Det er svært at spå om fremtiden, men 2021 bliver formentlig endnu et år med store fondsbevillinger fokuseret på corona.
Sådan lyder det fra både Novo Nordisk Fonden og Poul Due Jensens Fond, der var blandt de allerførste til at målrette store dele af deres uddelinger til corona, da virussen bed sig fast i Danmark i foråret.
Dermed tegner tendensen fra 2020 til at fortsætte i hvert fald et stykke ind i det nye år.
Og der var tale om en særdeles tydelig tendens i 2020, hvor en lang række fonde ifølge Fondenes Videncenter rettede deres bevillinger mod corona.
Novo Nordisk Fonden bevilgede f.eks. op til 250 mio. kr. til etablering af Testcenter Danmark – de hvide telte, som mange nok har stiftet bekendtskab med.
Poul Due Jensens Fond besluttede prompte at gøre corona til omdrejningspunktet for fondens filantropiske aktiviteter i 2020, da landet lukkede ned. Fondens direktør Kim Nøhr Skibsted kom samtidig med en utvetydig opfordring til hele fondssektoren om at gå så langt som muligt for at gøre det samme:
“Vi skal blive bedre til at se ud over eksisterende regler og måder at tænke på,” lød det dengang fra Kim Nøhr Skibsted.
Carlsbergfondet var et tredje eksempel. Få dage efter nedlukningen i marts bevilgede fonden – ekstraordinært og uden opslag – 60 mio. kr. til coronarelateret forskning i virus, social adfærd og matematiske pandemi-modeller.
Men mens både Novo Nordisk Fonden og Poul Due Jensens Fond forventer fokus på corona også i 2021, så har Carlsbergfondet til gengæld ikke planer om at øremærke penge til området i 2021, oplyser den.
Novo Nordisk Fonden: Bevillinger til corona, men ikke hvide telte
De 250 mio. kr. som Novo Nordisk Fonden sidste år bevilgede til Testcenter Danmark, var langt fra den eneste coronabevilling fra fonden i 2020.
Fonden uddelte nemlig godt 460 mio. kr. til coronarelaterede projekter i løbet af året – oven i fondens allerede vedtagne uddelingsramme.
Også i år regner Novo Nordisk Fonden med at fokusere en række uddelinger på corona, og ligesom sidste år kommer bevillingerne oven i fondens allerede planlagte uddelingsramme.
Vi forventer fortsat at holde et højt aktivitetsniveau i 2021, og vores coronaindsatser kommer igen til at ligge inden for de fem overordnede kategorier.
Steffen Lüders – Senior Vice President for Communications, Novo Nordisk Fonden
“Corona kommer i fokus igen i 2021. Uden at vi kan sige noget mere konkret, så er det dét, vi forventer,” siger Steffen Lüders, Senior Vice President for Communications ved Novo Nordisk Fonden.
Sidste år fordelte Novo Nordisk Fondens coronabevillinger sig på fire forskellige områder, nemlig forskning, uddannelse, sociale indsatser, humanitære indsatser samt test og forebyggelse.
“Vi forventer fortsat at holde et højt aktivitetsniveau i 2021, og vores coronaindsatser kommer igen til at ligge inden for de fem overordnede kategorier. De øvrige uddelinger kommer til at køre planmæssigt,” siger Steffen Lüders.
Mens Novo Nordisk Fonden forventer et fortsat fokus på corona, så kommer den til gengæld ikke umiddelbart til at bevilge flere penge til Testcenter Danmark, der tegnede sig for størstedelen af fondens coronauddelinger sidste år.
“Det har hele tiden været hensigten fra vores side, at pengene var en startbevilling. Testcenter Danmark er jo en offentlig opgave. Så vi fortsætter ikke med at støtte Testcenter Danmark i 2021. I forhold til lige præcis den opgave mener vi, at vi har gjort, hvad vi skulle. Men der er jo masser af andre ting omkring test og vacciner, som vi måske kan være involveret i,” siger Steffen Lüders.
Poul Due Jensens Fond: Normalisering lader vente på sig
For Poul Due Jensens Fond var 2020 på flere måder et ekstraordinært år. Bevillingsrammen blev udvidet til 200 mio. kr. i anledning af 75-året for Grundfos, og de ekstra uddelinger gik ikke mindst til en række coronaprojekter.
Også i 2021 regner Poul Due Jensens Fond med, at mange indsatser skal målrettes corona, og fonden fastholder i 2021 sin øgede uddelingsramme.
Men det er svært at spå om fremtiden, understreger fondens direktør Kim Nøhr Skibsted.
Med covid-19’s store indflydelse på samfund over hele verden må vi regne med fokus på akut humanitær hjælp.
Kim Nøhr Skibsted – direktør, Poul Due Jensens Fond
“Det er svært at regne med noget i disse tider. Vi havde håbet på en vis normalisering, men den lader vente på sig. Vi har igen afsat 200 mio. kr. til uddelinger i år, og med covid-19’s store indflydelse på samfund over hele verden må vi regne med fokus på akut humanitær hjælp,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Hjælpen kan gå til sundhedsinformation om adfærd med vand, f.eks. håndvask og hygiejne i fondens vandprojekter i udviklingslande, ligesom fondens forskningsindsats kan drejes i retning af corona – f.eks. til projekter om smittesporing i eksempelvis vandforsyning og spildevand, uddyber han.
“Og vi vil sikkert støtte sociale indsatser mod ensomhed, fjernundervisning med mere. Men det er ganske enkelt ikke muligt at planlægge efter. Vaccinerne er jo på vej – men mutationer af virus ser ud til at overskygge alt og fortsat definere den virkelighed, vi er en del af. Vi må agere agilt og fleksibelt i den, alt andet ville være uansvarligt,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Carlsbergfondet: Overraskende få coronaansøgninger
Carlsbergfondet viste handlekraft og agilitet, da den i 2020 ekstraordinært uddelte 67,4 mio. kr. til coronarelaterede forskningsprojekter.
Til gengæld var der imod fondens forventninger ikke mange projekter i den ordinære ansøgningsrunde 2020, hvor ansøgeren selv angav forskningsprojektet som corona-relateret.
Det oplyser Carlsbergfondet, der netop i november 2020 har gennemgået årets uddelinger på baggrund af ordinært opslag.
Carlsbergfondet har i den forbindelse modtaget overraskende få ansøgninger, hvor ansøger selv har angivet, at forskningsprojektet er corona-relateret
– Carlsbergfondet
“Her har det været muligt at søge midler til grundforskningsprojekter inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab. Carlsbergfondet har i den forbindelse modtaget overraskende få ansøgninger, hvor ansøger selv har angivet, at forskningsprojektet er corona-relateret,” oplyser fonden til Fundats.
I fondens seneste uddelingsrunde i november 2020 har den dog bevilget samlet 6,5 mio. kr. til projekter, hvor ansøgeren selv havde angivet, at deres projekt er corona-relateret.
Carlsbergfondet har ingen planer om selv at målrette en del af 2021-bevillingerne til corona-formål.
“Men støtte til corona-relaterede forskningsprojekter kan søges i forbindelse med de sædvanlige ansøgningsrunder,” oplyser fonden.