Vi har aldrig oplevet noget lignende. Sådan lyder det samstemmende fra en række hjælpeorganisationer, der uddeler julehjælp til økonomisk trængte familier. Hele vejen rundt oplever de nemlig et rekordstort antal ansøgninger om julehjælp.
Frelsens Hær melder om en stigning i ansøgertal fra 2021 til 2022 på 40 procent. Hos Mødrehjælpen er stigningen på 70 procent. Dansk Folkehjælp nåede allerede mandag den 14. november sidste års samlede ansøgertal. Blå Kors Danmark har på nuværende tidspunkt modtaget 12 procent flere ansøgninger til julehjælp, og Røde Kors forventer også en markant stigning.
Økonomisk desperation
Det massive behov for julehjælp kommer på baggrund af inflationen og de voldsomme prisstigninger på dagligvarer, el og varme.
for os er julehjælpen især en invitation ind til mere langsigtet hjælp
Anders Ladekarl – Generalsekretær, Røde Kors
Hos hjælpeorganisationerne taler man om en særlig stor økonomisk desperation i år og en udvidet målgruppe for potentielle modtagere af julehjælp.
”Over en bred kam oplever vi, at de familier, der har det allersværest, har det absurd svært nu. Vi har en gruppe mennesker, der oplever en desperation og ikke aner deres levende råd. De har ikke råd til medicin, ikke råd til næste måneds husleje, de springer måltider over, og de har for længst slukket for varmen,” fortæller Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen og fortsætter:
”Når familierne er så hårdt spændt for, er det klart, at der ikke er råd til at sætte en julemiddag på bordet eller lægge en lille pakke under træet til børnene.”
Hos Mødrehjælpen havde man modtaget knap 13.000 ansøgninger om julehjælp den 7. november – 71 procent mere end samme tidspunkt sidste år.
”Vi kan ikke sige præcist, hvor det ender, men min forventning er, at vi lander på 60-70 procent flere ansøgninger end sidste år,” siger Ninna Thomsen.
150 fondsansøgninger
Frelsens Hær uddelte sidste år julehjælp for omkring 8 millioner kroner. I år forventer hjælpeorganisationens informations- og forvaltningschef, Lars Lydholm, at behovet for julehjælp når op på 12-13 millioner kroner.
”Vi oplever nogle virkelig markante stigninger i ansøgertal. Den 15. november havde vi fået 10.180 ansøgere – det er 40 procent mere end på samme tidspunkt sidste år, og 83 procent mere end i 2020,” fortæller Lars Lydholm og fortsætter:
”For den gruppe mennesker, vi støtter, er netop el, varme og fødevarer deres basisomkostninger, og når man er på kontanthjælp og førtidspension, så er der ikke noget at skære i. Så de her markante prisstigninger truer deres tilværelse og levner ikke plads til fejring af jul.”
Hos Frelsens Hær kommer den største andel af midlerne til julehjælp typisk fra fonde. I år har organisationen sendt 150 fondsansøgninger afsted, og har på nuværende tidpspunkt samlet omkring tre millioner kroner ind til julehjælp.
Jeg har været her i 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Så jeg har en appel til fondene: Vi har brug for akut hjælp
Lars Lydholm – Informations- og forvaltningschef, Frelsens Hær
”Jeg har været her i 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Så jeg har en appel til fondene: Vi har brug for akut hjælp. Vi har allerede fået støtte fra en del fonde, men vi har brug for mere støtte, hvis vi skal dække det massive behov,” siger Lars Lydholm.
Den perfekte storm
Hos Dansk Folkehjælp slog de allerede sidste års ansøgerrekord den 14. november, og konstitueret generalsekretær Peder Thorning forventer mere end 19.000 ansøgninger i år. Sidste år samlede de i alt 20,2 millioner kroner ind og uddelte julehjælp til 12.632.
”Hvor mange vi kan uddele til i år, afhænger helt og holdent af, hvor mange penge vi kan samle ind,” konstaterer Peder Thorning.
Normalt står virksomheder og private bidrag for flest midler, men i år forventer Peder Thorning, at fonde og Socialstyrelsen kommer til at fylde mest.
”I år har vi den perfekte storm. Vi har en økonomisk krise, der giver langt flere ansøgninger, men som samtidig også kan få private og virksomheder til at holde igen med deres bidrag, og der er fondene ikke helt så konjunkturafhængige. Så i år er vi meget afhængige af fondene, hvis vi skal imødekomme så mange ansøgere som muligt,” siger han.
Her må jeg sige; jeg er faktisk imponeret over, hvad nogle af de helt store fonde har givet
Peder Thorning – Konstitueret generalsekretær, Dansk Folkehjælp
Normalt plejer Socialstyrelsen at give fem millioner kroner årligt til julehjælp til fordeling mellem Røde Kors, Mødrehjælpen, Frelsens Hær, Blå Kors Danmark og Dansk Folkehjælp. Det beløb er i år sat op til 15 millioner kroner. Heraf får Dansk Folkehjælp 3,3 millioner kroner til årets julehjælp.
