Anbragte børn, unge med autisme, beboere på bosteder, personalemangel i ældreplejen og kløfter i klimadebatten.
Det er de overordnede overskrifter for fem kombinerede praksis- og forskningsprojekter, der skal skabe løsninger på og ny viden om aktuelle samfundsudfordringer. De fem projekter har netop modtaget bevillinger på i alt 27,3 millioner kroner fra Velux Fondens ’Humpraxis’-program.
”Humpraxis-programmets omdrejningspunkt er at skabe ny viden og konkrete løsninger i forhold til aktuelle udfordringer inden for det sociale område og miljøområdet. Tesen bag programmet er, at effektive forandringer og løsninger her opnås bedst, hvis de udvikles i et tæt, vekselvirkende og ligeværdigt samarbejde mellem professionelle praksisaktører og humanvidenskabelige forskere,” siger Henrik Tronier, der er programchef for Velux Fondens humanvidenskabelige program i en pressemeddelelse.
Fire af årets fem projekter har fokus på social bæredygtighed for mennesker i en socialt udsat position og skal være med til at understøtte deres demokratiske inddragelse og deltagelse i samfundets fællesskaber. Det femte projekt skal være med til at styrke borgerinddragelsen i den danske klimadebat.
Velux Fonden modtog i alt 68 interessetilkendegivelser til årets Humpraxis-opslag. De fem bevilgede projekter er udvalgt blandt 13 projekter, der på baggrund af deres interessetilkendegivelser blev inviteret til at sende en fuld ansøgning.
Partnerskab om overgang til voksenlivet
I et interview i Fundats tidligere i november med den nytiltrådte direktør hos Lær for Livet Karen Haumann talte hun blandt andet om ønsket om flere partnerskaber med fonde og kommuner samt om et pilotprojekt med Bikubenfonden om unges svære overgang til ungdomsuddannelse og voksenliv.
I en pressemeddelelse oplyser Bikubenfonden nu, at der netop er indgået et treårigt partnerskab mellem fonden og Lær for Livet, der skal udvikle nye veje til at styrke unge, så de rustes til at gennemføre en ungdomsuddannelse og få fodfæste på arbejdsmarkedet.
”Vi ved, at de unge, der er vokset op i udsathed, er meget sårbare i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, og alt for mange havner i et mellemrum mellem grundskole og ungdomsuddannelse. Det er et komplekst problem, som ingen kan løse alene. Derfor er vi også taknemmelige for, at Bikubenfonden er gået med i et partnerskab, hvor vi mobiliserer aktører på tværs af kommuner, uddannelsessystemer og erhvervsliv for at slå ring om de unge, så de får en god overgang til ungdomsuddannelse og voksenlivet,” siger Karen Haumann i pressemeddelelsen.
Vi ved, at de unge, der er vokset op i udsathed, er meget sårbare i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, og alt for mange havner i et mellemrum mellem grundskole og ungdomsuddannelse
Karen Haumann – Direktør, Lær for Livet
Bikubenfonden har bevilget 6,5 millioner kroner de næste tre år til udvikling af ungeprogrammet.
”Hvis vi skal lykkes med at skabe veje til uddannelse, job og fællesskaber for de knap 50.000 unge på kanten, bliver vi nødt til at nytænke det, vi gør – og gøre det på tværs af sektorer. Vi slipper i dag alt for mange unge i overgangen til ungdomsuddannelse, fordi systemerne ikke taler godt nok sammen. Derfor skal vi sammen udvikle løsninger, hvor ungdomsuddannelser og virksomheder spiller en langt mere central rolle i mellemrummet mellem folkeskole og ungdomsuddannelse,” siger Bikubenfondens direktør Sine Egede Eskesen.
Forstærket indsats mod kræft i Grønland
I Grønland er et rådgivnings- og foreningshus for kræftramte og pårørende kommet et skridt nærmere realisering, efter at projektet netop har modtaget en bevilling på 10 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Kræftpatienternes Hus, som det skal hedde, placeres tæt ved Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, hvor al kræftbehandling i Grønland finder sted. Byggeriet er planlagt til at gå i gang i 2023.
Ifølge en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse støtter A.P. Møller Fonden først og fremmest opførelsen af Kræftpatienternes Hus for at bidrage til bedre rammer for den afgørende rådgivning af grønlandske kræftpatienter, som alle står i en sårbar livssituation.
Bidraget fra A.P. Møller Fonden vil betyde et kvantespring i hjælpen til kræftramte og deres pårørende i Grønland
Elisabeth Lynge Hansen – Bestyrelsesformand, Neriuffik
Projektet ledes af Neriuffik, som er den grønlandske landsforening for kræftpatienter, og Kræftens Bekæmpelse. Efter opførelse ejes Kræftpatienternes Hus af Neriuffik.
”Bidraget fra A.P. Møller Fonden vil betyde et kvantespring i hjælpen til kræftramte og deres pårørende i Grønland. Huset er en tiltrængt fornyelse, der vil sikre, at borgere i Grønland om få år får glæde af en kræftrådgivning, der både indholdsmæssigt og arkitektonisk imødekommer deres behov,” siger bestyrelsesformand i Neriuffik Elisabeth Lynge Hansen i pressemeddelelsen.
Ud over A.P. Møller Fonden har Knæk Cancer, Landsindsamlingen i Grønland og den nordatlantiske pulje på finansloven støttet projektet.
