Har vi for meget magt og for stor indflydelse?
Og er det et problem, at vi har stor indflydelse på nationale og globale dagsordener, uden at vi skal stå til ansvar over for hverken vælgere eller internationale organer?
Sådan lyder nogle af de bemærkelsesværdige spørgsmål, som CEO og bestyrelsesmedlem Mark Suzman fra verdens største filantropiske fond Bill & Melinda Gates Foundation stiller i et årsbrev, der blev udsendt tidligere i januar.
Mark Suzmans årsbrev kom ud samtidig med nyheden om, at bestyrelsen i Gates Foundation har godkendt et rekordstort 2023-budget, som indeholder forventede uddelinger primært til bekæmpelse af fattigdom, sygdom og ulighed på 8,3 milliarder dollars, svarende til knap 57 milliarder kroner.
Det er en stigning på 15 procent sammenlignet med det forventede samlede uddelte beløb i 2022, og dermed fortsætter Gates Foundation den planlagte opadgående kurve frem mod målsætningen om i 2026 at uddele ni milliarder dollars (næsten 62 milliarder kroner).
Vi kritiseres for, at vores fokus på bestemte problemer og løsninger trækker opmærksomhed og ressourcer væk fra andre vigtige spørgsmål
Mark Suzman – CEO og bestyrelsesmedlem, Bill & Melinda Gates Foundation
I årsbrevet fastslår Mark Suzman i relation til de foretagne og forventede kommende års uddelinger, at fonden er i den privilegerede position at uddele flere penge end nogen andre aktører inden for filantropien.
”Det rejser også et vigtigt spørgsmål, vi ofte hører: Giver vores uddelinger, sammen med de døre, de åbner, os for meget magt og indflydelse? Vi kritiseres for, at vores fokus på bestemte problemer og løsninger trækker opmærksomhed og ressourcer væk fra andre vigtige spørgsmål. Et andet kritikpunkt er, at vi har uforholdsmæssig stor indflydelse på at sætte nationale og globale dagsordener, uden at vi formelt står til ansvar over for vælgere eller internationale organer. Det er rimelige spørgsmål – og vi har en forpligtelse til at være tydelige omkring, hvordan vi forsøger at bruge vores indflydelse og hvorfor,” skriver Mark Suzman.
Løser problemer, som ellers ville blive forsømt
Gates Foundation blev stiftet for 22 år siden af Microsoft-grundlæggeren Bill Gates og hans daværende hustru Melinda French Gates, og fonden støttede i 2021 projekter i 144 lande.
Bill & Melinda Gates Foundation
- Grundlagt i 2000 som en fusion mellem The William H. Gates Foundation og The Gates Learning Foundation.
- CEO er Mark Suzman, der refererer til dels de to co-chairs Bill og Melinda French Gates, dels en seks personer stor bestyrelse, som Suzman selv er en del af.
- Forventede uddelinger 2023: 8,3 milliarder dollars (57 milliarder kroner).
- Hovedsæde i Seattle og otte andre kontorer, bl.a. i Addis Ababa, Beijing og London.
- 1.736 medarbejdere (ultimo 2021).
Ifølge Mark Suzman er hvert eneste valg, der gennem de forløbne 22 år er blevet truffet i fonden, sket ud fra missionen om at fremme sundheden og velfærden for mennesker, hvis muligheder er begrænsede på grund af, hvor de tilfældigvis kommer fra.
”Det er sandt, at vi på grund af vores penge, stemme og samlende kraft har adgange og indflydelse, som mange andre ikke har. Det er også rigtigt, at vi er i stand til at handle på måder, som andre ikke kan. Derfor kan vi gøre opmærksom på og hjælpe med at finde løsninger på problemer, som ellers ville blive forsømt,” skriver Mark Suzman, som har været en del af fonden siden 2007.
Han anerkender, at der i halen på indflydelsen følger ”et enormt ansvar” for blandt andet at agere dér, hvor fonden kan gøre mest gavn, være gennemsigtig og indgå partnerskaber med dem, fonden ønsker at hjælpe.
Direktøren pointerer samtidig, at mens der automatisk bliver lyttet til Bill og Melinda Gates ”på grund af, hvem de er”, lyttes der til andre fra fonden på grund af det arbejde, det bliver gjort fra fondens side.
”Vi forsøger at bruge det privilegium til at hæve stemmerne fra dem, der ikke har en global platform, og skubber ubønhørligt på for, at verdens ledere bruger deres midler til at løfte vilkårene for sårbare befolkningsgrupper. Vi presser også på for at sikre, at der bliver fundet løsninger, som adresserer behovene hos kvinder og piger, der så ofte bliver overset,” skriver den amerikanske fondsdirektør videre.