Derudover har hjælpeorganisationen sendt omkring 70 fondsansøgninger afsted.
”Her må jeg sige; jeg er faktisk imponeret over, hvad nogle af de helt store fonde har givet,” siger Peder Thorning.
En koordineret appel
Det ene af de store fondes bidrag kommer fra Den A.P. Møllerske Støttefond, der har givet i alt 10 millioner kroner til julehjælp til fordeling mellem Røde Kors, Mødrehjælpen, Frelsens Hær, Blå Kors Danmark og Dansk Folkehjælp.
På grund af årets helt ekstraordinære vanskelige økonomiske situation for mange trængte familier har de fem hjælpeorganisationer sendt en fælles appel til en række af de store fonde om at støtte op om årets julehjælp.
Ud over støtten fra Den A.P. Møllerske Støttefond har også Trygfonden, Nordea-fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond givet støtte til julehjælp via den fælles appel fra de fem hjælpeorganisationer. Samlet set har organisationerne fået 25 millioner kroner.
Vi står i en helt særlig situation i år, og derfor har vi lavet en koordineret appel til en række fonde
Ninna Thomsen – Direktør, Mødrehjælpen
”Vi står i en helt særlig situation i år, og derfor har vi lavet en koordineret appel til en række fonde. For sammen står vi stærkere – i stedet for at sende hver vores ansøgning, og det ser ud til at virke, for vi har fået støtte fra flere af fondene,” fortæller Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, som har stået i spidsen for den koordinerede henvendelse.
”Vi er dybt afhængige af fondenes støtte, så vi er meget taknemmelige over, at fondene træder til. Vi oplever en meget stor økonomisk velvilje og en stor forståelse for, at i år er en rigtig svær situation,” siger hun.
Fonde skal mere på banen
Hos Røde Kors delte de sidste år julehjælp ud til 15.000 familier til en værdi af omkring 12,5 millioner kroner. Heraf kom 1,6 millioner kroner fra fonde. I år har de sendt 29 fondsansøgninger ud om støtte til julehjælp – og har pt. fået 6,6 millioner kroner fra forskellige fonde. Heraf en stor andel fra Den A.P. Møllerske Støttefond – via den koordinerede ansøgning fra de fem store hjælpeorganisationer.
I år har Røde Kors garanteret, at de deler julehjælp ud til minimum 15.000 familier – ligesom sidste år, men organisationen håber at kunne dele ud til langt flere.
”Langt flere henvender sig om julehjælp, men vores begrænsning er penge. Normalt indsamler vi langt den største del af julehjælpen via private bidrag blandt andet via vores samarbejde med TV2, men med den svære økonomiske situation i år er det også nødvendigt, at fondene kommer mere på banen. Både i forhold til julehjælp – og den mere langsigtede indsats i forhold til økonomisk trængte familier,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.
Hos Røde Kors handler julehjælpen nemlig ikke kun om at give en god juleaften til udsatte familier.
”Det er dejligt at kunne være med til at give familierne en god juleaften, men for os er julehjælpen især en invitation ind til mere langsigtet hjælp. Så vores hovedformål med julehjælpen er, at vi får fat i nogle familier, som kan få hjælp på den længere bane, og en tredjedel af deltagerne i vores familienetværk, netværk for ensomme og vores sommerlejre er vi kommet i kontakt med via julehjælp,” fortæller Anders Ladekarl.
Første skridt til mere hjælp
Hos Frelsens Hær er Lars Lydholm helt enig i, at julehjælp har et todelt formål.
”Julehjælp gør en forskel på flere planer. Dels handler det om, at de familier, vi giver julehjælp, er familier, der hele året melder afbud – for eksempel til fødselsdage, fordi de ikke har råd til en gave. Men ingen skal melde afbud til juleaften. Ingen skal sidde med en tom tallerken til jul,” pointerer Lars Lydholm og fortsætter:
”Samtidig er julehjælp ofte første skridt til mere hjælp – i kommunalt regi eller hos hjælpeorganisationer som vores. Det kræver rigtig meget at erkende, at man har brug for hjælp, men når man først har nået den erkendelse i forhold til julehjælp, så er skridtet til mere hjælp ikke så stort.
Hos Frelsens Hær har man kørt flere projekter med julehjælpsfamilier – i samarbejde med fonde. Pt. kører man et projekt i Tønder Kommune, hvor man med 10,7 millioner kroner i støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond arbejder med udsatte familiers bæredygtighed.
Af de 125 udsatte forældre og 125 børn i det femårige projekt ’Familieværksted i Tønder Kommune’ kommer de fleste fra julehjælpsfamilier.