Efteråret står for døren – og i fondssektoren kan det blandt andet ses ved, at flere fonde i den forløbne uge har foretaget sine årligt tilbagevendende prisuddelinger.
Vi åbner uddelingsballet hos Elsass Fonden, som har tildelt færingen Katrin Jacobæus 2021-udgaven af Helene Elsass Prisen 2021 for sin engagerende indsats for mennesker med cerebral parese (CP) på de nordatlantiske øer. Med prisen følger 150.000 kroner.
Helene Elsass Prisen tildeles en person, der har gjort en særlig indsats for mennesker med CP. Og det er præcis, hvad årets prismodtager har gjort, fastslår Elsass Fonden i en pressemeddelelse.
Uden andet motiv end at hjælpe andre mennesker har Katrin Jacobæus arbejdet for at forbedre forholdene for mennesker med cerebral parese på Færøerne, blandt andet via sit arbejde som fysioterapeut på Landssygehuset i Thorshavn og som nyudnævnt formand for CP-foreningen på Færøerne.
"På dagen, hvor de Paralympiske Lege begynder, er det en stor ting at kunne uddele Helene Elsass Prisen. Samtidig er det året, hvor fondens stifter, Helene Elsass, kunnet have fejret sin 100-års fødselsdag,” sagde Elsass Fondens formand Nick Elsass i forbindelse med prisoverrækkelsen.
Prisen blev overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for både Elsass Fonden og CP Danmark.
Hædret for at få flere børn til at bevæge sig
Den velgørende, erhvervsdrivende fond Frederiksbergfonden har i den forløbne uge for 25. gang uddelt både Frederiksbergprisen og Frederiksbergfondens hæderspris. Det skete foran et stort fremmøde af inviterede gæster i Bakkehuset på Frederiksberg.
Frederiksbergprisen 2021 og de medfølgende 100.000 kroner gik til Børnebasketfonden og blev overrakt til fondens initiativtager og daglige leder Jens Laulund.
Vi vil bruge pengene, der følger med prisen, til at skabe endnu mere til endnu flere børn og på den måde give noget tilbage til de børn, der bor på Frederiksberg
Jens Laulund – Daglig leder, Børnebasketfonden
Med prisen ønsker Frederiksbergfonden at påskønne Børnebasketfondens arbejde med at udfolde dens vision om at skabe bevægelse for alle børn – uanset køn, social baggrund eller etnicitet – og på den måde introducere dem til den organiserede idræt og foreningslivet. Fonden bruger også basketball til at aktivere og organisere udsatte børn, der har begrænsede muligheder for idrætstilbud i deres hverdag.
”Det betyder enormt meget for os og for mig personligt at modtage Frederiksbergprisen 2021. Det er en kæmpe anerkendelse af det arbejde, vi har gjort, og den udvikling, basketballsporten har haft på Frederiksberg. Vi vil bruge pengene, der følger med prisen, til at skabe endnu mere til endnu flere børn og på den måde give noget tilbage til de børn, der bor på Frederiksberg,” lød det fra Jens Laulund.
Frederiksbergfondens hæderspris på 50.000 kroner blev tildelt Ole Thøger Nielsen. Han får prisen for sit mangeårige virke som leder af Musikhøjskolen på Frederiksberg.
En million til fremragende skleroseforsker
Og nu, vi er så godt i gang med prisuddelingerne, tager vi lige én mere. Bagger-Sørensen Fonden har nemlig på Munkebjerg Hotel i Vejle uddelt Bagger-Sørensen Prisen til professor og overlæge Jette Lautrup Frederiksen fra Neurologisk Afdeling, Rigshospitalet og Glostrup Hospital.
Bagger-Sørensen-Prisen uddeles hvert år til en fremragende forsker, der har ydet en elitær forskningsindsats på internationalt niveau.
