Om Realdanias valggrupper
- Realdania har cirka 155.000 medlemmer. Medlemmerne vælger det 109 mand store repræsentantskab, som er foreningens øverste myndighed. Repræsentantskabet vælger bestyrelsen og godkender regnskabet, men har ikke formel indflydelse på
- Realdanias filantropiske strategier eller uddelingsaktiviteter.
- Der afholdes valg til Realdanias repræsentantskab hvert fjerde år i hver af Realdanias 16 valggrupper (10 geografiske og 6 faglige) rullende hen over en fireårig periode. Hver valggruppe vælger syv personer til repræsentantskabet.
- Som medlem af Realdania har man mulighed for at tilmelde sig en faglig valggruppe, både som fysisk eller juridisk person. Medlemmets ejendomskategori afgør, hvilken faglig valggruppe, medlemmerne kan tilmelde sig.
- De seks faglige valggrupper består af en valggruppe for hver af kategorierne byudvikling, almene boliger, landbrug, privat boligudlejning, ejerboliger og erhverv.
"Det var de to indlæg om rigets tilstand, den aktuelle situation, det aktuelle billede af, hvad Realdania står for. I kan nu få lov til at få besvaret jeres spørgsmål.”
Tine Gøtzsche, tidligere vært på TV Avisen, kigger rundt i et fyldt lokale i Realdanias domicil på Jarmers Plads i København. De to oplæg, hun refererer til, har henholdsvis Realdanias bestyrelsesformand, Michael Brockenhuus-Schack, og Realdanias adm. direktør, Jesper Nygård, netop leveret, og foran hende sidder medlemmer af ‘valggruppen for landbrug’. En af Realdanias seks faglige valggrupper.
“Det er op med hånden, hvis I har noget at spørge om – det er nu, I har chancen. Og man kan stille spørgsmål til hele ledelsen,” forsøger Tine Gøtzsche sig videre, mens hun ser ud over gruppen, der lige nu forholder sig afventende.
Gruppen, der blandt andet tæller flere godsejere og landmænd, har netop hørt Jesper Nygård bruge over tre-fjerdedele af sit oplæg på at fortælle om Realdanias arbejde specifikt med FNs verdensmål, og herunder ikke mindst om Realdanias engagement i megabynetværket og klimaorganisationen C40.
C40 er et netværk bestående af 94 af verdens stor- og megabyer, der har forpligtet sig til at adressere klimaforandringerne, mindske C02-udledningen og leve op til Paris-aftalens klimamål. Og det er en organisation, Realdania for nylig har valgt at støtte med yderligere 170 millioner kroner hen over de næste fem år.
Kort før efterårsferien var Realdania og Københavns Kommune desuden værter for C40s stærkt mediedækkede borgmestertopmøde i København, hvor både virksomheder, forskere, ngo’er, flere danske ministre og højtstående udenlandske politikere deltog. En begivenhed Jesper Nygård ifølge eget udsagn stadig er “helt høj over”. Og udover bevillingen på de 170 millioner kroner, har Realdania afsat 20 millioner kroner til at omsætte erfaringerne fra megabyerne til en dansk kontekst blandt andet i projektet DK2020.
“Er der nogen, der har nogen kommentarer, eller noget de gerne vil knytte til de to indlæg, vi har hørt her,” spørger Tine Gøtzsche igen, før en ældre herre rækker hånden op.
“Min fornemmelse her og nu er, at det giver mere og mere mening, at vi dannede den her forening i sin tid. Det er jo fantastisk, hvad I favner over," siger han.
Om C40
- C40 er et netværk af 94 af verdens storbyer, der har forpligtet sig til at adressere klimaforandringerne, mindske C02-udledningen og leve op til Paris-aftalens klimamål. C40 bistår byerne i videndeling, effektivt samarbejde og i at drive målbare og bæredygtige tiltag mod klimaforandringerne.
- Netværket blev stiftet i 2005 af den daværende borgmester i London, Ken Livingstone, og repræsenterer i dag mere end 700 millioner byboere og mere end en fjerdedel af den samlede globale økonomi.
- Den 9. til den 12. oktober var Københavns Kommune sammen med Realdania vært for C40 World Mayors Summit (borgmestertopmødet), der er et årligt topmøde i netværket, hvor borgmestre og ledere fra C40 byerne mødes for at diskutere effektive klimaløsninger. Realdania støttede topmødet både direkte og via C40.
- C40-topmødet resulterede blandt andet i, at byerne indgik aftalen Global Green New Deal, en aftale om at reducere luftforurening blandt en række byer, og derudover indgik 14 borgmestre en aftale om at skrue ned for kødforbruget, at undgå madspil og at lægge så meget som muligt om til økologi.
