter og drift til kommunikation og beslutningsprocesser.
”En af de store kvaliteter ved Giv-Et-År-projektet er, at unge i helt bogstaveligste og fysisk forstand bliver placeret der, hvor de har mulighed for at være direkte medbestemmende og øve indflydelse,” siger sekretariatschef Peter Giacomello fra Tuborgfondet i en pressemeddelelse.
Fondsdonation redder kulturhusprojekt
Vi slutter i Vamdrup i Kolding Kommune, hvor en voldsom prisstigning på materialer i april bragte opførelsen af kulturhuset Vores Hus i fare. Kulturudvalget i Kolding Kommune så sig nødsaget til at annullere udbuddet – men takket være en fond er finansieringen nu igen på plads for kulturhusprojektet.
Det skriver dagbladet Jydske Vestkysten på jv.dk.
De 2,5 millioner kommer fra den erhvervsdrivende fond Bent O. Jørgensens Fond, som står bag Dansk Auto Logik i Vamdrup, og som ifølge avisen i forvejen har doneret 5,7 millioner kroner til projektet.
Vi blev enormt chokerede over den udbudsrunde, hvor vi kunne se, at prisen steg helt vildt, så jeg er meget glad for, at det har været muligt at finde de ekstra midler
Eva Kjer Hansen – Formand for kulturudvalget, Kolding Kommune
Jens Holms Biblioteksfond har givet tilsagn om en ekstra bevilling på tre millioner kroner, mens kommunen smider de sidste penge i kulturhuspuljen.
”Vi blev enormt chokerede over den udbudsrunde, hvor vi kunne se, at prisen steg helt vildt, så jeg er meget glad for, at det har været muligt at finde de ekstra midler. Det er meget generøst af Bent O. Jørgensens Fond, og jeg har en stor taknemmelighed for, at de vil hjælpe os i den her situation,” siger formanden for kulturudvalget Eva Kjer Hansen (V) til Jydske Vestkysten.