’Leg på plejehjem’ er navnet på et projekt fra foreningen Samværd, som nu bliver udvidet betragteligt takket være sammenlagt 6,1 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden og Trygfonden. Det betyder, at der i de kommende år blandt andet vil blive sunget mange flere gamle børnesange på tværs af generationer på landets plejehjem.
Til ’Leg på plejehjem’ samles tre generationer ugentligt om musik og leg på plejehjem faciliteret af en musikvært. Projektet er todelt i den forstand, at det på nogle plejehjem er for barslende og deres babyer, mens det på andre plejehjem er for børnehavebørn.
Med de nye midler bliver det muligt for Samværd at åbne mindst 50 nye legestuer rundt i hele landet foruden de 20, der allerede eksisterer.
”Vi er så glade for anerkendelsen af vores vision om at skabe meningsfulde møder generationer imellem. Til ’Leg på plejehjem’ møder man mennesker, der er et andet sted i livet. Dét tror vi på, skaber livsglæde for den enkelte og giver mere tolerante og rummelige samfund både lokalt og på den lange bane,” fortæller Rasmus Holst Nielsen, der er projektleder i foreningen Samværd, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Vi oplever, at vores beboere liver op på en helt ny måde, når børnene kommer
Susanne Serin – Forstander, plejehjemmet Lotus
Susanne Serin, der er forstander på plejehjemmet Lotus, og igennem to år har haft ’Leg på plejehjem’ som en fast del af hverdagen, fortæller, at der sker noget magisk, når børn og ældre mødes.
”Vi oplever, at vores beboere liver op på en helt ny måde, når børnene kommer. Og samtidig oplever vi børn og deres forældre, der nyder den ekstra nærhed og omsorg, som beboerne giver,” siger Susanne Serin.
Ny kæmpedonation til Center for Zero Carbon Shipping
Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping har modtaget endnu en kæmpedonation fra A.P. Møller Fonden.
Den nye donation på 320 millioner kroner er en anerkendelse af centrets evne til at skabe samarbejde på tværs af sektorer og effektivt lede den maritime industri i en grønnere retning, hedder det i en pressemeddelelse fra parterne.
Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping har i løbet af kort tid formået at skabe et globalt samarbejde og tiltrække stærke partnervirksomheder, der alle bidrager til en effektiv omstilling
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla – Bestyrelsesformand, A.P. Møller Fonden
De 320 millioner kroner følger fondens første donation på 400 millioner kroner, der blev givet som opstartskapital ved lanceringen af centret i juni 2020.
“Den maritime industri har en forpligtelse til at udvise handlekraft og aktivt drive udviklingen af en CO2-neutral fremtid. De store udfordringer forudsætter samarbejde og risikovillighed. Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping har i løbet af kort tid formået at skabe et globalt samarbejde og tiltrække stærke partnervirksomheder, der alle bidrager til en effektiv omstilling. Centeret bærer min fars navn Mærsk Mc-Kinney Møller, og centerets visionære partnere, der kommer fra alle hjørner af det maritime økosystem, deler tilgangen om rettidig omhu i arbejdet med at løse en af menneskehedens største udfordringer,” siger Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møller Fonden, i pressemeddelelsen.
Storbyer til kamp mod oversvømmelser
Den guidede tur rundt blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter til Poul Due Jensens Fond, som netop har støttet et projekt, der skal mindske risikoen for oversvømmelser, med 11,7 millioner kroner.
Projektet er iværksat af storbyborgmesternetværket ’C40 Cities Climate Leadership Group’. En ny rapport fra C40 understreger, at der skal handling til nu for at undgå, at flere millioner mennesker kloden rundt rammes af oversvømmelser og/eller tørke frem imod 2050.
Rapporten viser ifølge en nyhed på Poul Due Jensens Fonds hjemmeside, at hvis den globale opvarmning fortsætter som nu, vil 7,4 millioner mennesker i verdens storbyer blive udsat for alvorlige oversvømmelser over de næste 30 år. Ødelæggelserne kan koste byerne i omegnen af 451 milliarder kroner årligt selv med de stormsikringsinvesteringer, som allerede er planlagt.
C40's borgmestre vil derfor fremover skrue op for forpligtende samarbejder for at mindske risikoen for oversvømmelser og tørke i storbyer.
C40 blev stiftet i 2005 på initiativ af blandt andre Londons borgmester. Netværket har nu næsten 100 storbyborgmestre kloden rundt på medlemslisten.