Kilde: c40.org, Realdania mfl.
Opbakning til C40
Hvis man benytter modtagelsen i valggruppen for landbrug som en form for lakmustest af, hvordan medlemmerne generelt ser på beslutningen om at komme verdensmålene i hu og fortsætte opbakningen til C40, må man ud fra det nyligt afholdte valgmøde, med andre ord konkludere, at medlemmerne har taget helt godt imod projektet.
Her var det nemlig kun et af de fremmødte medlemmer, der havde en bekymring omkring og en opfordring til arbejdet i C40:
"Jeg synes jo, det er fantastisk med den klimatilpasning, man laver rundt omkring i byerne, men man skal bare huske på, at når man nu sidder her i et landbrugsforum, at de klimatilpasninger – måske ikke fra København, men fra mange andre byer – de ender jo på landet vedrørende en større vandafledning. Og det giver altså nogle problemer.”
“Så jeg vil opfordre jer til, når I taler klimaløsninger med byerne, at I følger det helt til dørs herude på landet også, således at den klimatilpasning og bæredygtighed kommer hele vejen igennem vores vandmiljø," sagde han.
Ifølge Jesper Nygård, er det dog en problematik, Realdania allerede er opmærksom på.
"Der er en reel problemstilling her. Det, der er vigtigt at sige, er, at vi er opmærksomme på det, og at vi bidrager med viden om det. Det er ikke os, der laver klimaplanerne, men jeg tror i virkeligheden, at de bliver bedre af, at sådan en part som os er med. Og noget af det, som C40 er meget begejstret for ved DK2020-projektet, er, at der kommer noget dansk viden med ud til de store byer, og den viden handler præcist om noget af det, du taler om her," sagde han.
Et risikofyldt initiativ
Valggruppen for landbrugs positive modtagelse af arbejdet med verdensmålene og C40, stemmer godt overens med Jesper Nygårds oplevelse af, hvordan bæredytighedstemaet generelt har vundet mere og mere indpas:
"I 70'erne og formentligt langt op i 80'erne, der var det, som jeg husker det, alene den mest langhårede del af venstrefløjen, der snakkede om bæredygtighed. Det tema har ændret sig fuldstændigt til at være et emne og en diskussion, vi alle sammen bredt taler om. Bæredygtighed er nok det tema, der har flyttet sig mest i de senere år – det er kommet meget mere på tale, og det er kommet meget mere præcist i fokus, hvad det handler om,” siger Jesper Nygård.
Så selvom ledelsen i Realdania i 2013 var overbevist om, at det var en helt rigtig beslutning at engagere sig i C40, var det samtidig også en svær beslutning, fordi de skulle sikre sig, at de kunne stå på mål for den. Også i forhold til at forklare det danske udbytte.
“Da vi i 2013 scannede verden for organisationer eller steder, vi kunne gøre en indsats, og fandt C40, anede vi jo ikke, at det ville blive en succes. Det håbede vi, men for os var det også et meget, meget risikofyldt initiativ,” siger Jesper Nygård.
Valgte kandidaterBestyrelsen i Realdania havde opstillet følgende kandidater, som blev valgt til Realdanias repræsentantskab fra valggruppen for landbrug ved fredsvalg:
- Bente Tang, landmand, Skjern
- Claus Neergaard, godsejer, Herlufmagle
- Hans Henning Rottbøll, kammerherre, hofjægermester, godsejer, Vrå
- Ingrid van den Hengel, gårdejer, Bylderup-Bov
- Lars Hvidtfeldt, godsejer, direktør, Nykøbing F
- Michael Brockenhuus-Schack, agronom, Ringsted
- Søren Frederiksen, udviklingskonsulent og naturvejleder, Ringkøbing
“Men hvor vi nok havde frygtet både ris og ros, har vi nærmest kun fået ros for det. Vi har været rigtig, rigtig glade for, at folk har kunnet se nytten af det her, for vi har også gjort os meget umage med at forklare nytteværdien af det. Det gør jo ikke noget, at vi hjælper Mumbai eller New York, men vi er ikke sat i verden for det – så det er fordi, den viden, der kommer gennem C40, også kan oversættes og bruges i Frederikshavn, Frederikssund og Fredericia,” siger han.
“Og i dag, hvor C40 har flyttet sig fra at være en dygtig organisation til at være en verdensledende spiller, har det været en naturlig ting for os at fortsætte arbejdet med at gøre C40 endnu stærkere og samtidig have fokus på, hvordan vi også kan bruge den viden herhjemme i Danmark,” siger Jesper Nygård.
Til valgmødet i valggruppen for landbrug, havde bestyrelsen opstillet syv kandidater, der alle blev valgt ved fredsvalg til Realdanias repræsentantskab.