Indeværende uge er den sidste, inden de danske skolebørn og mange af deres forældre går på sommerferie, men selvom der om lidt står ferie øverst på agendaen i store dele af samfundet, er uddelingerne i fondssektoren på ingen måde sat på sommerferievågeblus – ikke endnu, i hvert fald.
Fundats’ gennemgang af nogle af de seneste fondsuddelinger starter i Aarhus, hvor organisationen Børns Vilkår takket være en donation på 10 millioner kroner fra Salling Fondene netop har købt bygningen Æggepakkeriet, som bliver Børns Vilkårs nye base i byen.
Organisationen har oplevet vokseværk både i forhold til antallet af frivillige rådgivere og medarbejdere i Aarhus, og det har betydet, at kontoret i Frederiksgade ikke længere er stort nok. Pladsproblemerne bliver løst fra den 1. august, når Børns Vilkår overtager bygningen, som er placeret i området omkring Godsbanen.
“Med Æggepakkeriet får Børns Vilkår en solid base i Aarhus med plads til endnu flere medarbejdere og frivillige kræfter, der kan hjælpe de mange børn og unge, der henvender sig til Børnetelefonen. Der skal lyde en stor tak for den flotte donation fra Salling Fondene, som har gjort købet muligt,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, i en pressemeddelelse.
Markant udvidelse af Fjord & Bælt
Fra Aarhus går turen til Kerteminde, hvor en bevilling på 43,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden betyder, at det maritime oplevelses- og forskningscenter Fjord & Bælt kan blive udvidet med over 1.000 kvadratmeter.
Udover fonden bidrager Kerteminde Kommune til udvidelsen med 10 millioner kroner.
Den markante udvidelse betyder bedre rammer til formidling af den lokale marinenatur til gavn og glæde for byens borgere, forskere og besøgende, skriver A.P. Møller Fonden på fondens hjemmeside.
Med udvidelsen bliver det blandt andet muligt at holde store særudstillinger som supplement til de permanente udstillinger. Udvidelsen omfatter også en foyer, en café og en stor multifunktionssal.
Forud for byggeriet bliver der afholdt en arkitektkonkurrence.
Dieselpumper i Afrika erstattes med soldrevne vandpumper
Vi tager et tigerspring – et særdeles langt ét af slagsen – fra Kerteminde til Afrika, hvor Poul Due Jensens Fond netop har givet 32,5 millioner kroner, svarende til en ottendedel af fondens samlede donationsbudget for 2022, til et nyt projekt.
Projektet hedder ’Project Flow’ og omfatter udskiftning af dieselpumper med soldrevne vandpumper i seks afrikanske lande, som er særligt ramt af klimaforandringernes konsekvenser, Etiopien, Mauretanien, Rwanda, Sudan, Sydsudan og Zambia.
Op imod 800.000 flygtninge og lokale vil i første omgang få gavn af initiativet, der også vil reducere CO2-udledningerne markant, og som et sideløbende pilotprojekt vil et lille antal skoler og sundhedsklinikker få adgang til solenergi.
Det er et godt eksempel på, hvordan den offentlige og private sektor kan bidrage med ekspertise og sammen kan fremme den grønne omstilling i et langsigtet perspektiv for de berørte samfund
Flemming Møller Mortensen – Minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde
Project Flow er etableret af UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, og er ud over støtten fra Poul Due Jensens Fond finansieret med midler fra den danske og tyske stat.
“Project Flow er en innovativ måde at øge adgangen til grøn energi og rent vand for flygtninge, internt fordrevne og de samfund, der huser dem. Danmark sætter stor pris på at være en del at dette nye initiativ sammen med Grundfos Fonden. Det er et godt eksempel på, hvordan den offentlige og private sektor kan bidrage med ekspertise og sammen kan fremme den grønne omstilling i et langsigtet perspektiv for de berørte samfund,” siger minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) i en pressemeddelelse fra UNHCR.
Bymidten styrkes i Rudkøbing
Tilbage i Danmark runder vi først Rudkøbing, som Langeland kommune ønsker at gøre til kommunens ’hovedby’. Kommunen får nu støtte fra den filantropiske forening Realdania på i alt 10 millioner kroner til at realisere et stort projekt i midten af byen under indsatsen ’Hovedbyer på forkant’.
Med afsæt i en forundersøgelse er der arbejdet med ønsket om at etablere et kulturelt kraftcenter i Rudkøbing, hvor der etableres en formidlingsfunktion og et museumsudstillingsrum. Samtidig skaber man bedre forbindelse mellem byliv og kulturmiljø.
”Jeg er utrolig glad for, at Realdania med denne bevilling i endnu højere grad sikrer, at vi kan få skabt noget særligt i den bygning, som stifteren af Langelands Museum lod opføre og drev sin forretning og sine første arkæologiske studier fra. Men også at vi med bevillingen kan understøtte en god og spændende bygningskultur, som vil rumme både bevarende og formidlende elementer i forhold til kultur, natur og bevarelse,” siger Tonni Hansen, borgmester i Langeland Kommune, i en pressemeddelelse fra Realdania.
