25 fliser af bornholmsk granit dekoreret med karikaturtegninger af nogle af landets bedste skuespillere, pryder fortovet på én af Danmarks mest berømte teatergader: Frederiksberg Allé.
Siden 1997 har danskere over hele landet kunne deltage i en årlig afstemning om, hvilken dansk skuespiller, der skal modtage årets såkaldte ’Teaterflise’ og dermed have sit navn og ansigt foreviget på Danmarks svar på Hollywoods ’Walk of Fame.’
Teaterflisen:
Teaterflisen på Frederiksberg Allé er en årlig prisuddeling, som har til formål at anerkende en skuespiller for en særlig markant kunstnerisk og gennemslagskraftig indsats inden for dansk teater, revy, musikteater samt film- og tv-skuespil.
Teaterflisen kaldes også for ”Folkets Teaterpris”, da det er danskerne og ikke en jury, der kan stemme på de nominerede.
Med navne og ansigter af skuespillere som Ghita Nørby, Mick Øgendahl og Trine Dyrholm vidner alléen i dag om de sidste 25 års store stjerner indenfor dansk teater, film, tv, comedy og revy.
Men stenene vidner også om noget andet.
Udover navnet og det karikerede portræt af den pågældende skuespiller, rummer stenene nemlig en indgraveret lykønskning fra de personer, som har finansieret fliserne.
”Det er ikke anonyme givere. De vil gerne ses,” fortæller Johnny Gehlsen.
Han er manden, som for 25 år siden tog initiativet til Teaterflisen, som han sidenhen har været primus motor for med den hovedopgave først og fremmest at skaffe midler til fremstillingen af fliserne.
Hvis jeg fortæller, hvad sådan en flise koster, kan det jo være, at der er nogle, som går ned og piller dem op
Johnny Gehlsen – Initiativtager, Teaterflisen
Og den opgave har ikke altid været let. En teaterflise er nemlig ikke billig, og selvom giveren får sit navn foreviget sammen med skuespillerens, så oplever Johnny Gehlsen en generel faldende interesse for at sponsere de berømte fliser.
Hvad den præcise pris er for stenene, hvis karikaturtegninger udformes som bronzerelief af tegneren Jens Hage, vil Johnny Gehlsen dog ikke afsløre.
”Hvis jeg fortæller, hvad sådan en flise koster, kan det jo være, at der er nogle, som går ned og piller dem op. Folk skal ikke vide, hvad stenene koster,” siger Johnny Gehlsen, men tilføjer, at der samlet set ligger for et højt beløb teaterfliser på Frederiksberg Allé.
Præmierne er blevet mindre
Når Johnny Gehlsen i dag ser tilbage på de 25 år, der er gået, siden den første teaterflise blev lagt i jorden, er det med blandede følelser.
Alt imens han er glad og stolt af den folkelige opbakning, som flisen har haft og stadig har, er han ærgerlig over de budgetmæssige forandringer, som 25 år har bevirket.
Den økonomiske opbakning til konceptet er nemlig svundet ind over tid.
Det ses blandt andet på den pengepræmie, som traditionelt følger med stenen, og som Frederiksbergfonden finansierer.
”I starten fik skuespilleren 50.000 kroner. Nu er beløbet 10.000 kroner,” siger Johnny Gehlsen og tilføjer, at den reducerede pengepræmie dog ikke er det største problem.
Også størrelsen på de præmier der trækkes lod om blandt de stemmeafgivende danskere, afspejler, at budgettet er mindre end tidligere år.
”Et år var der syv gavekort på teaterrejser til London på spil,” fortæller Johnny Gehlsen.
Dengang var rejserne sponseret af Tuborg, mens det i dag er Dansk Teater, som stiller præmier til rådighed. I år var det gavekort til danske teatre, der var på spil.
Personligt netværk er guld værd
Samtidig med, at Johnny Gehlsen oplever en større tilbageholdenhed fra private sponsorer, har udgiftsposterne også ændret sig over tid.
Tidligere fik begivenheden markant og gratis medieomtale i en række relevante medier i forbindelse med afstemningerne, men sådan er det ikke længere. I dag må holdet bag teaterflisen, der blandt andet består af Johnny Gehlsen, Frederiksbergfonden, lokalavisen FrederiksbergLiv og Dansk Teater bruge en stor del af det samlede budget på markedsføring og afstemninger på sociale medier.
Parterne bag Teaterflisen:
Teaterflisen 2022 afvikles i et samarbejde mellem ASA Stillads Service, Frederiksbergfonden, Dansk Teater, FrederiksbergLIV, Frederiksbergmuseerne/Storm, Johnny Gehlsen, Tuborg samt Bjarne Staal Brolægger & Entreprenør.
