Streetbasketsporten er på vej frem i Danmark – og i løbet af de kommende år kommer der yderligere turbo på opstarten af streetbasketforeninger og etableringen af nye baner til at dyrke sporten.
Det sker via en bevilling på syv millioner kroner til Børnebasketfonden fra A.P. Møller Fonden. Pengene er målrettet et projekt kaldet ’Én
bane – én forening’, hvor streetbasketsporten skal udvikles i ni byer i Danmark gennem nye foreninger og baner.
I projektet vil Børnebasketfonden forsøge at engagere nuværende og kommende gadeidrætsudøvere til at spille streetbasket og genskabe den unikke streetkultur og de communities, der opstår gennem streetbasket, som man kender fra amerikanske storbyer som New York City og Los Angeles.
Der lægges ud i danske byer, hvor der kun er få eller slet ingen udendørsfaciliteter i forvejen, oplyser A.P. Møller Fonden på sin hjemmeside.
Projektet forventes at starte op i dette forår, og de første nye faciliteter skal stå klar i 2023.
Pris for forskning i hormonsygdomme
Fundats´ ugentlige oversigt over udvalgte, nye fondsuddelinger fortsætter til Novo Nordisk Fonden, som har uddelt ’Jacobæus Prisen’ til professor Stafford Lightman fra University of Bristol. Professoren får prisen på 1,5 millioner kroner for sin mangeårige forskning i hormoner og måder at behandle patienter med hormonsygdomme på.
Et af Stafford Lightmans forskningsmæssige højdepunkter har været opdagelsen af den dynamik, hvormed kroppen regulerer frigivelsen af kortisol fra binyren. Kortisol spiller en stor rolle i kroppens kontrol med blodsukker, kropsfedt og muskler, ligesom hormonet påvirker både hjernens funktion og immunforsvaret.
”Stafford Lightman har med sin forskning bidraget betydeligt til forståelsen af kortisol og specielt betydningen af hormonets pulsalitet og døgnrytme. Det vigtige arbejde, der også har betydning for patienter med flere sygdomme, vil vi gerne hædre ved at tildele ham Jacobæus Prisen,” siger professor Anna Krook, der er formand for Novo Nordisk Fondens komité for endokrinologi og metabolisme, i en pressemeddelelse.
Det er også belønnende at vide, at det arbejde, som jeg har lavet over det seneste årti, bliver værdsat og set som vigtigt
Stafford Lightman – Professor, University of Bristol
Stafford Lightman betegner det som ”en fantastisk overraskelse” at modtage prisen, idet han ikke vidste, han var blevet nomineret.
”Det er også belønnende at vide, at det arbejde, som jeg har lavet over det seneste årti, bliver værdsat og set som vigtigt,” siger Stafford Lightman.
Verdensmål i børnehøjde giver pædagogpris
Novo Nordisk Fonden har i den forløbne uge også uddelt sin naturtematiske pædagogpris øst for Storebælt til Lillian Erud og Annette Grunnet fra Skovbørnehaven Krudthus i Allerød.
For børnene i Skovbørnehaven Krudthus er de 17 verdensmål og science ikke ukendte størrelser, men en del af deres hverdag, når de undersøger og leger i naturen, genbruger og konstruerer med skrot i værkstedet eller samler skrald op.
Pædagogerne Lillian Erud og Annette Grunnet har taget det naturtematiske tema helt ind i hjertet i deres daglige arbejde med den næste generation, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse. De to pædagoger arbejder ud fra en filosofi om at være med til at skabe livsglade børn, der samtidig forstår at tage ansvar og handle bevidst i forhold til at træffe gode beslutninger i deres eget liv.
”Det er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde, og det er fantastisk inspirerende, at det på den måde kan udmønte sig i en pris,” siger Lillian Erud.
Den naturtematiske pædagogpris er på 150.000 kroner. De to prismodtagere får hver 25.000 kroner, mens de 100.000 kroner tilfalder institutionen til udvikling af pædagogisk arbejde inden for det naturfaglige tema.
2022-udgaven af den tilsvarende pris vest for Storebælt uddeles senere.
Fondsstøttet projekt skal få flere kvinder til at vælge STEM-fag
Danmark sakker bagud internationalt i forhold til antallet af kvinder, der vælger en naturvidenskabelig eller teknisk videregående uddannelse. Et nyt forskningsprojekt ved navn ’Gender Aware Teaching for Equity in Science and Engineering’, forkortet GATE, skal nu undersøge, hvorfor unge kvinder, der har tilvalgt naturvidenskaben i gymnasiet, ikke ender med at gøre karriere inden for STEM-feltet.
Missionen for GATE, som er støttet af Poul Due Jensens Fond med 8,8 millioner kroner, er at få flere unge kvinder til at vælge en STEM-karriere. I dag udgør kvinder en tredjedel af de studerende inden for naturvidenskab og ingeniørvidenskab på de videregående uddannelser med store variationer fagene imellem.
Denne kønsfordeling har været uændret i to årtier og placerer Danmark under det gennemsnitlige EU-niveau, når det kommer til antallet af kvinder, der tager en videregående uddannelse inden for naturvidenskab og ingeniørvidenskab.
I Danmark ved vi stadig meget lidt om, hvordan de in- og eksklusioner, der finder sted i undervisningen, spiller sammen med unge kvinders til- og fravalg af uddannelse
Poul Toft Frederiksen – programchef, Poul Due Jensens Fond
"Fra international forskning ved vi, at det har stor betydning, hvad der genkendes og anerkendes som ’rigtige måder at gøre naturvidenskab på’. Men i Danmark ved vi stadig meget lidt om, hvordan de in- og eksklusioner, der finder sted i undervisningen, spiller sammen med unge kvinders til- og fravalg af uddannelse," siger Poul Toft Frederiksen, der er programchef i Poul Due Jensens Fond, i en nyhed på fondens hjemmeside.
GATE-projektet ledes af lektor Henriette Tolstrup Holmegaard og lektor Lene Møller Madsen, begge fra Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet, hvor projektet er forankret.
Støtte til maritime iværksættere og entreprenører
Vi slutter hos Den Danske Maritime Fond, der i årets første uddelingsrunde har bevilget 8,6 millioner kroner til 11 maritime projekter.
I januar blev en ny kampagne lanceret for at tiltrække flere maritime iværksættere og entreprenører. Omdrejningspunktet i kampagnen er øremærket risikovillig kapital til start-ups i den tidlige fase. Fonden glæder sig i sit nyhedsbrev over at have modtaget et betydeligt øget antal ansøgninger om startkapital fra iværksættere og kan samtidig konstatere, at en stor del af årets første uddelinger er gået til maritime iværksættere og entreprenører.
Blandt de erhvervsprojekter, der har fået penge, er Magfu ApS’ udvikling af en autonomt sejlende havvindturbine. CleanQuote har fået støtte til at videreudvikle virksomhedens eksisterende handelsplatform, der gør det muligt at indkøbe materialer til for eksempel rensning af skroget, mens Monopulse ApS har fået støtte til at udvikle et system, der kan bistå aktører på eftersøgnings- og redningsområdet ved hjælp af autonome droner.
Blandt de almennyttige projekter har CBS Executive Fonden fået støtte til at udvikle en ny ’Blue Board Leadership’-uddannelse rettet mod kommende og nuværende bestyrelsesmedlemmer i den danske maritime sektor.