Vi starter Fundats’ ugentlige guidede rundtur blandt nye fondsuddelinger med et par nyheder fra Esbjerg og omegn.
I en pressemeddelelse fortæller Syddansk Universitet, at det fra og med 2025 bliver muligt at studere psykologi på SDU i Esbjerg. I første omgang bliver der 75 pladser på studiet, og når uddannelsen er oppe i fuld omdrejningshøjde, vil der være samlet 350 psykologistuderende i Esbjerg.
Midlerne til at udvikle og etablere den nye studieretning kommer fra SDU, Education Esbjerg og fire lokale fonde: Claus Sørensens Fond, Esbjerg Fonden, Lida og Oskar Nielsens Fond og Johan Hoffmann Fonden.
”Vi ser meget frem til samarbejdet med hele Esbjerg om en kommende psykologiuddannelse, som åbner et nyt og vigtigt kapitel for universitetet – og understreger SDU’s regionale forankring i Region Syddanmark”, siger rektor på SDU Jens Ringsmose i pressemeddelelsen.
Også borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V) er meget tilfreds med både den nye uddannelse og det arbejde, der er blevet lagt i at opbygge et attraktivt uddannelsesmiljø i byen.
”Med en ihærdig og målrettet indsats har vi allerede formået at tiltrække nye kandidatuddannelser i medicin og jura. Psykologi er endnu en af de videregående uddannelser, som vi meget gerne ser etableret i Esbjerg, så vi kan sikre et alsidigt uddannelsesmiljø med relevante uddannelsestilbud, der imødekommer efterspørgslen efter kompetencer her i vores område”, siger Jesper Frost Rasmussen.
Kæmpe naturprojekt på vej ved Kongeåen
Esbjergs borgmester har for tiden andet og mere at glæde sig over. Et historisk stort naturprojekt ved Kongeåen bliver nemlig nu til virkelighed, og også her spiller fonde en afgørende rolle i finansieringen.
Der er tale om et naturgenopretningsprojekt med det formål at forvandle 644 hektar marker og lavbundsjord til et storslået naturområde, der samtidig kan løse det stigende problem med oversvømmelser i området fra Jedsted Mølle ved Gredstedbro og ud mod Vadehavet.
Alle vinder ved at genslynge Kongeåen. Dyr og planter får nye levesteder, vandet i Kongeåen bliver renere, og alle får adgang til nye store naturoplevelser
Bengt Holst – Formand, Den Danske Naturfond
Budgettet for projektet er på 100 millioner kroner, og hovedbidragydere er EU’s Life Fond med 58 millioner kroner, Den Danske Naturfond med 17 millioner kroner, 15 juni Fonden med 4,5 millioner kroner og Esbjerg Kommune med seks millioner kroner. Derudover bidrager Den A.P. Møllerske Støttefond med 5,5 millioner kroner til et sideprojekt om rekreative formål.
”Projektet binder mange tråde sammen, og på elegant vis løses et stort problem på en måde, som skaber en masse merværdi. Alle parter kan med rette være stolte over, at vi nu er nået så langt i processen, og der skal lyde en stor ros til de mange interessenter og partnere”, lyder det fra Jesper Frost Rasmussen i en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune.
Også formanden for Den Danske Naturfond Bengt Holst ser frem til, at projektet bliver ført ud i livet.
”Alle vinder ved at genslynge Kongeåen. Dyr og planter får nye levesteder, vandet i Kongeåen bliver renere, og alle får adgang til nye store naturoplevelser. Samtidig får landmænd, der har oversvømmede marker, mulighed for at sælge eller bytte deres jord,” siger Bengt Holst.
Lille klub får kunstgræsbane
Vi bliver i samme geografiske del af Danmark med nyheden om, at Sydbank Fonden har valgt at støtte anlægget af en kunstgræsbane i Dalby GF i Kolding med en kvart million kroner.
”Dalby GF er en aktiv og driftig forening, som, foruden at tilbyde et væld af idrætsaktiviteter til sine medlemmer, fungerer som et samlingssted for hele området. Foreningen løfter et stort og vigtigt arbejde, og i Sydbank vil vi gerne bidrage til, at ønsket om en kunstgræsbane kan blive en realitet,” siger Søren Olling, der er områdedirektør for Sydbank i Kolding, i en pressemeddelelse.
Lige nu er vi den fodboldklub i Kolding med den næststørste ungdomsafdeling, men vi er de eneste, der ikke har en kunstgræsbane
Morten Ellegaard Hell – Formand, Dalby GF
Morten Ellegaard Hell, der er formand for Dalby GF, understreger, at donationen betyder meget i klubbens bestræbelser på at få en kunstgræsbane til glæde for klubbens fodboldspillere i alle aldre.
”Det er en stor hjælp, og vi er meget glade. Lige nu er vi den fodboldklub i Kolding med den næststørste ungdomsafdeling, men vi er de eneste, der ikke har en kunstgræsbane,” siger Morten Ellegaard Hell.
Sydbank Fonden uddelte sidste år 8,1 millioner kroner til projekter i hele Danmark.
Software optimerer sammensætning af skibsbesætninger
Den Danske Maritime Fond har i årets første uddelingsrunde i alt uddelt 16,3 millioner kroner til 11 projekter – tre iværksættere og otte udviklingsprojekter.
Et af de støttede projekter er fra den danske startup Konsius, som med ny, intelligent software vil optimere planlægningen og sammensætningen af besætninger på skibe. Det nye værktøj gør det muligt at forbedre arbejdsforholdene for besætninger samtidig med, at virksomhederne sparer penge.