Naturprojekt i Holmegaard Mose
Fra Nuuk fortsætter overblikket over udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid til Holmegaard i Sydsjælland. Her støtter Nordea-fonden med 3,4 millioner kroner ’Holmegaard Outdoor’, som er navnet på museet Holmegaard Værks nye, store udendørsprojekt, der skal formidle livet i og omkring Holmegaard Mose.
”Med Holmegaard Outdoor udvikler vi oplevelsen på Holmegaard Værk til også at omfatte mosen og glasbyen. Det er jeg utroligt glad for, for dermed får vi fortalt hele historien, og vigtigst gør vi det i tæt samarbejde med vores mange frivillige og de mennesker, som bor og lever her,” siger museumsdirektør Keld Møller Hansen i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Også den støttende fond er begejstret for at være en del af projektet.
”Holmegaard Outdoor er et ambitiøst projekt, der på bedste vis skal binde historierne fra den omkringliggende natur sammen med museets. Området er frit tilgængeligt for alle, der ønsker at komme ud i det fri – og som nu samtidig kan få kulturhistorien helt tæt på,” siger Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.
Projektet gennemføres i 2023 i et tæt samarbejde med Holmegaard Gods, Naturstyrelsen, Næstved Kommune og Danmarks Naturfredningsforening.
Nyt mødested til unge i Skanderborg
Nordea-fonden står også bag en uddeling på fire millioner kroner til en ny multipark i Skanderborg, der skal give børn og unge et helt særligt mødested.
Med fondsbevillingen har idefolkene bag multiparken kunnet hæve ambitionerne, idet projektet nu i alt har 12 millioner kroner at gøre godt med.
Under overskriften Skanderborgs Aktive Mil har en forening af samme navn i to år arbejdet på at aktivere visionsplanen for et større naturområde i Skanderborg. Grundideen er at skabe muligheder for bevægelse og fællesskab undervejs på et stiforløb, hvor områdets børn og unge får mulighed for at køre på løbehjul og skateboard, spille bold og lege i trygge rammer.
Vi er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at opføre en multipark, der bliver helt unik og vigtig for vores børn og unge
Anne Heeager – Formand, Skanderborgs Aktive Mil
Formand Anne Heeager fra Skanderborgs Aktive Mils bestyrelse er glad for Nordea-fondens støtte til projektet.
”Foruden midlerne er vi derfor enormt taknemmelige for samarbejdsprocessen og alle de tilretninger, som dialogen har kastet af sig. Vi er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at opføre en multipark, der bliver helt unik og vigtig for vores børn og unge,” siger Anne Heeager i en nyhed på fondens hjemmeside.
Multiparken forventes indviet i foråret 2024.
Nyt aktivitetscenter i Kirke Hyllinge
I samme boldgade har A.P. Møller Fonden netop givet en bevilling på 35 millioner kroner til et aktivitetscenter i Kirke Hyllinge på Midtsjælland.
I syv år har Lejre Kommune sammen med lokalområdets borgere og foreninger udviklet et nyt aktivitetscenter i Kirke Hyllinge, hvor børn, unge og voksne kan mødes om leg, idræt og sociale fællesskaber.
Aktivitetscentret skal ligge i direkte forlængelse af den nuværende Kirke Hyllinge Hal, og med bevillingen fra A.P. Møller Fonden er projektet tæt på at kunne blive realiseret.
For A.P. Møller Fonden har det været afgørende at bidrage til et center, som gennem stærk lokal forankring og med nytænkning vil styrke rammerne for livet og sammenholdet i det mindre lokalsamfund, skriver fonden på sin hjemmeside.
Kernen i det nye aktivitetscenter bliver et ’flexperimentarium’, som er en hal med fleksible zoner, der kan tilpasses mange forskellige formål såsom leg, klatring, motoriktræning og mere traditionelle idrætsaktiviteter.
To fonde støtter netmedie
Med en samlet donation på 1,6 millioner kroner fra Oak Foundation Denmark og Bikubenfonden til netmediet Impact Insider kan der skrues op for journalistikken og eksperimenteres med journalistiske live-formater. Det skriver Impact Insider i en pressemeddelelse.
”Det er ikke hver dag, at fonde støtter udviklingen af medier. Derfor er jeg ekstra glad for, at Oak Foundation Denmark og Bikubenfonden har besluttet at understøtte udviklingen af konstruktiv journalistik, der søger løsninger på samfundets vilde og komplekse problemer,” siger Carsten Terp, der er stifter og ansvarshavende redaktør for Impact Insider.
Impact Insider gik i luften i februar i år som et nichemedie, der fokuserer på, hvordan samfundet får mest mulig effekt af ressourcer, som det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundet bruger på at løse komplekse problemer som immigration, ulighed i sundhed og uddannelse, integration og hjemløshed.
Det er ikke hver dag, at fonde støtter udviklingen af medier
Carsten Terp – Ansvarshavende redaktør, Impact Insider
Oak Foundation Denmark og Bikubenfonden støttede for et år siden også etableringen af Impact Insider med henholdsvis 400.000 kroner og 300.000 kroner.
”Mange små og mindre organisationer udfører et arbejde, der er mere eller mindre usynligt. Deres arbejde bringer udsatte grupper et stykke videre. Derpå kan andre organisationer tage fat, og stykke for stykke løftes mennesker. Hvordan synliggør man dette arbejde? Hvordan viser man, at en kop kaffe kan sprede ringe i vandet og have betydning langt ind i næste generation? Det er svært! Og derfor har vi støttet Impact Insider, så de kan beskrive impact og gøre viden tilgængelig, også for de organisationer med mindst tid og færrest ressourcer,” siger direktør i Oak Foundation Denmark Esther Nørregård-Nielsen.