Sammenholdt med udgifterne til den folkefest, der traditionen tro finder sted i forbindelse med afsløringen af årets flise, løber det samlede budget op i flere hundrede tusind kroner.
Mens Tuborg for 25. år i træk har sponseret gratis fadøl til publikum, og mens Frederiksbergfonden har støttet med midler til blandt andet markedsføringsdelen, kniber det med at finde donorer til selve teaterflisen.
Hvert år, hvor jeg har haft problemer med at finde en sponsor til flisen, har det været nervepirrende.
Johnny Gehlsen – Initiativtager, Teaterflisen
Og sådan har det efterhånden været i en håndfuld år, fortæller Johnny Gehlsen.
”Hvert år, hvor jeg har haft problemer med at finde en sponsor til flisen, har det været nervepirrende. Frederiksbergfonden har i 25 år dækket udgifterne bag ved, men jeg har selv skullet stå for at finde en sponsor til flisen. Det er mange penge, så det er ikke noget, man bare finder,” siger Johnny Gehlsen.
Under corona var det så svært at finde en sponsor, at han endte med selv at betale omkostningerne.
”Så måtte jeg jo selv betalte. Nu står der ’Johnny Gehlsen’ på den ene flise,” fortæller Teaterflisens initiativtager.
Når det alligevel er lykkedes at få fremstillet en flise i 25 år, så skyldes det, at Johnny Gehlsen som tidligere restauratør på den lokale Frederiksberg-restaurant Promenaden, har et stort, personligt netværk at trække på.
”Alt er skaffet gennem personligt netværk,” siger Johnny Gehlsen.
Privatpersoner har overtaget finansieringen
I dag vidner de 25 fliser da heller ikke kun om den danske scenekunst.
I kronologisk rækkefølge afslører lykønskningerne på fliserne, at de 11 ældste fliser er skænket af bryggeriet Tuborg. Dernæst skænkede Frederiksbergfonden fem sten, hvorefter en række Frederiksberg-borgere har smidt deres private midler ind i projektet. Således er en enkelt sten sponseret af tidligere lokalpolitiker Margit Ørsted, Johnny Gehlsen selv har finansieret en enkelt sten, og fem sten er købt og betalt af privatpersonen Birgit Kronborg.
De sidste to år har ’Familien Jessen,’ der driver et stilladsfirma, betalt for fliserne.
Hvem, der betaler flisen til næste år, står dog i dag hen i det uvisse, fortæller Johnny Gehlsen.
”Der er ikke nogen, som på forhånd har meldt sig,” siger han.
Direktør i Frederiksbergfonden, Martin Dahl, er dog ikke i tvivl om, at flisen nok skal blive finansieret.
”Nu har den eksisteret i 25 år, og den kan nok godt leve videre. Alleen er jo lang, og når vi er færdige på den ene side, så kan vi gå i gang med den anden side,” siger Martin Dahl.
Blandt de Frederiksberg-borgere, som er mødt op fredag den 30. september for at fejre dette års Teaterflise, er der forståelse for, at fliserne er dyre. Men tanken om, at det hypotetisk kan blive så svært at rejse midler til selve stenene, kan de ikke forlige sig med.
”Det ville være rigtig ærgerligt. Teaterflisen er en del af Frederiksbergånden. Jeg tror ikke, at det bliver nedlagt. De skal nok finde nogle sponsorer i sidste øjeblik,” siger Marianne Prehn, der har deltaget i det årlige arrangement stort set alle årene.
Omtrent samme melding kommer fra Jette Gøhner.
Med undtagelse af et enkelt år, hvor folkefesten faldt sammen med hendes mands fødselsdag, har hun deltaget i arrangementet hvert år.
”Der er mange, som trænger til sådan en flise,” siger hun og tager en tår af sin fadøl.
Tidligere prisvindere
Mick Øgendahl (2021), Vivienne McKee (2020), Susse Wold (2019), Rasmus Bjerg (2018), Silas Holst (2017), Pilou Asbæk (2016), Bodil Jørgensen (2015), Trine Dyrholm (2014), Birthe Neumann (2013), Lisbet Dahl (2011), Lars Mikkelsen (2010), Ulf Pilgaard (2009), Anders Matthesen (2008), Søren Pilmark (2007), Ghita Nørby (2006), Nikolaj Lie Kaas (2005), Anders W. Berthelsen (2004), Bodil Udsen (2003), Peter Mygind (2002), Mads Mikkelsen (2001), Iben Hjejle (2000), Sidse Babett Knudsen (1999), Thomas Eje (1998), Niels Olsen (1997).