Heller ikke i 2019 bliver BRFfonden en reelt uddelende fond. I over et år har fonden arbejdet på at indgå en aftale med DSB Ejendomme om køb af byggegrund til sit første håndsværkskollegium i Horsens. Efter planen skulle byggeriet af håndværkskollegiet have stået klart til brug i 2020 eller 2021.
Men projektet har afventet en betinget købsaftale om byggegrunden på DSB-arealet ved Horsens banegård. Aftalen er netop blev godkendt i DSB’s bestyrelse.
”Vi fik meddelelsen i går [d. 20. nov. Red.] og er glade for at kunne gå i gang med projektet nu. Arkitektkonkurrencen er udskrevet, og vi forventer resultatet af den primo april 2020. På det grundlag kan lokalplan udarbejdes og projekteringen påbegyndes som grundlag for byggestart primo 2021,” siger direktør i BRFfonden, Kristian May.
Det endelige køb af grunden vil være betinget af, at der kommer en lokalplan for området. Arbejdet med lokalplan, byggetilladelse og trafikplaner er endnu ikke gået i gang, og ifølge kommunen kan det tage fra ni måneder og op til et år før lokalplanen er udarbejdet og har været igennem den lovpligtige høringsproces.
Kristian May forventer derfor, at kollegiet, der skal indeholde 80 lejligheder, realistisk set først kan stå klar ultimo 2022.
Formue men ingen uddelinger
BRFfonden blev oprindeligt stiftet med det formål at drive BRFkredit, men i 2014 gav Erhvervsstyrelsen tilladelse til, at fonden kunne sælge realkreditselskabet til Jyske Bank. Siden har fonden ikke haft erhvervsaktiviteter og fondsbestyrelsen har alene skulle beskæftige sig med at forvalte formuen i fondens pengetank, som udover en stor portion aktier i Jyske Bank tæller frie midler i form af mere likvide værdipapirer for 2,3 mia. kr. samt bankindeståender for 160 mio. kr.
Selvom fondens bestyrelse både har en strategi og en lovpligtig uddelingspolitik, er det altså endnu ikke lykkedes den seks mand store bestyrelse at få gang i de almennyttige aktiviteter ved at uddele af det løbende afkast på den store formue. Men trods de magre resultater, er fondens formand tilfreds.
Vi har bundet et betydeligt milliardbeløb i Jyske Bank, og en del af bestyrelsens ansvar er selvsagt at følge udviklingen i banksektoren.
Lars Munch – bestyrelsesformand, BRFfonden
”Ja, det må jeg sige. Vi har gennemført de ting, vi har sat os for, og som koncentrerer sig om tre områder: for det første at være en god stor medejer af Jyske Bank. I vores vedtægter står, at formålet er ‘gennem delejerskab af Jyske Bank A/S at videreføre den af fonden hidtidige drevne realkreditvirksomhed’. Vi har bundet et betydeligt milliardbeløb i Jyske Bank, og en del af bestyrelsens ansvar er selvsagt at følge udviklingen i banksektoren. Dernæst har vi godt to milliarder under forvaltning, hvor der løbende følges op på investeringer og strategi. Og endelig er der lagt skinner ud til bygning af en række håndværkskollegier, hvor det første bliver i Horsens,” siger Lars Munch og påpeger, at det i høj grad er fondsledelsen, der har stået for at drive projektet.
”Bestyrelsen har været meget aktivt involveret i alt dette arbejde, da vi har valgt at være nøjsomme med udgifterne og alene have to personer ansat i administrationen,” skriver Lars Munch.
Det er uvist, hvorfor det har taget så lang tid at købe en grund til kollegiet, men BRFfondens direktør forklarer:
”Der er gået lang tid og det bedste jeg kan sige er, at det skyldes forhold udenfor vores kontrol. DSB har lavet en helhedsplan for området, hvori også vores grund indgår, og det har taget lidt tid at få tingene til at passe sammen,” siger Kristian May.
Selvom bestyrelsen har haft vanskeligt ved at indfri sine egne ambitioner om at blive en uddelende fond, så har bestyrelsen ikke overvejet at ændre på eller udvide sin uddelingspolitik for på den måde at bringe sig i stand til at opfylde sin overordnede vision om at skabe ”gode rammer for menneskers liv og aktiviteter.”
”Præmissen for dit spørgsmål er, at vi skulle dele penge ud hurtigst muligt. Hvis den præmis holdt, var der god grund til at stille spørgsmålet, men det har aldrig været BRFfondens politik. Vores almennyttige gerning er at støtte opførelsen af håndværkskollegier af meget høj kvalitet for at fremme, udvikle og fastholde den danske håndværkstradition. Det er et langsigtet og fokuseret arbejde, som efter grundige analyser og planer nu går i gang,” siger bestyrelsesformand, Lars Munch.
BRFfondens advokater er nu ved at formulere vedtægterne for Fonden for Håndsværkskollegier, som med penge fra BRFfonden skal stå for driften af kollegiet. Den nye fond vil blive stiftet i begyndelsen af 2020, oplyser BRFfonden.