Direktør i Den Danske Maritime Fond Lotte G. Lundberg fastslår, at det er afgørende for fonden, at branchen formår at tiltrække nye talenter såvel som at fastholde den gode eksisterende arbejdskraft.
”Derfor er vi meget glade for, at Konsius har sat sig for at udvikle et nyt værktøj, der kan understøtte rederier og ship managers i at forbedre deres arbejdsstruktur og -miljø for på den måde at positionere det maritime erhverv som en attraktiv karrierevej,” siger Lotte G. Lundberg i en artikel på fondens hjemmeside.
Penge til unge kunst- og kulturskabere
På ét år har foreningen Ungdommens Kulturelle Platform – i daglig tale Ung Kult – startet lokalmiljøer i 50 byer Danmark rundt med det formål blandt andet at sikre de bedste rammer og netværk for unge kunst- og kulturskabere.
Og med en bevilling på 1,5 millioner kroner fra Tuborgfondet kan Ung Kult nu sætte yderligere turbo på ambitionen om at få tilstrækkeligt med slagkraft til at blive ungekulturens stemme i den etablerede kunst- og kulturbranche.
Det er afgørende, at unge kulturskabere i de mindre byer kan samle sig i et fællesskab
Mathias Findalen – Programansvarlig, Tuborgfondets demokratiindsats
For programansvarlig for Tuborgfondets demokratiindsats Mathias Findalen vejer det tungt, at Ung Kult samler unge udenfor de store byer.
”Det er afgørende, at unge kulturskabere i de mindre byer kan samle sig i et fællesskab. Med Ung Kults nye landsdækkende netværk får de mulighed for at få inspiration fra hinanden og viden om, hvad der virker i andre mindre byer. Det er helt unikt, og jeg er sikker på, det vil gøre, at kvaliteten af kulturtilbuddene bliver bedre, og samtidig gøre organiseringen omkring de unge, der står bag, endnu stærkere,” siger Mathias Findalen i en pressemeddelelse.
Vil gøre op med perfekthedskultur
Hvad vil det egentlig sige at være normal?
Sådan spørger Ebbefos Fonden i et opslag på LinkedIn i anledning af, at fonden netop har bevilget en million kroner til organisationen Børns Vilkår.
Pengene skal dels bruges til en undersøgelse af, hvordan børn og unge oplever perfekthedskulturen, dels til udviklingen af en række prototyper på indsatser, der kan være med til at gøre op med forestillingen om det perfekte liv som normalen.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i børn og unge, men rummer også perspektiver fra forældre, fagpersoner og fra forskningen.
Som Fundats kunne fortælle i november 2022, har Ebbefos Fonden defineret børn og unges mistrivsel som sit strategiske hovedfokus frem til udgangen af 2023. Under hovedfokusområdet er der fire underliggende temaer: Ensomhed, stress og perfekthedskultur, angst samt livskriser.
Forskningspris til amerikansk CP-forsker
Vi fortsætter til Elsass Fonden, der netop har uddelt 2023-udgaven af fondens internationale forskningspris på en million kroner til professor Richard Lieber. Han betegnes som en international frontløber inden for viden om og behandling af stivhed i muskler, som kan påvirke kroppens bevægelighed hos mennesker med cerebral parese (CP).
Igennem flere end 35 år har Richard Lieber været en af verdens førende forskere inden for CP. Professoren fra Northwestern University i Chicago har udgivet over 300 forskningsartikler og været involveret i flere end 50 bogudgivelser.
Professor Lieber er en inspirerende mentor for forskere og klinikere, der arbejder med CP
Thomas Sinkjær – Komitéformand, Elsass Fondens internationale forskningspris
Ifølge komitéformand for forskningsprisen Thomas Sinkjær er valget faldet på Richard Lieber, fordi han har sat så markante aftryk på CP-forskning og -behandling særligt inden for det ortopædkirurgiske felt.
”Professor Lieber er en inspirerende mentor for forskere og klinikere, der arbejder med CP. Hans forskning har banet vejen for udvikling af mere effektive behandlingsmetoder med meget stor betydning for børn og voksne med CP i hele verden,” siger Thomas Sinkjær i en nyhed på fondens hjemmeside.
Richard Lieber får overrakt prisen af Elsass Fondens protektor Prinsesse Benedikte den 14. juni.
Støtte til forskning i produktion af cellebaseret kød
Et nyt forskningsprojekt vil forsøge at finde et billigt, bæredygtigt og etisk forsvarligt alternativ til det animalsk baserede vækstmedium, der i dag bliver anvendt til at fremstille cellebaseret kød og mælk. Projektet støttes af Novo Nordisk Fonden med 17,6 millioner kroner.
Cellebaseret produktion af kød og mælk er kort fortalt en alternativ måde at producere animalske produkter, der ellers kommer fra produktionsdyr. Produkterne har potentiale til at bidrage til en bæredygtig fødevareproduktion, fordi de kræver markant færre produktionsdyr.
Kultiveringen af de celler, der skal bruges i produktionen, er imidlertid en dyr metode, som ikke er uden etiske problemstillinger. Cellerne placeres i et vækstmedium, der tilfører cellerne næring og får dem til at vokse. I dag indeholder dette medium kalveserum udvundet fra kalvefostre, hvilket både er et etisk og klimamæssigt problem, der kalder på en videnskabelig løsning.
Derfor vil et nyt forskningsprojekt arbejde målrettet på at finde et alternativ, så det ikke længere er nødvendigt at anvende kalveserum i processen. Projektet hedder ’Sustainable Production of Cultured Meat and Milk’, oplyser Novo Nordisk Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Det fireårige projekt skal ledes af lektor Jette Feveile Young fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Projektet varer fire år.