Det har ikke hidtil i den igangværende fodboldsæson været specielt morsomt at være fodboldfan med hjertet bankende for AaB.
Aalborg-klubben sluttede grundspillet i Superligaen på sidstepladsen med en høst på sølle 15 point i 22 kampe, og mens de klubber, AaB normalt sammenligner sig med, i de kommende måneder skal spille om medaljer og europæisk deltagelse, handler det for AaB’s vedkommende om at undgå nedrykning til 1. division.
Dertil kommer, at to trænere er blevet fyret i løbet af sæsonen, først Lars Friis og senest Erik Hamrén, som begge kun fik et halvt år på posten – og samtidig døjer klubben med store økonomiske problemer og et underskud i seneste regnskabsår på næsten 16 millioner kroner.
Men parallelt med, at kampene i nedrykningsspillet er gået i gang og AaB’s sportslige skæbne dermed skal besegles, er der i slutningen af marts sket ting og sager på den økonomiske front, som varsler nye og måske bedre tider for de rød-og hvidstribede.
Først blev det offentliggjort, at den tyske investorgruppe Sports Strategy Excellence 22 har købt cirka 20 procent af aktierne i AaB for knap 15 millioner kroner. Og få dage senere kunne den lokale erhvervsdrivende fond Spar Nord Fonden så fortælle, at den indtræder i ejerkredsen omkring AaB i den kommende aktieemission. Spar Nord Fonden, der er hjemmehørende i Aalborg og stiftet af Sparekassen Nordjylland, investerer fem millioner kroner i AaB.
Bestyrelsesformand i Spar Nord Fonden Michael Slavensky Dahl oplyser, at der er to primære årsager til beslutningen, som gør Spar Nord Fonden til medejer af en Superligaklub.
”Dels anser vi AaB med den lange historie, klubben har, som en vigtig kulturinstitution i byen og hele regionen – og med de problemer, klubben aktuelt har både sportsligt og økonomisk, har vi en mulighed for at bakke op om den. Og dels mener vi, at der ligger nogle muligheder i at bruge et fodboldhold og det fællesskab, der er omkring en klub med 1.600 medlemmer af amatørforeningen, som platform for at igangsætte projekter af især social karakter,” siger Michael Slavensky Dahl.
Filantropisk investering
Michael Slavensky Dahl betegner fondens indtog i den lokale fodboldklub som en “filantropisk investering”.
”Vi kan nok godt komme af med aktierne igen på et tidspunkt, hvis vi ønsker det, og måske er det til dén tid ikke til den samme værdi, som aktierne har nu. Til gengæld har vi forhåbentlig i en periode været med til at skubbe til noget. Og det kan jo også godt være, det bliver en god forretning for os, og at vi kan få alle pengene hjem igen, hvis klubben får sportslig succes,” siger Michael Slavensky Dahl.
Formanden understreger i samme moment, at der netop ér tale om en investering og ikke en donation, hvor fonden, som han udtrykker det, ”siger farvel til pengene med det samme”.
”Det er en investering, hvor vi køber os ind i en fodboldklub for blandt andet at kunne påvirke de øvrige aktionærer. Nu kommer der jo en tysk investorgruppe ind, og for os handler det i den forbindelse også om at påvirke tyskerne i en retning, hvor der bliver holdt fast i, at både amatørafdelingen og den professionelle del af klubben spiller en rolle for de mennesker, der bor her. Det er vigtigt for os, at klubben fortsætter med at bygge på dét fundament, og det har tyskerne heldigvis vist enorm forståelse for,” siger Michael Slavensky Dahl.
Det er en investering, hvor vi køber os ind i en fodboldklub for blandt andet at kunne påvirke de øvrige aktionærer
Michael Slavensky Dahl – Bestyrelsesformand, Spar Nord Fonden
Han oplyser, at fonden ikke får en plads i AaB’s bestyrelse.
”Endnu véd jeg ikke, præcis hvor stor en ejerandel vi får, men det er et godt stykke under 10 procent. I alt er vi 20 forskellige lokale investorer, som hver har et ejerskab i størrelsesorden tre til otte procent,” oplyser Michael Slavensky Dahl.
Risikabel investering
Ifølge ph.d. Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningschef og ekspert i blandt andet sportsøkonomi i Idrættens Analyseinstitut under Kulturministeriet, er det rent økonomisk sjældent nogen god idé at investere i fodboldklubber.
”Ud fra et forretningsøkonomisk perspektiv er langt de fleste fodboldklubber elendige forretninger, selvom de er fuldt kommercialiserede og professionaliserede, og flere af dem er på børsen. Til gengæld er det sjældent, at fodboldklubber går konkurs. Der er en særlig overlevelseskraft i dem, og typisk går omverdenen ind og redder klubber, der er hårdt ramt økonomisk,” siger Rasmus K. Storm.
