”Giving while living” har det i årevis lydt blandt særligt den yngre generation af ultrarige amerikanere.
Ordene dækker over, at hvor tidligere generationer af velhavere først donerede penge til velgørenhed på deres ældre dage, eller efter deres død, så ynder de nyere generationer af rige amerikanere at donere, mens de stadig er i live.
Nu tyder noget på, at tendensen for alvor har ramt Danmark. I hvert fald melder flere såkaldte family offices, der er kontorer af formueforvaltere dedikerede til at varetage alle økonomiske aspekter af velhavende familiers formuer, at interessen for filantropi er stigende. I særdeleshed blandt de yngre velhavere.
De vil gerne bidrage, mens de lever, og de vil gerne have, at deres formue har et større formål end blot at generere afkast
Johan Bangsborg – Administrerende direktør, Imperium Family Office
”I de år vi har eksisteret, kan vi mærke, at interessen for filantropi er steget. Især for den yngre generation fylder det mere og mere. De vil gerne bidrage, mens de lever, og de vil gerne have, at deres formue har et større formål end blot at generere afkast,” fortæller Johan Bangsborg.
Han stiftede i 2019 familiekontoret Imperium Family Office, der tager hånd om nogle af landets mest velhavende familiers formuer.
Også Søren Dal Thomsen, der er partner i Secure Spectrum – en formueforvaltningsvirksomhed, der rådgiver alt fra velhavende enkeltpersoner til family offices, fonde og pensionsselskaber, genkender tendensen.
”Vi oplever, at der er flere, som gerne vil have dækket den filantropiske del. Der er en klar tendens til, at man gerne vil give tilbage,” siger Søren Dal Thomsen men understreger samtidig, at der ikke er tale om et ”boom” i interessen for filantropi, men om en stigende tendens.
Pengene skal gøre en forskel
Det er ikke kun, når det kommer til velhavernes overordnede interesse for filantropi, at der er nyt i gærde.
Også når det kommer til måden, hvorpå interessen manifesterer sig, er der nyt, lyder det fra Søren Dal Thomsen og Johan Bangsborg.
Mens hovedparten af kunderne i de eksklusive familiekontorer stadig sværger til den traditionelle måde at drive velgørenhed på, blæser forandringens vinde alligevel ind over de formuende familier.
”Mange donerer stadig på den traditionelle måde, hvor man holder et familieråd og bliver enige om at give et beløb til godgørenhed. Det kan være, at man giver en million kroner til Kræftens Bekæmpelse eller Røde Kors, og så føler man, at man har gjort sit. Men vi oplever nu, at det billede bliver mere nuanceret,” fortæller Søren Dal Thomsen.
Den helt store forskel i forhold til tidligere tiders filantropi er, at giverne i højere grad end tidligere gerne vil sikre sig, at de penge, de donerer, også gør en positiv forskel.
”Man vil gerne sikre sig en kvalitet i det, man giver penge til,” siger Søren Dal Thomsen og forklarer, at en stor del af hans kunder er personer, som har skabt deres formuer selv.
”De er vant til, at man måler på, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Den tilgang tager de med ind i filantropien,” forklarer Søren Dal Thomsen.
Iværksættere opretter fonde
En måde at tage den tilgang med ind i filantropien på, kan eksempelvis være ved at oprette en fond, der arbejder målrettet og dokumenterbart for at opnå sine formål.
Hos Imperium Family Office beretter Johan Bangsborg da også om, at familiekontoret i flere tilfælde har været med til at oprette fonde.
”Hvordan fonden skal operere, og hvad den skal engagere sig i, er en løbende dialog og sparring, som vi har med vores familier,” siger Johan Bangsborg og tilføjer, at virksomheden gør brug af eksterne eksperter, når det kommer til selve fondsoprettelsen og den juridiske del.
Selvom der igennem de senere år generelt er oprettet færre fonde sammenlignet med tidligere år, så oprettes der nye fonde hvert år. En del af fondene har det tilfælles, at de er stiftet af iværksættere, der endnu har mange gode leveår tilbage.
En sådan fond er eksempelvis Ebbefos Fonden, som ægteparret Vibeke Nyfos og Morten Ebbesen står bag.
Fonden blev stiftet i 2021 som en erhvervsdrivende fond og har udover at skulle skabe et løbende investeringsafkast til formål at forebygge mistrivsel blandt unge. Fonden blev en realitet, da ægteparret solgte softwarevirksomheden Siteimprove, som Morten Ebbesen står bag.
”Med fonden er der mulighed for, at vi kan gøre noget meningsfuldt sammen. Jeg har arbejdet som lærer, og det gav mulighed for at gøre en forskel. Det har Morten måske savnet lidt i sit arbejde,” fortæller Vibeke Nyfos.
”Og så er vi jo stadig unge og skal have noget at give os til,” lyder det fra Morten Ebbesen.
Filantropimedarbejdere og global udsigt
Udover trangen til at engagere sig tidligt i filantropi og have større hånd i hanke med egne donationer, har både Søren Dal Thomsen og Johan Bangsborg bemærket en række yderligere nye tendenser, når det drejer sig om velgørenhed.