Prisen er på en million kroner, hvoraf halvdelen er en personlig hæderspris og den anden halvdel er til videre forskning, oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Jette Lautrup Frederiksen er en af verdens førende forskningsledere inden for synsnervebetændelse og sklerose. Hun har igennem sin 35 år lange karriere som læge og forsker opbygget Klinik for Synsnervebetændelse og Sklerose på Rigshospitalet og Glostrup Hospital.
Større viden om nordatlantisk fællesskab
Tranhuset på Christianshavn i København, der ligger i tilknytning til kulturinstitutionen Nordatlantens Brygge, får nu nyt liv som nordatlantisk videnscenter for børn og unge. Det sker takket være tre store fondsbevillinger.
Det er A.P. Møller Fonden, Novo Nordisk Fonden og Augustinus Fonden, som i alt støtter Tranhuset med 45 millioner kroner. Tranhuset blev opført i 1781 som pakhus for den tran, der blev kogt af spæk fra hvalfangsten i Nordatlanten.
På den måde får skoleeleverne indsigt i det, som binder Danmark og Nordatlanten sammen historisk og aktuelt
Karin Elsbudóttir – Direktør, Nordatlantens Brygge
”Med et nyt videns- og læringscenter i Nordatlantens Brygge får danske skolebørn bedre muligheder for at få et indtryk af livet i Grønland, Island og Færøerne i dag. På den måde får skoleeleverne indsigt i det, som binder Danmark og Nordatlanten sammen historisk og aktuelt,” siger Karin Elsbudóttir, direktør for Nordatlantens Brygge, i en nyhed fra Novo Nordisk Fonden.
Det er Karin Elsbudóttirs håb, at der ved at højne det generelle vidensniveau om det moderne Nordatlanten kan ryddes ud i fordomme og opnås større gensidig respekt mellem børn og unge fra Nordatlanten og Danmark.
A.P. Møller Fonden tegner sig med en bevilling på 21 millioner kroner for det største fondsbidrag. Pengene er øremærket restaureringen af Tranhuset. Novo Nordisk Fonden har bevilget 14,7 millioner kroner til udvikling af de naturvidenskabelige undervisningstilbud, og Augustinus Fonden har givet 9,3 millioner kroner til undervisning om folk, sprog, kultur og historie.
Rent vand til ofre for jordskælv i Haiti
Fra København og Nordatlanten fortsætter ugens uddelingsrundtur til østaten Haiti. Poul Due Jensens Fond oplyser, at fonden netop har givet en million kroner til den amerikanske NGO Water Mission. Pengene skal bruges til at sikre adgang til rent drikkevand for ofrene for det seneste jordskælv i Haiti.
I de første dage efter en naturkatastrofe er det afgørende at sikre rent drikkevand for at undgå spredning af vandbårne sygdomme
George C. Greene IV – CEO, Water Mission
Den 14. august om morgenen ramte et voldsomt jordskælv, målt til 7,2 på Richterskalaen, den sydlige del af Haiti. Skælvet har gjort mange tusinder hjemløse og har indtil videre kostet 2.200 menneskeliv i Les Cayes, Jeremie og de omkringliggende byer.
Konkret skal pengene fra Poul Due Jensens Fond dække udgifterne til at lave seks midlertidige tappesteder, hvor ofrene for jordskælvet kan hente rent drikkevand.
"I de første dage efter en naturkatastrofe er det afgørende at sikre rent drikkevand for at undgå spredning af vandbårne sygdomme. Vores globale katastrofeteam har mange års erfaring, og med vores faste tilstedeværelse i Haiti har vi de bedste forudsætninger for at nå hurtigt ud," siger George C. Greene IV, der er CEO for Water Mission, i en nyhed på Poul Due Jensens Fonds hjemmeside.
Kreativt værksted til hospitalsindlagte børn
Tilbage i Danmark, nærmere bestemt i Aarhus, åbner Smilfonden og Aarhus Universitetshospital (AUH) i starten af 2022 i fællesskab et bemandet kreativt værksted for børn og unge.
