Den europæiske fondsdag, som blev lanceret i 2013, er for alvor kommet til Danmark, hvor den nu rykker direkte ind på Rådhuspladsen i København.
I et samarbejde mellem Dansk Industri, Komitéen for god Fondsledelse, CBS, Københavns Universitet og Bestyrelsesforeningen er Industriens Hus den 1. oktober vært for en årligt tilbagevendende konference, der sætter fondene i centrum.
”DI holder også arrangementer om aktuelle emner for fonde. Arrangementerne kan både fungere som en mulighed for dialog med det politiske system, presse og andre eksterne interessenter og som praktisk inspiration til fondenes interne arbejde. Fondenes Dag er vores store årlige event, hvor dialogen med det politiske system er en del af formålet,” siger direktør i DI, Tine Roed.
Hun fortæller i denne udgave af Nyhedsbrevet Danmarks Fonde, at DI anser sig som talerør for de erhvervsdrivende fonde i den offentlige debat, og hun forklarer, hvordan brancheorganisationens slagkraft også kan komme de ikke-erhvervsdrivende fonde til gode, når DI sætter fondenes rammevilkår på den politiske dagsorden.
Men også i Dansk Erhverv er flere af medlemsvirksomhederne fondsejet, og brancheorganisationen er derfor ligesom DI på stikkerne for at værne om fondene. Fondenes egen udvikling er blandt årsagerne til, at flere og flere stiller op for fondene, påpeger fagchef i Dansk Erhverv, Ulla Brandt.
”Vi har i en årrække haft fokus på fondsområdet, hvilket ikke mindst skyldes den udvikling, hvor der er kommet mere opmærksomhed omkring den positive samfundsbetydning, fondene står for. Her har fondenes egen indsats for mere åbenhed bestemt også haft en indflydelse. I takt med den åbenhed er det naturligt for Dansk Erhverv som interesseorganisation at arbejde for at sikre gode rammevilkår for fondene, blandt andet på skatteområdet,” siger hun.
Nye aktører, nye tilbud
Sidste efterår afholdt Dansk Erhverv en velbesøgt fondskonference i Børssalen, og organisationen forventer også fremover at lave lignende arrangementer for at holde fokus på fondenes vigtige samfundsmæssige betydning og rammevilkår.
”Der er mange, der gerne vil gøre noget for fondene, og det viser jo netop også hvor stor samfundsmæssig betydning, de har fået. Men det betyder samtidig, at man skal være ekstra opmærksom på at finde den kant og det emnefelt, der kan give en værdi for fondssektoren. Derfor stikker vi fingeren i jorden og følger området tæt via de mange forskellige kompetencer, som tegner Dansk Erhverv,” siger Ulla Brandt.
Udover den årlige fondsdag har også en række andre aktører meldt sig banen med nye tilbud om tilbagevendende arrangementer og faglige fondsnetværk.
En af dem er den juridiske kursus- og netværksvirksomhed, JUC, som i forvejen driver et netværk for erhvervsdrivende fonde og som den 24. maj debuterer med en fondskonference.
”Vores ønske med denne dag er, at den bliver fast inventar i kalenderen hos de fondsinteressenter som årligt ønsker at blive opdateret på den seneste viden fra myndighederne om lovgivning samt erfaringsudveksling fra kollegerne i fonde rundt om i landet. Konferencen tjener yderligere det formål at skabe en platform for åben kommunikation, transparens og vækst i Danmarks fonde og samfundet,” forklarede Conference Manager i JUC, Torsten Nordfjeld i forbindelse med annonceringen af det nye tiltag.
Konsulenthuset PwC har i flere år arrangeret en fondskonference i forbindelse med deres lancering af ’Fondshåndbogen’. Og også hos EY har advokater, revisorer og rådgivere de seneste år arrangeret flere fondsarrangementer – blandt andet i samarbejde med Dansk Erhverv.
”EY har stor fokus på fondsverdenen, og vi forventer fortsat at holde både små og større events for fondene, hvor vi kan dele relevant fondsviden inden for blandt andet jura, skat og ikke mindst regnskab. Derudover arbejder vi konkret på et værktøj, hvor førnævnte viden nemt kan søges og deles,” siger Susanne Scott Levinsen, Executive Director hos EY Law.
Filantropiske træningsforløb
Et andet nyt tilbud kommer fra Implement Consulting Group, som for et par måneder siden lancerede et videndelingsforum for fondene. Tre gange om året vil Implement invitere til ’Filantropisk Agenda’, hvor fondene får mulighed for netværk og erfaringsudveksling kombineret med oplæg fra konsulenthusets specialister.
”Første gang vi mødtes var i marts. Her havde vi fokus på de store strategiske spørgsmål – hvor er fondene på vej hen, og hvad er det for udfordringer, som fondene står med,” siger partner og konsulent, Thomas Martinsen.
På mødet i Filantropisk Agenda diskuterede 45 personer fra 10 fonde problemstillinger som,
hvordan man skaffer data til sine effektmålinger, hvordan fondene arbejder strategisk med deres programmer, hvordan man designer det bedste effektmålingssystem, og hvordan fondene kommunikerer.
”Næste møde i september kommer til at handle om ledelse af filantropiske fonde. Er det at lede filantropisk fonde anderledes end at lede en almindelig virksomhed, en kommune eller en styrelse? – hvad er det, der skal til for at lede en fond, så den skaber mest mulig værdi?” siger Thomas Martinsen.
Derudover planlægger Implement at lancere en række trænings- og kursusforløb over de næste år, hvoraf flere vil være målrettet program- og projektcheflaget i fondene.
”Til august tilbyder vi et tre-dages kursusforløb om, hvordan man arbejder med effektmåling i filantropiske fonde. Og senere på året tilbyder vi et kursus om strategisk tænkning i fonde.”
Value proposition – også for de mindre fonde
Alt imens fondene således bliver mødt med flere og flere tilbud om rådgivning, videndeling, fondsnetværk og interessevaretagelse, så er 34 fonde og filantropiske foreninger selv ved at stable en ny fondsforening, Fondenes Videnscenter, på benene.
Selvom videnscenteret ikke skal beskæftige sig med interessevaretagelse, så er det ambitionen at flere fonde skal melde sig ind i foreningen og deltage i blandt andet vidensproduktion og vidensudveksling. Og også her er facilitering af faglige netværk et af de tilbud, som skal gøre det attraktivt at være medlem. Det forklarede formandskabsduoen, Lars Hansen og Jesper Nygård tidligere på året i et interview med Danmarks Fonde:
”Vi må træde stien, mens vi går. Men det er helt afgørende, at vi kan finde en value proposition – altså et ordentligt produkt – for de mindre fonde også. Det kan være i form af videndeling om fondsmoms, EU-regler, persondataforordningen, indrapportering til Danmarks Statistik, eller koordinering af fonde, der går sammen om at finde et godt fondsadministrationssystem. Eller det at hjælpe hinanden i netværk og skabe rammer for, at et antal fonde med en fælles type af uddelingsformål kan mødes og udveksle erfaringer. Vi skal sikre os, at videnscenteret både har en værdi for de store og for de små, ellers lykkes vi jo ikke på sigt,” sagde næstformand i Fondenes Videnscenter, Jesper Nygård.