Kulturarven er vigtig for både bosætning og turisme i Langeland Kommune, og vi håber, at projektet vil kunne være med til at løfte Rudkøbing, skabe sammenhæng i byen og give nye oplevelser
Astrid Bruus Thomsen – Programchef, Realdania
Astrid Bruus Thomsen, der er programchef i Realdania, understreger, at målet med at styrke landets hovedbyer er at sikre, at de også i fremtiden er attraktive for både lokale og besøgende.
”I Rudkøbing får det samlede kulturmiljø omkring museet et løft, og der bliver skabt nye forbindelser mellem havnen, museet og byens handelsliv. Kulturarven er vigtig for både bosætning og turisme i Langeland Kommune, og vi håber, at projektet vil kunne være med til at løfte Rudkøbing, skabe sammenhæng i byen og give nye oplevelser,” siger Astrid Bruus Thomsen.
Tester robotteknologi som ny genoptræningsform
Med en bevilling på 6,1 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden starter Dansk Handicap Forbund nu et formelt samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) om at teste effekten af en nyskabende genoptræningsform, som SDU’s forskning i træningsrobotter har skabt.
De sundhedsvidenskabelige forskere skal i samarbejde med tekniske og humanistiske forskere fra tre af SDU’s fakulteter sammen gennemføre en række kliniske, tekniske og humanistiske forsøg og finde frem til, om robottræningen har den ønskede effekt, som indledende test af robotten hidtil har vist tegn på. I givet fald kan den gøre stor gavn på handicapområdet, skriver SDU i en pressemeddelelse.
Projektet bygger videre på SDU’s pilotstudie, hvor en kørestolsbruger med delvis kronisk lammelse efter en hjerneblødning kunne rejse sig selv op og begynde almindelig træning efter tre måneder med SDU’s specielle robottræning.
I det nye projekt vil 35 forsøgspersoner gennemgå et tilsvarende træningsforløb for at afklare, om der er evidens for robottræningens effekt.
Projektet gennemføres delvist hos Dansk Handicap Forbund i Taastrup og delvist i Odense, hvor SDU’s tværfaglige miljø, Trinity, udvikler og tester ny tværfaglig bevægelsesteknologi.
To naturpriser uddelt
15. Juni Fonden har ved et arrangement i Arboretet i Hørsholm uddelt fondens to årlige naturpriser, Naturprisen og Ildsjælprisen.
Fondens Naturpris 2022 på 200.000 kroner blev givet til godsejer Ivan Reedtz-Thott fra Faxe for en ambitiøs, målrettet og meget omfattende indsats for at genskabe en stor og dynamisk natur på Præstø Fed og nærliggende lokaliteter.
Ivan Reedtz-Thott har for egne midler igangsat en af de største private helårsgræsningsaktiviteter, der tilgodeser en lang række naturtyper, der mange steder i landet er i tilbagegang på grund af tilgroning og tidligere opdyrkning.
Fondens Ildsjælpris 2022 på 100.000 kroner blev givet til fiskemester Søren Larsen fra Skjern. Ifølge en pressemeddelelse fra 15. Juni Fonden får han prisen for sin langvarige og vedholdende indsats for at bevare den danske vildlaks.
Over en periode på 40 år har Søren Larsen arbejdet målrettet for at redde den oprindelige danske atlanterhavslaks. Fra at være betragtet som uddød i Danmark, findes laksen nu i otte vandløb i Danmark med Skjern Å som den vigtigste lokalitet.
Fondspris til engageret sognepræst
Vi slutter uddelingsrundturen med endnu en prisuddeling. Sognepræst Jens Christian Bach Iversen har således netop modtaget Fonden for Fynske Bank Prisen for sit lokale engagement i Dalby Sogn, skriver Fynske Bank i en pressemeddelelse.
Jeg er meget overrasket over, at der er andre, der bemærker, hvad vi gør i en forstad til Kolding
Jens Christian Bach Iversen – Sognepræst, Dalby Sogn
Sognepræsten modtager prisen på 100.000 kroner for den indsats, han i det daglige gør for at skabe lokalt samarbejde på tværs af sognets foreninger og institutioner.
”Jeg er meget overrasket over, at der er andre, der bemærker, hvad vi gør i en forstad til Kolding. Samtidig er jeg også meget beæret over at modtage prisen, selvom hele æren bestemt ikke tilkommer mig. Jeg anser prisen for en anerkendelse af den måde, vi gør tingene på i Dalby, hvor vi samarbejder på kryds og tværs og lever lidt som dengang sognet var en landsby. Og det er jeg stolt af på sognets vegne,” siger Jens Christian Bach Iversen.
Prisen blev overrakt af filialdirektør i Fynske Bank Kolding, Morten Skov. Jens Christian Bach Iversen valgte med det samme at give de 100.000 kroner videre til idrætsforeningerne i Dalby.