Danmarks bedste naturfoto er fundet
Vi fortsætter til noget lidt mere fredeligt, nemlig en fotokonkurrence fra Den Danske Naturfond, hvor vinderbillederne netop er fundet blandt knap 1.000 indsendte fotos.
Titlen som ’Danmarks bedste naturfoto’ går til Emil Poulsen med billedet ’Singing in the rain’, der er taget i Dyrehaven nord for København. Billedet viser en stor kronhjort, der i silende regn brøler sine lunger ud over sletten i Dyrehaven.
Vi er kommet smukt i mål med at vise den skat, vi alle skal være med til at passe på
Bengt Holst – Formand, Den Danske Naturfond
”Naturfonden vil med fotokonkurrencen sætte fokus på, hvor stor mangfoldigheden i den vilde danske natur faktisk er. Og de mange smukke og dramatiske billeder, som fotograferne har sendt ind til konkurrencen, er et vidnesbyrd om, at Danmark er fyldt med fantastiske skabninger. Så vi er kommet smukt i mål med at vise den skat, vi alle skal være med til at passe på,” siger Bengt Holst, formand for Den Danske Naturfond, i en pressemeddelelse fra Statens Naturhistoriske Museum.
Både vinderbilleder og finalister fra konkurrencen kan opleves på Zoologisk Museum i København fra den 5. juli til den 28. august.
Forskning i, hvorfor mange graviditeter ender som abort
Hvorfor ender én ud af fire graviditeter som en abort? Og hvorfor fødes hvert tiende barn med en genetisk prædisposition til sygdom?
Det er to af de store spørgsmål, som professor Eva Hoffmann fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet med en bevilling på 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal bruge de næste fem år på at undersøge.
Bevillingen er en del af Novo Nordisk Fondens ’Research Leader Programme’, hvorigennem der netop i alt er uddelt 428 millioner kroner til 44 forskere.
Eva Hoffmann er ifølge en nyhed fra fonden meget begejstret over, at hun med bevillingen kan gå grundigt til værks i sin forskning. Selvom professoren allerede er etableret inden for sit felt, tillader en bevilling af denne størrelse, at hun bedre kan satse på ambitiøs forskning, som ellers ikke ville være mulig.
“Store forskningsprojekter gør, at vi kan ændre noget. Vores resultater kan få betydning for både patienter, men også for behandlere, forskere, de studerende og samfundet. Derfor er det så vigtigt, at vi nu kan få lov til at lave forskning over en længere periode og uden bagkant, og hvor vi har midlerne til at samle materialer, udvikle teknologier og lave analyserne til noget større,” siger Eva Hoffmann.
I 2015 var Eva Hoffmann én af de to første modtagere af Novo Nordisk Fondens ’Young Investigator Award’, hvor hun med en bevilling på 20 millioner kroner over syv år kunne flytte sin forskning og forskningsgruppe fra England til Københavns Universitet.
Skal indfri syv børneløfter
Vi fortsætter til Frederiksberg Kommune, som netop har modtaget en bevilling på knap 2,6 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, som skal bruges til et kompetenceløft på tværs af alle folkeskoler og forvaltningen i kommunen. Beløbet kommer fra fondens folkeskoledonation.
Formålet er blandt andet at få en styrket systematik og et styrket samarbejde, så sårbare børn mødes af den rette indsats på det rette tidspunkt, skriver lokalmediet FrederiksbergLIV.
Frederiksberg skal være en by for alle, og det gælder også eleverne i vores folkeskoler
Michael Vindfeldt – Borgmester, Frederiksberg Kommune
Avisen skriver, at pengene kan medvirke til at indfri syv børneløfter i kommunens nye skolepolitik. Løfterne sætter retningen for udviklingen af folkeskolen med fokus på venskaber, lyst til læring, fordybelse, eksperimenter, demokrati, dannelse og uddannelse.
”Frederiksberg skal være en by for alle, og det gælder også eleverne i vores folkeskoler. Vi har en udfordring med at få løftet den gruppe af elever, der trives dårligst i skolen, og som måske også har problemer uden for skolen. Jeg er derfor meget taknemmelig for, at A.P. Møller Fonden har valgt at støtte kommunens kompetenceudviklingsindsats,” siger Frederiksberg Kommunes borgmester Michael Vindfeldt (S) til Frederiksberg LIV.