For eksempel oplever Søren Dal Thomsen, at flere af de meget velhavende familier ansætter deres egne ’Charity officers.’ Det er personer, som arbejder fuld tid på at varetage den enkelte families filantropiske ambitioner og målsætninger.
Familierne tænker mere globalt i forhold til, hvem de kan hjælpe, fremfor tidligere hvor det i højere grad var lokalområdet, man tænkte ind i sin filantropi.
Johan Bangsborg – Administrerende direktør, Imperium Family Office
”Vi taler om nogle få meget velhavende familier, der har gjort det. De kan tælles på cirka en hånd. Men jeg tror, at det er noget, som vi kommer til at se mere af i fremtiden,” vurderer Søren Dal Thomsen og fortæller, at en familie skal uddele for et årligt tocifret millionbeløb, hvis det skal kunne svare sig med udgifterne til en family officer.
Også i Imperium Family Office mærker Johan Bangsborg, at filantropien fylder mere i samtalerne med familierne.
”Jeg oplever, at mange er meget interesserede i, hvad der sker globalt. Familierne tænker mere globalt i forhold til, hvem de kan hjælpe, fremfor tidligere hvor det i højere grad var lokalområdet, man tænkte ind i sin filantropi. Nu ser man det ud fra et globalt perspektiv og vil gerne bidrage globalt ved at hjælpe mennesker udenfor landets grænser, også selvom det er på områder, som ikke påvirker ens hverdag,” siger Johan Bangsborg.
International inspiration
Ifølge de to formueeksperter er der flere årsager til, at filantropien ændrer sig i netop disse år. Den ene årsag er, at der generelt er kommet flere velhavere til, og at der er godt med penge på kistebunden hos de rigeste familier.
Tidligere på sommeren fortalte Børsen, at antallet af velhavende danskere er steget kraftigt de senere år. Faktisk er antallet af danskere med en formue på over 50 millioner kroner vokset fra 508 personer i 2014 til 849 personer i 2020. Det svarer til en stigning på 67 procent.
At en stigning i antallet af velhavere medfører en øget interesse for filantropi, er kun naturligt, fortæller professor i fondsledelse ved CBS, Steen Thomsen.
”Hvis man har råd, vil man gerne bidrage. Det er almenmenneskeligt og gælder for alle lande,” forklarer han.
Men det er ikke hele forklaringen, fortæller Johan Bangsborg. Ifølge ham er der tale om internationale strømninger, hvor interessen for velgørenhed blandt verdens rigeste generelt er stigende.
”I andre verdensdele fylder filantropien også mere og mere. Det gælder i hvert fald de større family offices i Asien og i Mellemøsten, hvor det også er noget, som de velhavende familier går mere og mere op i. Jeg tror, at Danmark er en del af samme bevægelse,” siger han.
Et land, der kan have haft stor betydning for den udvikling, er USA, fortæller Johan Bangsborg.
I USA udgør filantropi en stor del af det at være rig, og velgørenhed er derfor en fast del af pakken, når det kommer til de “klassiske,” amerikanske family offices, forklarer Johan Bangsborg.
”USA har været foregangsland i forhold til stiftelsen af family offices, til udviklingen af dem og i forhold til hvilke løsninger, der tilbydes familierne,” siger Johan Bangsborg.
Filantropi har en evne til at give alle familiemedlemmer en rolle
Steen Thomsen – Professor, CBS/span>
Han fortæller, at fordi filantropi netop udgør en stor del af det at være rig i USA, så er landet også langt fremme med udviklingen af metoder, koncepter og eksperter indenfor området.
”Der kommer flere og flere muligheder for at gøre brug af den amerikanske ekspertise og viden internationalt. Og det er min opfattelse, at flere og flere family offices gør brug af det. Også i Danmark. I takt med en øget professionalisering blandt Family Office-kontorerne i Danmark bliver vi generelt mere internationale,” siger Johans Bangsborg.
De oversøiske strømninger er da heller ikke gået Vibeke Nyfos og Morten Ebbesens næse forbi.
”Bill Gates og Warren Buffett har jo skrevet om, at man skal give halvdelen af sin formue væk, mens man er i live. Det er jeg da inspireret af. Men i Buffetts tilfælde giver han jo primært til Bill Gates fond som en passiv donation. Vi har har et ønske om også at engagere og aktivere os selv i det. Vi har en mere aktiv tilgang,” fortæller Morten Ebbesen.
Et tredje bud på, hvorfor filantropi bliver en stadig større del af velhaverfamiliernes formueforvaltning, skal ifølge Steen Thomsen hverken findes i internationale strømninger eller på kistebunden.
Ifølge CBS-professoren kan filantropi nemlig også udgøre noget så simpelt som et fælles projekt og samlingspunkt for familierne.
”Filantropi har en evne til at give alle familiemedlemmer en rolle. Måske kan alle familiemedlemmerne ikke være aktive i erhvervet, men så kan de bruge deres kompetencer i familiens filantropiske projekter i stedet,” siger Steen Thomsen.