The Villum Power-to-X Accelerator.
Det er navnet på et nyt nationalt innovationscenter på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som med en bevilling på 80 millioner kroner i ryggen fra Villum Fonden skal bringe power-to-X-projekter tættere på markedet og derved sætte skub i den grønne omstilling.
Initiativet skal medvirke til at kommercialisere de bedste power-to-x-forskningsprojekter fra alle landets forskningsmiljøer ved at booste projekter, der har potentiale til at slå igennem på energimarkedet. De udvalgte projekter kan få finansiering, støtte til opskalering og test af hardware samt forretningsudviklingsstøtte.
”Med bevillingen kan vi accelerere udviklingen af power-to-x-løsninger. Det er nødvendigt for at sikre Danmarks fortsatte førerposition inden for power-to-x-teknologier. Initiativet passer godt ind i regeringens strategi om at kickstarte udviklingen af grønne brændstoffer. Sammen kan vi gøre power-to-x til den næste store danske satsning inden for grøn omstilling,” siger DTU’s rektor Anders Bjarklev i en nyhed på Velux Fondenes hjemmeside.
Hvis den grønne omstilling skal lykkes, er det nødvendigt at aktivere den fremragende danske forskning på området i forhold til praktisk anvendelse
Jens Kann-Rasmussen – bestyrelsesformand, Villum Fonden
På de danske universiteter bliver der forsket intenst i power-to-x-teknologier, men springet fra laboratoriet til kommerciel anvendelse er stort.
“Hvis den grønne omstilling skal lykkes, er det nødvendigt at aktivere den fremragende danske forskning på området i forhold til praktisk anvendelse. Det er en lang og ofte svær rejse, som kræver alle gode kræfter. Vi håber, at The Villum Power-to-X Accelerator kan være med til at sætte turbo på processen. Det er der brug for,” siger bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen fra Villum Fonden.
Centret skal ledes af DTU-professor Peter Vesborg, der bliver videnskabelig direktør, og DTU-professor Jens Kehlet Nørskov, der bliver formand for styregruppen.
Vil styrke formidlingen af det Det Sydfynske Øhav
Fundats’ oversigt over udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uge fortsætter til Naturlejrskolen Bittenhus ved Nakkebølle Fjord, som har fået støtte til udbygning og udvikling af et formidlingscenter til gavn for blandt andre skoleelever og naturvejledere, der ønsker mere indsigt i naturen omkring Det Sydfynske Øhav.
Formidlingscentret har navnet Øhavsakademiet, og dørene forventes at blive slået op om et års tid. De 5,3 millioner kroner, som det kræver for at nå dertil, kommer fra den filantropiske forening Realdania, Nordeas Kystpulje, Faaborg-Midtfyn Kommune, Friluftsrådet og ’Lag Søm’, som er en lokal aktionsgruppe for Svendborg, Nyborg og Faaborg-Midtfyn kommuner.
Med de nye faciliteter kan ambassadørerne lære om Øhavet helt tæt på og få ’jord under neglene’
Hans Stavnsager – borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
Bestyrelsesformand for Geopark Det Sydfynske Øhav og borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager glæder sig over, at finansieringen nu er på plads
”Stedet vil blive et hotspot for viden om Geoparkens geologi, geografi og biologi. Ikke som et traditionelt besøgscenter, men netop ud fra akademitanken, hvor store og små ambassadører for Øhavet og Geoparken gennem forskellige tilbud kan tilegne sig viden til videreformidling. Med de nye faciliteter kan ambassadørerne lære om Øhavet helt tæt på og få ’jord under neglene’. Fra kajakken, med snorkel, med fiskenet, i vandkanten og i læringsrummet. Det er lærerigt,” siger Hans Stavnsager i en pressemeddelelse fra Realdania.
Projektchef i Realdania Henrik Lund glæder sig over foreningens støtte til projektet.
”Øhavsakademiet vil i nye rammer formidle historien om et særligt sted til børn og voksne, som i fællesskab kan udforske dyreliv og natur i og omkring Det Sydfynske øhav. Vi er glade for at støtte byggeriet, som vil være til gavn for både lokale og besøgende,” siger Henrik Lund.
Synoptik-Fondens hidtil største bevilling
’Forever’ er navnet på et nyt øjenforskningsprojekt, som netop har modtaget en bevilling på godt 14 millioner kroner fra Synoptik-Fonden, hvilket ifølge en pressemeddelelse fra fonden er dens hidtil største, enkeltstående bevilling.
Formålet med ’Forever’ (Finding Ophthalmic Risk and Evaluating the Value of Eye exams and their predictive Reliability) er at etablere Skandinaviens største kliniske database for øjensygdomme, der skal medvirke til at forudsige og skabe grundlag for at behandle øjensygdomme, før de for alvor truer synet.
Forskningsprojektet er et tværfagligt samarbejde mellem et forskerteam fra Rigshospitalets øjenafdeling og Københavns Universitet og Synoptik A/S, som de næste fire år indgår side om side i projektet.
I spidsen for projektets bredt sammensatte konsortium står professor i translationel øjenforskning og overlæge i øjensygdomme Miriam Kolko fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet og Øjenafdelingen på Rigshospitalet.
Projektet taler direkte ind i Synoptik-Fondens formål om at støtte forskning og uddannelse inden for oftalmologi og optometri, og det vurderes at komme de stadig flere mennesker med synstruende øjensygdomme til gavn, pointerer fonden i pressemeddelelsen.
Musikhus skal være omdrejningspunkt for akustisk musik
Vi fortsætter til Musikhuset København, som nu får i alt 30 millioner kroner i støtte fra Augustinus Fonden og Realdania til dels at bevare den historiske og fredede bygning, dels at skabe de bedst mulige rammer for den akustiske musik i København.
Musikhuset København har til huse i et palæ på Vesterbrogade, der indtil 2017 husede Københavns Bymuseum.
Kultur- og fritidsborgmester i København Mia Nyegaard (Rad. V.) retter i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune en stor tak til Augustinus Fonden og Realdania.
”Med støtten vil Musikhuset København give unikke rammer for det akustiske musikmiljø i hele Danmark og samtidig give københavnerne helt nye muligheder for kulturelle oplevelser og fællesskaber i byen. Det ser jeg meget frem til,” siger Mia Nyegaard.
Musikhuset København får mulighed for at blive et kraftcenter, der på ambitiøs vis kan samle og udvikle den klassiske musik og andre akustiske genrer
Frank Rechendorff Møller – administrerende direktør, Augustinus Fonden
Augustinus Fonden glæder sig over at kunne understøtte musiklivet i København med nye rammer.
”Musikhuset København får mulighed for at blive et kraftcenter, der på ambitiøs vis kan samle og udvikle den klassiske musik og andre akustiske genrer. Det kan bidrage til at skabe spændende møder på tværs af både genrer og koncertformater, og ikke mindst på tværs af elite- og vækstlag,” siger Frank Rechendorff Møller, administrerende direktør i Augustinus Fonden.
Den cirka 3.000 kvadratmeter fredede bygning er opført i 1778 af det Københavnske Skydeselskab.