Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, LEO Foundation Skin Immunology Research Center samt Center for Sundt Liv og Trivsel.
Det er eksempler på store institutter og centre som nogle af landets indflydelsesrige fonde står bag.
De tre centre er samtidig en del af en uddelingstendens, hvor flere fondsbevillinger bliver uddelt til såkaldte kæmpeforskningssatsninger.
I 2020 gik mindst 32 procent af fondenes forskningsmidler således til kæmpeforskningssatsninger. Det viser en ny analyse fra Fondenes Videnscenter ’Fondenes bevillinger til videnskabelige formål 2016-2020.’
Ifølge analysen har fondene i 2020 uddelt 2,2 milliarder kroner til kæmpeforskningsprojekter på over 50 millioner kroner.
Der var i alt tale om 16 bevillinger til kæmpeprojekter, hvoraf 1,6 milliarder fordelt på 12 bevillinger gik til offentlige universiteter, fremgår det af analysen.
Så er der en risiko for, at fondenes interesser via deres fundats kan styre for meget af forskningen på universiteterne
Frede Blaabjerg – Formand, Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR)
De store kæmpebevillinger løber typisk over flere år, og en af fordelene ved fondenes fokus på kæmpeforskningssatsninger er derfor, at de blandt andet sikrer bedre langtidsplanlægning på universiteterne.
Opgørelsesmetoder
Fondene kan vælge at indberette til Danmarks Statistik på to forskellige måder.
Enten via et online spørgeskema, hvor fondene indtaster summen af uddelinger til videnskabelige formål. Eller via filindberetninger, hvor fondene angiver oplysninger om hver enkelt uddeling det pågældende år.
Analysen om fondenes kæmpeforskningssatsninger er baseret på filindberetningerne, hvor fondene i alt har oplyst, at de har givet 6,7 milliarder kroner til videnskabelige formål i 2020.
Slår man begge statistik-metoder sammen bevilgede fondene i alt 8,1 milliarder kroner til videnskabelige formål i 2020.
På den anden side er fondenes kæmpesatsninger ofte så omfattende og omfangsrige, at der er risiko for de suger forskere og forskningskapacitet ud af andre vigtige forskningsindsatser på universiteterne.
Det mener professor Frede Blaabjerg, der er formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR).
”Overordnet er det rigtig godt for samfundet, at vi har nogle fonde, der kan understøtte forskning, og vi ville aldrig være i stand til at mobilisere så markante indsatser med så mange penge uden fondene. Men der er en risiko for, at de mange midler styrer forskningen, især hvis de trækker på universiteternes basisbevillinger,” siger Frede Blaabjerg fra DFiR, der er regeringens og Folketingets rådgivere inden for forskning.
Indirekte meromkostninger
De store bevillinger fra fondene kan være med til styre forskningen, fordi kæmpeindsatserne kan umuliggøre prioritering af andre forskningsområder, som universitetsledelserne af strategiske årsager har ønsket at satse på.
Frede Blaabjerg peger i den forbindelse på den aktuelle diskussion om omfanget af indirekte meromkostninger ved fondsstøttede projekter.
”Lige nu er Deloitte i gang med at kortlægge omfanget af indirekte meromkostninger, og hvis det viser sig, at fondenes investeringer i forskning beslaglægger en stor del af universitets grundbevillinger, så er der i sagens natur mindre penge til anden forskning, og så er der en risiko for, at fondenes interesser via deres fundats kan styre for meget af forskningen på universiteterne,” konstaterer Frede Blaabjerg.
Ifølge analysen fra Fondenes Videnscenter står de erhvervsdrivende fonde, hvoraf flere ejer selskaber i medicinalbranchen, for godt 80 procent af de samlede uddelinger til videnskabelige formål.
Mere direkte styringsmuligheder
DFiR-formandens vurdering bakkes op af professor emeritus ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, Heine Andersen, der blandt andet har beskæftiget sig med problemstillingen i bogen ’Forskningsfrihed – Idealer og virkelighed’.
Heine Andersen mener, der er behov for en grundigere undersøgelse af fondenes kæmpeforskningssatsninger.