Fond medfinansierer byudvikling i Holstebro
I Holstebro starter i efteråret en bæredygtig byudvikling af det tidligere Holstebro Sygehus. Bag finansieringen af projektet står den erhvervsdrivende fond Færchfonden, Holstebro Kommune og Aksel Nørgaard Holding.
Planen er, at det over 80.000 kvadratmeter store areal i fremtiden skal danne ramme om en helt ny og bæredygtig bydel centralt i Holstebro. Parternes samlede investering forventes at blive i størrelsesordenen to milliarder kroner, skriver Færchfonden i en pressemeddelelse.
Ifølge bestyrelsesformand i Færchfonden Annemette Færch bliver de samlede rammer for projektet offentliggjort i starten af august, når den sidste del af aftalegrundlaget er på plads. Prisen for at overtage sygehusgrunden er 45 millioner kroner, oplyser Annemette Færch til Fundats.
Udgangspunktet er, at vi ikke river bygninger ned for blot at genopføre nye
Annemette Færch – Bestyrelsesformand, Færchfonden
Annemette Færch understreger, at det har været afgørende for fonden, at udviklingen af sygehusgrunden skaber en ny type by.
"Der skal være plads til det grønne og til biodiversitet. Og vi tør tænke cirkulært og bevæger os helt i front med at udvikle bygningerne med så lavt et CO2-aftryk som muligt. Udgangspunktet er, at vi ikke river bygninger ned for blot at genopføre nye. Hermed sikrer vi både, at vi bevarer en del af stedets over 100 år gamle historie, og at den allerede indlejrede CO2 bliver genanvendt,” siger Annemette Færch.
Fondsstøtte til Vikingeskibsmuseet i Roskilde
I Roskilde var der flere ting at glæde sig over forleden dag på én af byens store turistattraktioner, Vikingeskibsmuseet.
Dels fejrede direktør Tinna Damgård-Sørensen både 60-års fødselsdag og 40-års jubilæum. Dels blev der præsenteret en ny helhedsplan for museet, som sikrer vikingeskibene og skaber nye fremtidige rammer for museet i form af en ny udstillingsbygning og en tilhørende ny velkomstbygning.
Staten afsatte i 2019 150 millioner kroner på finansloven til sikring af vikingeskibene, mens Roskilde Kommune samme år gav forhåndstilsagn om 25 millioner kroner til projektet.
Og nu har bidrag fra tre private fonde så sikret, at der er fuld finansiering til en fremtidssikker løsning for museet.
Villum Fonden støtter med 60 millioner kroner, Augustinus Fonden bidrager med 50 millioner kroner, mens Aage og Johanne Louis-Hansens Fond skyder 25 millioner kroner ind i nybyggerierne.
Jeg er ikke bare glad. Jeg er også enormt lettet over, at vi nu kan komme i gang med at beskytte skibene mod den tilbagevendende stormflodstrussel
Tinna Damgård-Sørensen – Direktør, Vikingeskibsmuseet
Tilsagnet om de tre store fondsdonationer vækker glæde og lettelse hos Tinna Damgård-Sørensen.
”Jeg er ikke bare glad. Jeg er også enormt lettet over, at vi nu kan komme i gang med at beskytte skibene mod den tilbagevendende stormflodstrussel. Jeg er dybt taknemmelig for den generøse støtte, vi har fået til at sikre vores umistelige kulturarv i helt nye rammer og med helt nyt formidlingsmuligheder”, siger Tinna Damgård-Sørensen i en nyhed på Vikingeskibsmuseets hjemmeside.
Fonds sidste hyldest til musiklivet i Sønderjylland
Vi slutter i Aabenraa, hvor Kong Frederiks-Fonden er blevet opløst og netop har uddelt de sidste fondsmidler til det sønderjyske musikliv.
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte forestod uddelingerne på Brundlund Slot ved det, der ifølge en pressemeddelelse fra Aabenraa Kommune samtidig var en slags mindearrangement i anledning af fondens opløsning.
Blandt de sidste modtagere af hæderslegater var Steffan Grarup, der spiller rytmisk klaver, Troels Damgaard-Christensen, som spiller på elguitar og synger, trompetisten Preben Zijlstra og Haderslev Sangakademi.
Kong Frederiks-Fonden blev stiftet i 1978 på initiativ af Dronning Ingrid for at styrke musiklivet i Sønderjylland. Fonden har gennem årene støttet fremme af musiklivet i Sønderjylland og givet penge til musikarrangementer, der har kunnet samle aktører og samarbejder på tværs af landsdelen.