Ud fra et forretningsøkonomisk perspektiv er langt de fleste fodboldklubber elendige forretninger, selvom de er fuldt kommercialiserede og professionaliserede, og flere af dem er på børsen
Rasmus K. Storm – Analyse- og forskningschef, Idrættens Analyseinstitut
En investering som den, Spar Nord Fonden nu foretager i AaB, er ifølge eksperten fra Idrættens Analyseinstitut temmelig risikabel.
”Ud fra stringent økonomisk synsvinkel er det en type af investering, man skal holde kraftigt øje med, og ikke forvente et stort økonomisk afkast af, idet det er en type af virksomhed, hvor økonomien er meget afhængig af de sportslige præstationer. Men det kan jo være en fin, langsigtet investering, hvis man gør det for at holde en lokal kulturinstitution i live,” siger Rasmus K. Storm.
Han understreger samtidig, at netop det, at Spar Nord Fonden har en lokal tilknytning til Aalborg, er værdifuldt for klubben.
”Det lokale ejerskab betyder bestemt noget. Fodboldklubber er jo altid ude efter at finde investorer, der kan være med til at finansiere et game, som ofte er underskudsgivende – og kan klubberne finde investorer med en lokal forankring, får de typisk lidt længere snor. Derimod ser man ofte med udenlandske ejere, at investeringen sker ud fra et ønske om at skabe kortsigtet profit og så trække sig ud igen. På den måde er det hensigtsmæssigt for AaB, at en økonomisk solid og lokalt forankret fond nu investerer i klubben,” siger Rasmus K. Storm.
Større fællesskab omkring kampene
Ifølge Michael Slavensky Dahl bekymrer det ikke Spar Nord Fonden at skyde penge ind i AaB på et tidspunkt, hvor klubben er sluttet sidst i grundspillet i Superligaen og nu skal kæmpe for at undgå nedrykning til 1. division.
”I samme periode har der været fremgang i antallet af mennesker på tilskuerpladserne. Der er således kommet et større fællesskab omkring kampene, og amatørklubben har en pæn vækst i medlemstallet blandt andet fordi der i disse år sker en tilflytning af børnefamilier til den del af Aalborg,” siger Michael Slavensky Dahl.
Netop på grund af den aktuelle sportslige situation mener vi, at det er endnu vigtigere, at der er lokale kræfter, der bakker op om klubben
Michael Slavensky Dahl – Bestyrelsesformand, Spar Nord Fonden
Han tilføjer, at da beslutningen om at indtræde i AaB’s ejerkreds blev truffet i fondsbestyrelsen, var der allerede på det tidspunkt en overvejende risiko for, at AaB vil rykke ned.
”Netop på grund af den aktuelle sportslige situation mener vi, at det er endnu vigtigere, at der er lokale kræfter, der bakker op om klubben. I og med, vi kommer herfra, er det et godt signal for os at sende, at vi gerne vil forsøge at medvirke til, at AaB hurtigt kommer tilbage til Superligaen. Og på den lange bane mener vi, at potentialet i AaB er stort, og vi er sikre på, at AaB nok skal komme tilbage til højeste niveau, selvom klubben rykker ned,” siger Michael Slavensky Dahl.
- Men profileringen af jer vil blive noget mindre, hvis I er medejere af en 1. divisionsklub frem for af en Superligaklub?
”Ja, det vil den rent landsdækkende. Men lokalt vil profileringen stadig være rigtig stor, uanset om AaB i næste sæson spiller i Superligaen eller 1. division. Og for os er perspektivet længere end blot næste sæson. Vi håber, vi varigt kan være med til at forandre nogle ting omkring fællesskaber både i lokalområdet, i hele byen og i regionen med de indsatser, vi ønsker at lave,” siger Michael Slavensky Dahl.
Rasmus K. Storm fra Idrættens Analyseinstitut understreger, at der er meget stor forskel på, om man som investor har skudt penge ind i en Superliga- eller 1. divisionsklub.
”Den opmærksomhed, man får som investor, er på et helt andet niveau, hvis klubben rykker ned. Fodboldklubberne oplever en stor belønning for deres sportslige succes målt på blandt andet medieeksponering og tv-penge. Omvendt er straffen tilsvarende meget stor, hvis man for eksempel rykker ned i en lavere række. Derfor ser man, at klubberne satser så meget for at undgå nedrykning,” siger Rasmus K. Storm.
Nordjyder glade for fondens opbakning
For halvandet år siden præsenterede Spar Nord Fonden ny strategi og uddelingspolitik. I den forbindelse understregede Michael Slavensky Dahl i et interview med Fundats, at en del af formålet med den nye strategi er at sikre både større kendskab til Spar Nord Fonden og større sympati for Spar Nord Bank.
- Tror du, at en investering i Superligaens p.t. dårligste fodboldklub vil skabe større sympati for Spar Nord Bank?
”Ja, det er jeg overbevist om – uagtet AaB’s sportslige placering. Og investeringen hjælper også fonden med at blive tydeligere og fortælle flere, hvad vi er for en størrelse. Når jeg ser på de reaktioner, vi har fået de seneste dage, er de meget positive. Rigtig mange nordjyder er kede af det og bekymrede for klubben, men flere har sagt, at de er glade for, der er opbakning fra nogen, som har et skarpt fokus på fællesskaberne omkring klubben i bred forstand,” siger Michael Slavensky Dahl.