Navnet på værkstedet bliver Smilet, og tanken er, at det skal være et kreativt laboratorium for børn og unge, der kan være med til at skabe livsglæde og overskud til bedre at kunne tackle en hverdag med sygdom.
I en nyhed på Smilfondens hjemmeside understreger fonden, at den har store forventninger til hver eneste dag at kunne støtte indlagte og ambulante børn og unge på AUH.
Her rettes samtidig en stor tak til Bestseller Foundation, Salling Fondene, A. P. Møller Fonden, Østifterne og CoolUnite Fonden.
Smilfonden driver allerede et lignende værksted på Rigshospitalet i København.
Lidt i samme boldgade oplyser Trygfonden på Linkedin, at den netop har sendt et par helt særlige lastbiler af sted med kurs mod børneafdelingerne på landets hospitaler samt specialklinikker.
Lastbilerne er fyldt med krammebamserne Theo og Thea til glæde for børn, der står foran eller har været igennem hospitalsforløb, lange udredninger og svære operationer.
”For at gøre oplevelsen lidt tryggere, får børnene bamserne Theo og Thea i favnen. De har en beroligende effekt ved undersøgelser og behandlinger og er et nyttigt redskab, når sundhedspersonalet skal forklare for barnet, hvad der skal ske, mens de er indlagt,” skriver Trygfonden på det sociale medie.
Fondspenge til ansatte i supermarkeder
Når de godt 9.000 medarbejdere i blandt andet Bilka, Føtex, Netto og Salling Stormagasiner i disse dage kigger på lønsedlen for august, kan de glæde sig over, at den er lidt sjovere end normalt.
Salling Fondene, som står bag Salling Group, har nemlig netop uddelt knap 15 millioner kroner til medarbejderne i virksomheden, oplyser Salling Group i en pressemeddelelse.
Formand for Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og administrerende direktør i Salling Group Per Bank glæder sig over at give en del af fondens overskud til medarbejderne.
”Det er vores medarbejdere, der gør, at vi kan levere de bedste kundeoplevelser, investere i bæredygtige løsninger og drive en forretning, som sikrer, at Salling Fondene hvert eneste år kan give en del af vores overskud tilbage til samfundet gennem donationer. Derfor er det helt fortjent, at en del af fondens overskud på denne måde også kommer en lang række medarbejdere til gode,” siger Per Bank i pressemeddelelsen.
Gratialet gives til medarbejdere, som har været ansat i hele perioden fra 2017 til 2020. Det er denne gang på 1.550 kroner per næse.
Nyt dj-akademi for kvinder og kønsminoriteter
Fundats´ ugentlige rundtur blandt udvalgte fondsuddelinger slutter med det, som ifølge Tuborgfondet forleden dag var intet mindre end ”dagens bedste nyhed for musikbranchen i Danmark”. I hvert fald, tilføjede fonden i et opslag på Linkedin, når det gælder om at rykke ved branchens kønsubalance.
Nyheden er, at organisationen Future Female Sounds nu etablerer et dj-akademi for kvinder og kønsminoriteter, som er finansieret med 1,7 millioner kroner fra Tuborgfondet.
“Vi har støttet Future Female Sounds flere gange, og når de denne gange modtager en millionbevilling, så er det fordi, vi tror på, at de med akademiet kan være med til at løse diversitetsudfordringen i musikbranchen. Samtidig er de også med til at udvikle vækstlaget og næste generation af dj´s,” siger sekretariatschef Peter Giacomello fra Tuborgfondet.
I en artikel på dr.dk glæder projektleder Aviaja Larsen fra Future Female Sounds sig over bevillingen.
”Vi har i flere år opbygget en ekspertise, og med bevillingen får vi mulighed for at bygge et mere professionelt forløb,” siger Aviaja Larsen til dr.dk.
I 2019 var kun 19 procent af musikernes interesseorganisation Kodas medlemmer kvinder, og kvinder tjener stadig langt mindre end de mandlige musikerkolleger.