Børsen i centrum af København er en bygning, som mange danskere kender og har et forhold til. Nu står den markante renæssancebygning overfor en omfattende restaurering, og det er i høj grad grundet massiv fondsstøtte, at blandt andet bygningens facade kan blive ført tilbage til det oprindelige udtryk.
En række af Danmarks største fonde og filantropiske foreninger støtter således restaureringen med tilsammen et trecifret millionbeløb.
Ifølge en pressemeddelelse fra Realdania skyder Den A.P. Møllerske Støttefond 40 millioner kroner ind i projektet, mens Augustinus Fonden, Aage og Johannes Louis-Hansens Fond, Novo Nordisk Fonden og Realdania hver bidrager med 25 millioner kroner.
Fra Salling Fondene er der 10 millioner kroner, og derudover er der økonomisk støtte til restaureringen fra flere andre fonde, bygningens ejer Dansk Erhverv samt Slots- og Kulturstyrelsen.
Ifølge filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk er Børsbygningen et stykke bygningsarv med stor betydning ikke kun for københavnerne, men for alle danskere.
”Vi er meget glade for at bidrage til den store istandsættelse, og for både at formidle viden om og give mulighed for at få indblik i traditionelle metoder og materialer til gavn for både dig og mig, de yngre håndværkere og andre fagfolk,” siger Nina Kovsted Helk.
Restaureringsarbejdet forventes at vare i fem-seks år.
13.000 nye artikler om sygdom og sundhed
Vi fortsætter ugens uddelingsrundtur i fondssektoren med nyheden om, at Danmarks nationalleksikon Lex.dk til næste år lancerer et stort opslagsværk om sundhed.
Ifølge en pressemeddelelse fra Lex.dk kommer der 13.000 artikler i det nye, digitale opslagsværk, som skal gøre danskerne klogere på sygdom og sundhed. Tilføjelsen af de nye stofområder sker via projektstøtte fra private fonde, og her har portalen indtil videre modtaget støtte fra blandt andre Novo Nordisk Fonden, Trygfonden og Leo Fondet.
Sygdom og sundhed er noget, alle har helt inde på livet, men det kan være svært at gennemskue, hvad der er sandt og falsk
Erik Henz Kjeldsen – Redaktions- og udviklingschef, Lex.dk
Det er blandt andet covid-19 pandemien, der har øget behovet for viden og fakta om sundhedsområdet, lyder det fra folkene bag portalen.
”Sygdom og sundhed er noget, alle har helt inde på livet, men det kan være svært at gennemskue, hvad der er sandt og falsk. Interessen for sundhed er selvsagt enorm, og når man googler eller søger sig frem på sociale medier, er det overraskende svært at finde troværdig information. Det vil vi råde bod på,” siger redaktions- og udviklingschef Erik Henz Kjeldsen fra Lex.dk.
Der er ifølge Erik Henz Kjeldsen tale om den største udvidelse af leksikonet siden dets etablering.
Lex.dk indeholder på nuværende tidspunkt cirka 230.000 artikler og besøges hver måned af flere end en million brugere.
Nyt familiehus åbner i Glostrup
Vi bliver inden for sundhedsområdet og sætter kursen mod Glostrup, hvor Trygfonden med en donation på 30 millioner kroner sikrer, at langtidsindlagte patienter på Bodil Eskesen Centret ved Rigshospitalet Glostrup fremover får mulighed for at have familien tæt på. Det sker med byggeriet af et nyt såkaldt Trygfonden familiehus.
Bodil Eskesen Center byder patienterne indenfor i 2023. Og med det nye familiehus som nabo bliver det muligt at tilbyde familier ophold, hvis et familiemedlem er indlagt i længere tid til behandling.
”Når et menneske rammes af svære skader og skal igennem et længere genoptræningsforløb, gør det en kæmpe forskel at have de pårørende tæt på som støtte. Det gælder for patienterne, men også de berørte familier, der ofte må igennem følgetilstande som afmagt, krise og depression i perioden. Derfor er jeg utrolig glad for, at der med støtte fra Trygfonden nu kan bygges et familiehus på grunden,” siger formanden for Bodil Eskesen Centrets politiske følgegruppe, Turan Akbulut (Kons.) i en nyhed på Trygfondens hjemmeside.
Familiehuset i Glostrup er det tredje af slagsen. De to foregående ligger i tilknytning til Aarhus Universitetshospital og Hammel Neurocenter.
Forfattere får betalt skriveophold på universiteter
Vi tager et på flere planer ordentligt spring til nyheden om, at seks forfattere nu får arbejdslegater, så de kan komme på skriveophold på universiteter i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Bag donationen står Velux Fonden, som med pilotprojektet ’Writers-in-residence’ forsøger at fremme dialogen mellem humanvidenskab og kunstnerisk praksis samt styrke skønlitteraturen.
De seks udvalgte forfattere får alle toårige arbejdslegater på 200.000 kroner årligt. Herudover bliver universiteternes udgifter til forfatterkontorer og administration dækket.
”Efter gode erfaringer med samarbejdet med de seks danske universiteters litteraturmiljøer og de meget talentfulde forfattere, der fik de første writers-in-residence-bevillinger for et år siden, har vi nu udvidet invitationskredsen til litteraturmiljøerne på Grønlands og Færøernes universiteter. Også bevillingsmodtagerne herfra vidner om forfattermiljøer på et højt kunstnerisk niveau, der vil kunne bruge skriveopholdet som inspiration for deres videre kunstneriske udvikling. Samtidig håber vi, at udvidelsen kan styrke de litterære bånd mellem de tre lande,” siger programchef Henrik Tronier fra Velux Fonden i en pressemeddelelse.
Forfatterne, der skal af sted på skriveophold, er Sørine Steenholdt, René Jean Jensen, Peder Frederik Jensen, Alen Meskovic, Maja Lee Langvad og Anna Malan Jógvansdóttir.
På vandretur rundt i danmarkshistorien
Vi slutter ude i naturen med en nyhed fra Nordea-fonden, som sikrer, at danskere, der kan lide at vandre i naturen, fremover kan få en ekstra oplevelse ved at møde danmarkshistorien lige dér, hvor den fandt sted.
Med projektet ’Historiske Vandringer’ sætter Dansk Vandrelaug og en lang række museer fokus på gode historier, der knytter sig til landskabet og til byernes historie. Projektet er udviklet i samarbejde mellem Dansk Vandrelaug, Nationalmuseet og Danske Naturhistoriske Museer og realiseres med 2,4 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden, skriver fonden på sin hjemmeside.
Deltagerne på de historiske vandringer vil få både god motion i godt selskab og interessante historiefortællinger
Steen Kobberø-Hansen – Landsformand, Dansk Vandrelaug
Formålet med ’Historiske Vandringer 2023’ er blandt andet at understøtte befolkningens voksende lyst til vandring og at aktivere historieinteresserede i deres lokalområde. Derudover vil Dansk Vandrelaug give deltagerne et øget lokalt tilhørsforhold via indblik i lokalområdets historie og tilbyde deltagerne sundhedsfremmende fysisk aktivitet, frisk luft og meningsfuldt samvær.
”Deltagerne på de historiske vandringer vil få både god motion i godt selskab og interessante historiefortællinger, når de går med på vandreturene i det store fælles projekt,” siger Steen Kobberø-Hansen, der er landsformand i Dansk Vandrelaug.