Han tilføjer, at set i forhold til fondens økonomi og reserver er fem millioner kroner ”trods alt en overkommelig beløbsstørrelse”.
”Det påvirker reelt ikke vores muligheder for at leve op til vores primære formål om at støtte økonomisk op om Spar Nord Bank,” understreger Michael Slavensky Dahl.
Vil lave projekter om integration
Som en del af beslutningen om at skyde penge ind i en fodboldklub vejer det tungt for Spar Nord Fonden at bruge den nye position i AaB til at gøre en forskel på det sociale område.
Udgangspunktet er, at AaB rent geografisk ligger i et område af Aalborg, som traditionelt har haft store sociale udfordringer.
”Derfor tænker vi, at det vil være oplagt at forsøge at lave projekter, som kan gavne byen i almindelighed, men i særdeleshed det specifikke lokalsamfund, hvor klubben ligger. Det er vores tanke at udnytte den kæmpestore bevågenhed, som den lokale fodboldklub har, til at lave sociale projekter for eksempel om integration eller for at få flere børn og unge ind i foreningslivet. Men vi mener også, at der er mulighed for efter udenlandsk forbillede at lave beskæftigelsesindsatser, hvor fodboldklubberne og erhvervsnetværket omkring klubberne bruges som fundament for at få flere i arbejde,” forklarer Michael Slavensky Dahl.
Det er vores tanke at udnytte den kæmpestore bevågenhed, som den lokale fodboldklub har, til at lave sociale projekter for eksempel om integration eller for at få flere børn og unge ind i foreningslivet
Michael Slavensky Dahl – Bestyrelsesformand, Spar Nord Fonden
Han tilføjer, at man med rette kan spørge, om fonden ikke kan igangsætte sociale og beskæftigelsesmæssige indsatser i Aalborg uden at behøve at eje noget af den lokale fodboldklub.
”Svaret er, at jo, det kan vi godt. Men når nu klubben har de udfordringer, den har, synes vi, det er fint samtidig at markere vores støtte til AaB ved at tage en del af ejerskabet,” siger Michael Slavensky Dahl.
Øverst på fondens uddelingsmæssige agenda står at styrke fællesskabsfølelsen og samhørigheden mellem mennesker under overskriften ’Fællesskaber der mærkes’. Og Michael Slavensky Dahl mener, at det fællesskab, der er i og omkring AaB – både amatørklubben og den professionelle del – netop er et ’fællesskab, der mærkes’.
”Og kan vi skubbe det i en mere lokalt orienteret retning og lave nogle sociale projekter, som kan flytte noget for forhåbentlig rigtig mange mennesker, synes vi, det går op i en højere enhed. Men igen: Selvfølgelig kunne vi også gøre det uden at købe for fem millioner kroner aktier i selskabet,” siger Michael Slavensky Dahl.
Kræver rigtig tilgang
Ifølge chefanalytiker i Idrættens Analyseinstitut, ph.d. Maja Pilgaard, er der mange eksempler på lignende projekter, hvor idrætsklubber og socialt arbejde kædes sammen.
”Krydsfeltet, hvor man bruger idræt som metode i socialt arbejde, er eksploderet de sidste 10 år i Danmark, og det er helt klart noget, vi i høj grad ser i og omkring fodboldklubberne,” siger Maja Pilgaard.
Som eksempel nævner hun blandt andet projektet Ombold, som står bag et hjemløselandshold og skaber fodboldfællesskaber for blandt andre misbrugere, hjemløse og eller psykisk sårbare borgere. Gennem initiativet er flere end 20.000 voksne, som ikke naturligt opsøger idrætsforeninger, blevet en del af træninger og kampe i en række fodboldklubber.
Krydsfeltet, hvor man bruger idræt som metode i socialt arbejde, er eksploderet de sidste 10 år i Danmark
Maja Pilgaard – Chefanalytiker, Idrættens Analyseinstitut
Når Maja Pilgaard hører om Spar Nord Fondens tanker vedrørende den sociale del af samarbejdet med AaB, understreger hun på den ene side, at det giver god mening – men samtidig, at det kræver den rigtige tilgang.
”Det er ikke sådan, at bare fordi, man har stor fodboldklub, er der connection mellem det kommercielle og elitefokuserede, der foregår på banen, og de mennesker, der bor i nærheden af stadion og som man ønsker at hjælpe. Taler vi sociale projekter for børn og unge, kræver det også, at man indgår i lokale samarbejder med dem, der i øvrigt er involveret i børnenes og de unges hverdagsliv, for eksempel sfo’er, skoler og fritidsklubber. Men når det er sagt, giver det set med mine øjne super god mening at forsøge at skabe den connection og derigennem prøve at skabe forandringer i praksis,” siger Maja Pilgaard.