Der blev skålet og spist kage på havnefronten i Sønderborg i fredags, den 29. oktober, da Bitten & Mads Clausens Fond inviterede til fejring af 50-års jubilæet for Bitten Clausens stiftelse lillejuleaften 1971 af fonden med det formål at værne om Danfoss.
Og meget symptomatisk for Danfoss-fondens fokus på at udvikle Als og især Sønderborg benyttede fonden jubilæet til at dele gaver ud til Sønderborg Kommune.
Dels fik kommunen lovning på, at der i den nye bydel på havnen i Sønderborg bliver opført et topmoderne havnebad med to bassiner, udspringstårn og plads til solbadning. Og dels skyder Bitten & Mads Clausens Fond penge ind i en gennemgribende ombygning af idrætscentret Skansen i Sønderborg.
Gennem årene har Bitten & Mads Clausens Fond tilført den sønderjyske egn over to milliarder kroner til projekter. På listen over helt eller delvis fondsfinansierede projekter står blandt andet science-parken Danfoss Universe på Als, prestigebyggeriet af det 19 etager høje Hotel Alsik på havnefronten i Sønderborg og et gigantisk ferieresort på Nordals.
Derudover er det ingen hemmelighed, at fonden, der er én af Danmarks største erhvervsdrivende fonde, spillede en afgørende rolle i forhold til at få både en motorvej og Syddansk Universitet (Alsion) til Sønderborg.
Ville være blevet soveby
En lang række af fondens initiativer er sket i kølvandet på den såkaldte ’Monitor-rapport’ fra 2004, som tegnede et dystert billede af områdets fremtid, hvis der ikke øjeblikkeligt blev sat gang i vækstinitiativer.
Og i et interview med Fundats for to år siden lagde formanden for Bitten & Mads Clausens Fond siden 1999, Peter Mads Clausen, ikke fingre imellem i sit svar på, hvad der ville være sket, hvis ikke fonden var gået ind og havde taget aktivt ejerskab for udviklingen af lokalsamfundet og regionen:
”Så ville Sønderborg være blevet en soveby – det er jeg ret overbevist om. Der var ikke mange andre, der gjorde noget, dengang vi startede vores aktiviteter,” lød det fra Peter Mads Clausen.
Vi har sammen med fonden skabt et fælles billede af, hvad der skal til for at løfte Sønderborg, og jeg tror, at det samarbejde, der er mellem fonden og Sønderborg Kommune, er ret unikt
Erik Lauritzen – Borgmester, Sønderborg Kommune
Borgmester i Sønderborg Kommune, socialdemokraten Erik Lauritzen, lægger heller ikke skjul på, hvilken afgørende betydning fonden har haft for kommunens udvikling.
”Bitten & Mads Clausens Fond har haft en enorm betydning i forhold til de planer og ideer, vi både som byråd og i fællesskab med fonden har kunnet realisere for at løfte Sønderborg-området ud af den vanskelige situation, som området var i, og som blev yderligere forværret med finanskrisen. Vi har sammen med fonden skabt et fælles billede af, hvad der skal til for at løfte Sønderborg, og jeg tror, at det samarbejde, der er mellem fonden og Sønderborg Kommune, er ret unikt. Ideerne kommer fra mange sider, og i partnerskabet aftaler vi så, hvilken vej vi skal gå, og hvilke projekter vi vil understøtte,” siger Erik Lauritzen til Fundats.
Dystre forudsigelser gjort til skamme
Borgmesteren mener, at Sønderborg Kommune i høj grad takket være fondsmidlerne er et ”helt andet sted” nu, end da fonden for 16-17 år siden ansporet af blandt andet den bekymrende læsning i Monitor-rapporten for alvor begyndte at skyde penge ind i lokale projekter.
”Vi er rigtig godt på vej til at gøre de dystre forudsigelser i rapporten til skamme. Dengang sagde man, at det ville tage 30-35 år for alvor at knække udviklingen og komme over på den anden side, og det tror jeg som udgangspunkt er rigtig nok. Men vi er godt på vej og langt over det niveau, vi var på i 2004-2005,” fastslår Erik Lauritzen.
- Hvor ville Sønderborg Kommune have været i dag, hvis det ikke havde været for Bitten & Mads Clausens Fond?
”Hele den modernisering og transformation af Sønderborg by, som der er sket, ville ikke have været mulig uden store midler fra Bitten & Mads Clausens Fond til blandt andet havneudvikling. Sønderborg by er et helt andet sted i dag – også fordi initiativerne har trukket mange andre investorer til. På erhvervsområdet plejer fonden selvfølgelig først og fremmest Danfoss´ interesser, men virkeligheden er, at der også er opstået og udviklet en lang række virksomheder i kølvandet på Danfoss og på den udvikling, som fonden har været med til at skabe. Og støtten til SDU-filialen i Sønderborg og til vores erhvervsfremmearbejde har haft en kæmpestor betydning – også for en række andre virksomheder end Danfoss,” siger Erik Lauritzen.
Symbiose med Danfoss
Erik Lauritzen lægger ikke skjul på sin taknemlighed på kommunens vegne over den forskel, fonden har gjort. Men han erkender samtidig, at der er risici og opmærksomhedspunkter forbundet med som kommune at være så tæt forbundet med og modtage gaver fra en erhvervsdrivende fond.
”Der er bestemt risici,” siger borgmesteren. ”Vores kommune og vores landsdel har levet i symbiose med Danfoss gennem mange år, og vi har haft mange op- og nedture sammen med Danfoss, hvilket selvfølgelig gør os sårbare. I byrådet er vi også nødt til at forholde os til vores samspil med fonden, og vi skal hele tiden finde balancen mellem, hvem det er, der sætter retningen. Det ér selvfølgelig byrådet, der gør det, men det er en overvejelse, man hele tiden skal have. Og virkeligheden er jo for eksempel, at i det øjeblik, Bitten & Mads Clausens Fond ikke længere vil understøtte uddannelsesmiljøet på vores universitet, vil vi hurtigt gå i stå igen,” siger Erik Lauritzen.
Fondens formål har altid været at styrke Danfoss, og det er en stor glæde for min familie og mig, at den positive udvikling af området er et centralt omdrejningspunkt for at nå det mål
Peter Mads Clausen – Formand, Bitten & Mads Clausens Fond
Sønderborgs borgmester pointerer dog samtidig, at kommunen står markant stærkere i dag end for 15-16 år siden – netop på grund af fondens investeringer og de afledte aktiviteter, investeringerne har medført fra anden side.
”Vi var meget sårbare for 15 år siden, og i dag er vi ikke lige så sårbare. Der er kommet andre virksomheder til, som også er stærke. Men du får mig ikke til at sige, at det ikke vil betyde noget, hvis fonden stopper deres engagement, for det vil det bestemt,” siger borgmesteren.
Peter Mads Clausen glæder sig over den udvikling og vækst, fonden i tæt samspil med ikke mindst Sønderborg Kommune har medvirket til.
”Fondens formål har altid været at styrke Danfoss, og det er en stor glæde for min familie og mig, at den positive udvikling af området er et centralt omdrejningspunkt for at nå det mål. Jeg håber, at de to jubilæumsgaver yderligere kan forvandle Sønderborg til et sted, hvor alle føler sig velkomne og har lyst til at slå sig ned,” siger Peter Mads Clausen i en pressemeddelelse fra Bitten & Mads Clausens Fond.