Når dørene i 2023 slås op til Danmarks nye nationale skolehavecenter på Allégade tæt ved hovedindgangen til Frederiksberg Have, kan skoleeleverne og de øvrige brugere af centret sende venlige tanker i retning af den erhvervsdrivende fond Frederiksbergfonden, den filantropiske forening Realdania og den almennyttige forening Haver til Maver.
Tilsammen bidrager de tre parter med ti millioner kroner til det 300 kvadratmeter store skolehavecenter i det tidligere Økologiske Inspirationshus, hvor der fremover skal vises og udvikles nye måder at lære, lege og leve i samspil med naturen, haven og maden.
Der er tale om et erhvervsaktiv, men fordi det samtidig er en impact-investering, opererer vi med et meget lille afkast og en meget lav husleje
Martin Dahl – Direktør, Frederiksberg Fonden
Største bidragyder til det nye Haver til Maver-univers er Frederiksbergfonden, hvis direktør Martin Dahl betegner investeringen som en impact-investering.
”Ud af det samlede beløb på cirka ti millioner kroner tegner Frederiksberg Fonden sig for cirka seks millioner, som i runde tal er fordelt med to millioner til selve erhvervelsen af ejendommen og fire millioner til istandsættelsen. Vi er jo en erhvervsdrivende fond inden for ejendomme, og derfor betragtes køb og modernisering af ejendomme som en investering og ikke som en uddeling. Der er tale om et erhvervsaktiv, men fordi det samtidig er en impact-investering, opererer vi med et meget lille afkast og en meget lav husleje,” siger Martin Dahl til Fundats.
Konkret betyder det for Haver til Maver, at foreningen for en beskeden husleje kan rykke ind i et attraktivt lejemål midt på Frederiksberg, som foreningen ifølge Martin Dahl under normale markedsvilkår skulle betale væsentligt mere for.
For Frederiksbergfonden er der samtidig tale om investering i den absolut mindre målestok.
”Vi har bygninger til en samlet værdi af cirka 500 millioner kroner, så i det store billede er det en lille investering for Frederiksbergfonden, når vi tager seks millioner kroner op af kassen. Men nu er der så også kun tale om en bygning på 300 kvadratmeter,” pointerer Martin Dahl.
Ville have været andet projekt uden Realdania
Frederiksbergfondens direktør lægger ikke skjul på, at han er glad for, at impact-investeringen bliver suppleret med et betydeligt filantropisk bidrag fra Realdania.
”Vi er taknemmelige for, at Realdania også er med i projektet – ellers var projektet blevet et helt andet, og den husleje, vi ville være nødt til at opkræve, ville blive markant højere. Vi lejer jo et hus ud, som kun er halvfærdigt – et råhus, kan man kalde det – mens Realdanias filantropiske bidrag til Haver til Maver går til færdigmontagen af huset. Dermed får huset blandt andet et skolekøkken med plads til hjemkundskabsundervisning af 24 børn, klasseværelser, aktivitetsrum og administrationslokaler, der samlet set gør huset til et aktivitetssted med mange forskellige tilbud til både skoleelever og byens borgere,” siger Martin Dahl.
Haver til Maver har som ambition, at alle landets kommuner inden 2030 har skolehaver
Daniel Hervik – Direktør, Haver til Maver
Projektchef i Realdania Pelle Lind Bournonville betegner genopbygningen af Det Økologiske Inspirationshus som et spændende eksempel på, hvordan man kan arbejde videre med de oprindelige tanker i bygningen og se bæredygtighed i en nutidig kontekst med den nyeste viden.
”Skolehavecentret vil ikke kun være til glæde rent lokalt som et nyt mødested og en ramme om fællesskaber, men vil også fungere som et nationalt eksempel for, hvordan fremtidens bæredygtige fællesskaber også kan se ud i byerne. Vi glæder os til at se resultatet, når skolehavecentret er færdigindrettet om et par år,” siger Pelle Lind Bournonville i en pressemeddelelse.
Ambitiøst mål frem mod 2030
Ud over at blive et skolehavecenter for blandt andre lokale skolebørn, bliver huset på Allégade også hovedsæde for den landsdækkende almennyttige forening Haver til Maver.
Vi havde ikke været interesseret i at købe og istandsætte denne ejendom, hvis der skulle være pizzeria eller reklamebureau
Martin Dahl – Direktør, Frederiksbergfonden
Direktør i Haver til Maver Daniel Hervik understreger, at han både er stolt og dybt taknemmelig. Daniel Hervik ser frem til, at foreningen, der arbejder for at styrke børn og unges engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed, fra sin nye base kan arbejde frem mod sit ambitiøse 2030-mål.
“Haver til Maver har som ambition, at alle landets kommuner inden 2030 har skolehaver. Det nationale skolehavecenter bliver en hjørnesten i at nå den målsætning. På den ene side som hovedkontor for sekretariatet – på den anden side som det sted, hvor vi i sammenhæng med den eksisterende skolehave i Frederiksberg Have eksperimenterer med nye læringsforløb, materialer og værktøjer til landets skolehaver,” siger Daniel Hervik.
For Frederiksbergfonden har det faktum, at det nye skolehavecenter får til huse på Allégade, også vejet tungt i beslutningen om at åbne pengekassen.
”Allégade er byens gamle, centrale kulturstrøg, og med Haver til Mavers nye, nationale center bliver gaden en endnu vigtigere destination. Frederiksbergs tidlige historie, før bosætningen begyndte i større stil i området, bestod også af fødevaredyrkning, og Frederiksbergs oprindelse får på den måde helt nyt liv på Allégade. Det er vigtigt for Frederiksberg Fonden at være med til at skabe aktiviteter, der tydeliggør sammenhængen med byens historie, og vi havde ikke været interesseret i at købe og istandsætte denne ejendom, hvis der skulle være pizzeria eller reklamebureau,” understreger Martin Dahl.