Vi stopper ikke med at bruge vores indflydelse i kombination med vores økonomiske muligheder på at finde løsninger, så længe hundredtusindvis af børn dør af malaria alene på grund af, hvor de bor
Mark Suzman – CEO og bestyrelsesmedlem, Bill & Melinda Gates Foundation
Ifølge direktøren behøver Gates Foundation ikke at tjene penge, ligesom virksomheder skal, ikke at opnå øjeblikkelige resultater, som regeringer typisk stræber efter, og ikke, ligesom ngo’er, at have fokus på at rejse midler.
”Derfor kan vi skyde højrisikable penge ind i nye løsninger, hvor der kan gå et årti eller mere, inden der kommer pay off,” forklarer Mark Suzman.
Han runder årsbrevet af med at slå fast:
”Vi stopper ikke med at bruge vores indflydelse i kombination med vores økonomiske muligheder på at finde løsninger, så længe hundredtusindvis af børn dør af malaria alene på grund af, hvor de bor, så længe farvede studerende og studerende fra små kår ikke har de samme uddannelsesmuligheder som andre, og så længe hungersnød truer hele befolkninger.”
Måler effekt af støttede projekter
I Danmarks største erhvervsdrivende fond Novo Nordisk Fonden, der er opgjort til at være verdens tredjestørste filantropiske fond, er årsbrevet fra Mark Suzman blevet læst med stor interesse.
Over for Fundats lægger Novo Nordisk Fondens administrerende direktør Mads Krogsgaard Thomsen ikke skjul på, at Suzmans spørgsmål om, hvorvidt Gates Foundation har for meget magt og for stor indflydelse, også er relevante at stille for Novo Nordisk Fonden.
Vi har en aktiv dialog med vores eksterne samarbejdspartnere og stakeholders for at sikre, at vi får input til, hvordan vi kan optimere vores indsats og bidrage bedst muligt til samfundsudviklingen
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
”Vi er bevidste om, at vi med vores størrelse har mulighed for at påvirke samfundet i en positiv retning. Det stiller krav til, at vi hele tiden grundigt overvejer, hvad vi gør, og at vi stiller andre og os spørgsmålet, om vi forvalter de muligheder og midler, vi har, på den bedste måde. Det er også derfor, at vi har en relativ stor afdeling, der alene har til opgave at måle effekten og resultaterne af de projekter, vi støtter. Vi har en aktiv dialog med vores eksterne samarbejdspartnere og stakeholders for at sikre, at vi får input til, hvordan vi kan optimere vores indsats og bidrage bedst muligt til samfundsudviklingen,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Han genkender Gates Foundations oplevelse af at blive kritiseret for, at fondens fokus på bestemte problemer og løsninger trækker opmærksomhed og ressourcer væk fra andre vigtige spørgsmål – og samtidig, at den store indflydelse på nationale og globale dagsordener ikke samtidig medfører at skulle stå til ansvar over for vælgere eller internationale organer.
”Ja, det kan vi godt genkende. Det er også en af grundene til, at vi i takt med at vores uddelinger er steget, har udvidet vores støtte til en række nye områder, blandt andet naturvidenskab og grøn omstilling af samfundet. Men selvom vi er en fond, der reelt støtter meget bredt, så er der stadig områder, vi ikke støtter – og det kan ikke være anderledes, for vi kan ikke brede os ud over alt. Vi har derfor udvalgt områder, hvor vi kan se, at der er store samfundsmæssige udfordringer, og hvor vi kan se, at vi med vores ekspertise og midler har mulighed for at gøre en forskel,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Nødvendigt med opbakning
Han erkender, at Novo Nordisk Fonden ikke, ligesom politikere, har en vælgergruppe at stå til ansvar for.
”Men vi står til ansvar over for fondens bestyrelse og de vedtægter, hvormed vi er etableret. Vi samarbejder med en række offentlige institutioner, som modtager vores bevillinger, og det er nødvendigt for vores arbejde, at der er opbakning til de projekter, vi igangsætter, og enighed om, at områderne er vigtige. Derfor sikrer vi, at vi har en løbende dialog med myndigheder, forskningsinstitutioner og mange andre om, hvad vi gør, og hvordan vi gør det,” siger Novo Nordisk Fondens direktør siden 1. marts 2021.
Det er nødvendigt for vores arbejde, at der er opbakning til de projekter, vi igangsætter, og enighed om, at områderne er vigtige
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
- Mark Suzman slutter sit årsbrev af med at fastslå, at Gates Foundation ikke vil holde op med at bruge sin indflydelse og sine økonomiske midler til at finde løsninger, så længe blandt andet hundredtusindvis af børn dør af malaria og hungersnød truer hele befolkninger. Hvis du overfører hans tankegang til Novo Nordisk Fonden, hvad er så de væsentligste bevæggrunde for jeres fortsatte arbejde?