Der er usikkerhed om effekter og konsekvenser af de her kæmpesatsninger, men umiddelbart vil det betyde en mindre diversitet i forskningen
Heine Andersen – Professor emeritus ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet
”Der er usikkerhed om effekter og konsekvenser af de her kæmpesatsninger, men umiddelbart vil det betyde en mindre diversitet i forskningen , når fondene laver de her koncentrationer på nogle færre områder. Samtidig har fondene en mulighed for at sætte deres aftryk på forskningen,” siger han.
For hvis en fond bevilger en milliard kroner til at forske i stofskifte, så får det en varig, solid plads i universitets forskningsprofil, på ph.d.er og på det materiale, der bliver undervist i på universiteterne. Dermed er kommercielle interesser med til at styre forskningen, mener Heine Andersen.
”Netop risikoen for at kommercielle interesser styrer forskningen, vil jeg mene bliver værre ved de her kæmpeforskningssatsninger, fordi det giver fondene nogle mere direkte styringsmuligheder . Blandt andet har de indflydelse på udpegning af ledelsen af centrene,” fortæller Heine Andersen.
Forskningsbaroner
En anden problemstilling ved fondenes kæmpeforskningssatsninger er risikoen for brain-drain, påpeger Frede Blaabjerg.
”Når man laver så store forskningsindsatser som i nogle af de her centre på sundhedsområdet, fondene står bag, så bliver de attraktive at være en del af. Så store satsninger skal jo gerne være med til at trække nogle kapaciteter til – også fra udlandet, men der kan være en risiko for, at der sker en vis brain-drain blandt andet af læger fra de danske hospitaler,” siger DFiR-formanden.
Og ifølge Heine Andersen er brain-drain ikke blot en risiko ved de stigende fondsbevillinger til kæmpeforskningssatsningerne. Det er allerede en realitet, mener han.
”Bare kig på SUND på Københavns Universitet – det er ligesom en udtørret græsplæne, hvor der står ét træ og suger alt til sig. Kig på de lokaler, som Novo-centrene sidder i. Selvfølgelig skaber det brain-drain, at de her store centre har meget bedre økonomiske vilkår, for det giver også bedre karrieremuligheder med bedre mulighed for at skabe netværk og komme frem med spændende resultater,” siger han.
Når du står i spidsen for et center med et årligt budget på et trecifret millionbeløb, så har du nærmest mere magt end en dekan
Heine Andersen – Professor emeritus ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet
”Selve det med de her store centre har jo faktisk udviklet en enorm ulighed, hvor der er udviklet en elite af forskningsbaroner – dem der er i spidsen for de her centre. For når du står i spidsen for et center med et årligt budget på et trecifret millionbeløb, så har du nærmest mere magt end en dekan,” siger Heine Andersen.
Analysens hovedpointer
- I 2020 bevilgede fondene i alt 8,1 milliarder kroner til videnskabelige formål.
- De erhvervsdrivende fonde bevilger langt de fleste penge.
Såvel de erhvervsdrivende som de almene fonde uddelte omkring 2.300 bevillinger til videnskabelige formål i 2020. De erhvervsdrivende stod for omkring 6,5 milliarder kroner, almene fonde/fondslignende foreninger for omkring 1,5 milliarder kroner.
- Få meget store fonde stod for 81 procent af de bevilgede midler til videnskabelige formål.
De fem fonde, der bevilgede mest til videnskabelige formål i 2020, stod for 80 procent af de bevilgede midler, 75 procent af de udbetalte midler, og 28 procent af antallet af bevillinger.
- 781 fonde støttede videnskabelige formål i 2020.
- Der var flest store og meget store bevillinger i 2020.
Bevillinger på en million kroner eller derover udgjorde 96 procent af de samlede bevilgede midler. Bevillinger på over 10 millioner kroner udgjorde 58 procent.
- Bevillingerne gives hovedsageligt til institutioner – ikke til forskere.
- Fondene støttede særligt sundhedsvidenskaben i 2020.
I 2020 blev der bevilget 5,1 milliarder kroner til sundhedsvidenskab – 1,1 milliard kroner mere end i 2019 – og en stigning på 96 procent sammenlignet med 2016.
- Mindst 32 procent af de bevilgede midler gik til kæmpeforskningssatsninger.
- Fondene stod for 24 procent af det samlede forskningsbudget i 2020.
Læs mere i ”Fondenes bevillinger til videnskabelige formål 2016-2020”:
https://fondenesvidenscenter.dk/app/uploads/Fondes-bevillinger-til-videnskabelige-formaal-2016-2020.pdf