Samtidig med, at 35.000 mennesker, heriblandt flere end 100 stats- og regeringsledere, var samlet til FN’s årlige klimakonference, COP 27, i Sharm El Sheikh i Egypten, stod klimaudfordringerne også højt på agendaen under noget køligere himmelstrøg i København i torsdags, den 10. november.
I BLOX var 150 repræsentanter fra 62 fonde og filantropiske foreninger fra Danmark, Sverige, Norge og Finland samlet til Nordisk Fondskonference 2022 med fokus på ESG (Environmental, Social, Governance) under overskriften ’Look Up – Look North’.
Og mens FN’s generalsekretær António Guterres i den egyptiske badeby i dramatiske vendinger talte om, at menneskeheden står på en ”highway to climate hell” og skal vælge mellem samarbejde eller selvmord, var retorikken noget mere afdæmpet indenfor i den Realdania-finansierede bygning i den danske hovedstad.
Dagens mest markante og konkrete opfordringer til de forsamlede nordiske fondsrepræsentanter stod tidligere folketingsmedlem og miljøminister for Socialdemokratiet Kirsten Brosbøl for.
Efter at have forladt politik har Kirsten Brosbøl startet den såkaldte handletank 2030beyond, der har som mål at opbygge et globalt netværk af parlamentarikere for at sikre implementering af 2030-dagsordenen.
Halvvejs mod 2030 er status for FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, at det især står skralt til med klimamålsætningerne, fortalte Kirsten Brosbøl – blandt andet på grund af det tilbageskridt, som først coronakrisen og sidenhen krigen i Ukraine har medført.
Og selvom de nordiske lande kan bryste sig med førertrøjen, når det indekseres, hvor langt verdens lande er med arbejdet for at opfylde verdensmålene, er der fortsat lang vej igen, konstaterede Kirsten Brosbøl.
Hun opfordrede derfor fondene til at påtage sig et endnu større ansvar, end de allerede gør, inden for tre såkaldte ’action arenas’: Det handler dels om at få styr på, hvad der kan gøres internt i fondene. Det handler om fondenes investeringspolitik. Og det handler om at tænke bæredygtighed ind i filantropien.
Nedbryd silotænkning
Ifølge Kirsten Brosbøl er der mulighed for at gøre en større forskel, hvis fondene nedbryder silotænkningen og tænker mere holistisk.
”Min erfaring er, at mange fonde finder det udfordrende at få den holistiske tænkning ind i arbejdet med ESG,” sagde Kirsten Brosbøl.
Samtidig mener hun, at fondene kan få stor betydning som brobygger og facilitator af samarbejder mellem forskellige stakeholdere, der som udgangspunkt har vanskeligt ved at finde sammen, for eksempel fra den politiske verden.
”Min erfaring fra mange år i den politiske arena er, at politikerne har brug for input, så hold jer ikke tilbage fra projekter og bestræbelser, der involverer det politiske niveau,” opfordrede Kirsten Brosbøl og mindede i den forbindelse om at se bort fra traditionelle partipolitiske skel.
Hold jer ikke tilbage fra projekter og bestræbelser, der involverer det politiske niveau
Kirsten Brosbøl – CEO, 2030beyond
Partnerskaber er ifølge Kirsten Brosbøl en anden væsentlig nøgle til succes.
”I skal indgå nye partnerskaber – for eksempel også med folk, I ikke har talt med før,” lød opsangen fra den tidligere miljøminister til de nordiske fondsrepræsentanter.
Stærkt internationalt netværk
Netop bolden med partnerskaber blev senere på dagen grebet af arrangementets facilitator, journalisten Mette Walsted Vestergaard, som spurgte tre deltagere i en paneldebat, hvordan de griber partnerskabstankegangen an.
Direktør Brian Valbjørn Sørensen fra den internationale klimafond KR Foundation, som ved stiftelsen i 2014 blev lovet én milliard kroner af Villum Fonden og efterkommere af Villum Kann Rasmussen til at uddele over en 10-årig periode, understregede, at fonden allerede har et meget stærkt internationalt netværk.
Direktør Birgitta Forsström fra den finske fond Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, som årligt uddeler 11-12 millioner Euro til projekter målrettet børn og unge, fortalte, at fonden især samarbejder med andre finske fonde.
Og direktør Ulla Tuomarla fra en anden finsk fond, Kone Foundation, der sidste år uddelte 49 millioner Euro til akademisk forskning og kunst, fastslog, at hendes håb var, at netop deltagelse på et arrangement som den nordiske fondskonference ville kunne medføre ideer til nye partnerskaber.
I en international kontekst kunne Brian Valbjørn Sørensen oplyse, at ud af den samlede globale filantropi, er det fortsat under to procent, som bliver givet til klimaindsatser.
”Men vi nærmer os de to procent,” sagde den danske klimafondsdirektør.
De tre paneldeltagere svarede også på, hvad der p.t. står øverst på agendaen i relation til ESG, verdensmål og klimakrise.
Brian Valbjørn Sørensen gav udtryk for, at der i lyset af den accelererende, negative udvikling i forhold til de forventede temperaturstigninger er behov for et helt nyt mindset, og derfor skal fondens strategi kigges efter i sømmene og revideres.
Ulla Tuomarla oplyste, at Kone Foundation vil udarbejde et såkaldt ’carbon budget’, mens Birgitta Forsström gav udtryk for, at indikatorerne for, hvordan man opnår mest impact, er ”et godt sted at starte”.
Den nordiske fondskonference var arrangeret af Trygfonden, Fondenes Videnscenter, Bikubenfonden, Realdania, Nordea-fonden og Velux Fonden.