”Vores vision er at kunne bidrage til at forbedre menneskers sundhed og den grønne omstilling af samfundet. Det er meget ambitiøst, for det er store samfundsudfordringer, der skal løses. Kroniske sygdomme er i eksplosiv vækst mange steder i verden, truslen fra antibiotikaresistente bakterier er kraftigt stigende og den næste viruspandemi kan vente lige om hjørnet. Det er i høj grad behov for, at vi udvikler ny viden og nye indsatser mod denne udvikling,” siger Mads Krogsgaard Thomsen og fortsætter:
”På samme måde er vi langtfra i mål med den grønne omstilling. Vi mener, at vi gennem vores arbejde og de initiativer og projekter, vi støtter, kan bidrage til at løse store globale samfundsudfordringer inden for sundhed og bæredygtighed. Samtidig håber vi, at vi kan være med til at styrke dansk forskning, innovation og udvikling og skabe grundlaget for nye virksomheder og arbejdspladser.”
Mål om 10 mia. kr. i 2030
Ligesom hos Gates Foundation har også Novo Nordisk Fonden mønstret en støt stigende kurve over samlede årlige uddelinger. Alene de seneste tre færdiggjorte regnskabsår viser en stigning fra 4,9 milliarder kroner i 2019 til 5,4 milliarder kroner i 2020 og et yderligere tigerspring til 8,8 milliarder kroner i 2021.
Mens bestyrelsen i Gates Foundation allerede har offentliggjort både det anslåede samlede uddelingsbeløb for 2022 og forventningen til indeværende år, er Mads Krogsgaard Thomsen endnu ikke klar til at løfte sløret for det endelig tal for uddelinger i 2022.
”Det ligger først fast, når vores årsregnskab er færdiggjort her i starten af det nye år, men vi forventer, at det ender omkring samme niveau som i 2021 – måske lidt under. Vores mål er fortsat at øge vores årlige uddelinger til op mod 10 milliarder kroner frem mod 2030,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Novo Nordisk Fondens uddelingsrekord i 2021, der altså sandsynligvis bliver tangeret i 2022-regnskabet, svarer til en tredjedel af den danske fondssektors samlede uddelinger. Ifølge Danmarks Statistik blev der i alt uddelt 25,9 milliarder kroner i Danmark i 2021 mod 19,6 milliarder kroner året før, hvilket betyder, at det ikke kun er Novo Nordisk Fondens uddelingsboom, som er årsag til, at posen med uddelte fondsmidler voksede betragteligt fra 2020 til 2021.
På spørgsmålet, om der ifølge Mads Krogsgaard Thomsen er en tilstrækkelig opmærksomhed i den danske fondssektor på at være bevidst om forvaltningen af magten og indflydelsen, som de voksende uddelingsmidler medfører, siger han:
”Vi oplever, at der blandt fondene er meget stort fokus på det ansvar, fondene har, på at være i dialog med omverden og være transparente om det, som fondene foretager sig. Det er en udvikling, der er accelereret gennem de seneste ti år, hvor fondene er blevet langt mere synlige og åbne, end de var tidligere.”
Tæt samarbejde med Gates Foundation
Novo Nordisk Fonden er de senere år begyndt at sende stadig flere midler uden for landets grænser, og den nuværende fordeling på cirka 80-20 i dansk favør forventes udjævnet allerede i indeværende strategiperiode.
Det fortalte Novo Nordisk Fondens bestyrelsesformand Lars Rebien Sørensen til Fundats i november 2021. Rebien sagde, at han godt kan forestille sig, at fonden frem mod 2030 vil nærme sig en 50/50-fordeling mellem uddelingerne i og udenfor Danmark.
Vi har de senere år oparbejdet en god relation til Bill & Melinda Gates Foundation
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
I forlængelse af det øgede globale fokus har Novo Nordisk Fonden de senere år skruet op for samarbejderne med udenlandske fondsaktører i almindelighed og Gates Foundation i særdeleshed.
”Vi har de senere år oparbejdet en god relation til Bill & Melinda Gates Foundation. Vi har allerede lanceret et projekt sammen dem. Det er et samarbejde med navnet PAD, som står for Pandemic Antiviral Discovery. Det er et globalt initiativ, der har til formål at fremme opdagelse og udvikling af antiviral medicin, der kan udrulles hurtigt og med lige adgang for alle, næste gang verden trues af en pandemi,” fortæller Mads Krogsgaard Thomsen.
Det er hans forventning, at de første projekter under Pandemic Antiviral Discovery vil blive lanceret i løbet af de kommende uger.
”Vi er desuden i tæt dialog med dem om en række andre meget spændende projekter, som vi håber bliver til noget, og som vi snart kan sige mere om,” oplyser Novo Nordisk Fondens direktør.