Antibiotikaresistens har de seneste år haft høj prioritet hos Novo Nordisk Fonden. Og nu sætter den erhvervsdrivende fond yderligere turbo på sin indsats mod det, der betegnes som en global sundhedskrise med potentiale til at overgå både kræft og covid-19 med hensyn til dødsfald og omkostninger.
Novo Nordisk Fonden er således med sit bidrag på 330 millioner kroner den største danske bidragyder til en ny international investeringsfond, AMR Action Fund, der vil investere i biotekselskaber, der udvikler nye antibiotika til patienter med akutte infektionssygdomme.
Også Novo Nordisk A/S med 165 millioner kroner og medicinalvirksomhederne Leo Pharma og Lundbeck med hver 16,5 millioner kroner bidrager til AMR Action Fund, som har et samlet budget på godt seks milliarder kroner.
I 2019 døde flere end 700.000 mennesker som følge af infektioner forårsaget af antibiotikaresistente bakterier, og dødstallet forventes at stige så voldsomt i de kommende år, at det i 2050 vil nå 10 millioner mennesker årligt.
Kæmpe sundhedstrussel
For at kæmpe imod den skræmmende, forventede udvikling har Novo Nordisk Fonden siden 2016 uddelt 20 bevillinger til en samlet værdi på 392 millioner kroner til udviklingen af nye antibiotika, og i 2018 oprettede fonden derudover i regi af Novo Holdings investeringsfonden Repair Impact Fund med det formål at investere én milliard kroner i virksomheder, der udvikler helt nye antibiotika.
”Med 700.000 årlige dødsfald taler tallene desværre for sig selv. Der er tale om en kæmpe sundhedstrussel i Danmark og globalt,” fastslår Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, Steffen Lüders.
Ifølge Steffen Lüders er der flere årsager til, at fonden nu igen har den store tegnebog fremme på antibiotikaresistens-området og skyder så mange penge ind i den nye, internationale fond.
I de kommende år vil Novo Nordisk Fonden desuden fokusere bevillinger til sundhedsrelateret datavidenskab og innovative terapier.
Steffen Lüders – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
”Antibiotikaresistensområdet er ikke økonomisk profitabelt, og udviklere af ny medicin kan ikke tjene udviklingsomkostningerne hjem. Derfor har investorer og big pharma trukket sig fra området. Særligt til den tidlige forskning er der mangel på finansiering, og derfor lancerede Novo Nordisk Fonden Repair Impact Fund, som til dato har investeret i ni virksomheder. Siden 2018 er den finansielle situation imidlertid forværret, og nu er det gennem hele udviklingsfasen, at der mangler finansiering til at komme videre med projekter. Repair Impact Fund har vist, der er masser af gode projekter og spændende videnskab, der potentielt kan gøre en stor forskel og bidrage til at tackle udfordringen, men da finansieringen herfra – fase 2 og frem – nu også er tørret ud, har vi været interesserede i at finde en løsning til at undgå, at projekterne strander, virksomhederne lukker og talenterne søger mod andre græsgange, herunder selvfølgelig at der er finansiering til at føre Repairs projekter videre,” siger Steffen Lüders.
Derfor har Novo Nordisk Fonden fra begyndelsen været aktiv bidragyder til udformningen af den nye AMR Action Fund.
Lobbyindsats og ministeropbakning
Udover de økonomiske investeringer bliver der også behov for at skærpe opmærksomheden omkring behovet for ny antibiotika, så der kan skabes bedre arbejdsbetingelser for udviklerne, fortæller Steffen Lüders:
”Problemet er ikke løst med AMR Action Fund, som satser på at få to-fire antibiotika på markedet, hvilket er en fin start. Der skal kontinuerligt tilføres nye, da resistens konstant udvikler sig, og en del af projektet bliver også at stå for en informations- og lobbyindsats, der skal søge at ændre rammevilkårene, således at udviklere af antibiotika kan klare sig på almindelige vilkår,” siger han.
I juli måned deltog Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et virtuelt pressemøde i forbindelse med lanceringen af AMR Action Fund. Han glæder sig over det væsentlige danske bidrag til fondens økonomiske fundament.
”Antibiotikaresistens er en af de største globale sundhedstrusler, som verdenssamfundet er nødt til at stå sammen om at løse. AMR Action Fund er et vigtigt nyt initiativ, fordi den nye fond skal være med til at sikre, at der bliver udviklet nye effektive antibiotika. Det er glædeligt at se de markante økonomiske bidrag fra dansk side, der viser vilje til at bidrage til at løfte denne opgave,” sagde Magnus Heunicke i forbindelse med lanceringen, hvor han blandt andre var virtuelt flankeret af generaldirektøren for WHO, præsidenten for Den Europæiske Investeringsbank og den tyske sundhedsminister.
om AMR Action Fund
- AMR Action Fund (AMR er en forkortelse for ”antimicrobial resistance”) vil investere i mindre og mellemstore biotekvirksomheder, som udvikler nye innovative former for antibiotika.
- Vil derudover stå i spidsen for en lobbyindsats i forhold til regeringer for at, som det hedder i en pressemeddelelse, ”skabe markedsvilkår, der muliggør bæredygtige investeringer i antibiotika.”
- Er etableret på initiativ af den internationale brancheorganisation for medicinalvirksomheder, IFPMA.
- Fonden støttes økonomisk af flere end 20 førende medicinalvirksomheder, herunder Pfizer, Merck, Boehringer Ingelheim, Glaxosmithkline og Johnson & Johnson.
- Samlet budget ved lancering: godt 6 milliarder kroner (én milliard US-dollars)
- Et uafhængigt Scientific Advisory Board bestående af førende eksperter vil rådgive AMR Action Fund om de enkelte investeringer.
Steffen Lüders betoner samtidig, at det trecifrede millionbidrag til den nye investeringsfond ingenlunde betyder, at Novo Nordisk Fonden vil drosle ned på sine øvrige bevillinger til antibiotikaresistens-projekter.
”Vores aktiviteter fortsætter med uformindsket styrke. Repair Impact Fund har fortsat som mål at investere én milliard kroner i 20 virksomheder eller projekter over en tre-fem-årig periode fra 2018. I de kommende år vil Novo Nordisk Fonden desuden fokusere bevillinger til sundhedsrelateret datavidenskab og innovative terapier, hvor ambitionen er, at det skal føre til udviklingen af helt nye teknologier, der kan stække antibiotikaresistens, ligesom fremskridt inden for genetisk forskning, omics, og datascience vil kunne anvendes i nye projekter,” siger Steffen Lüders.
AMR Action Fund forventes at være operationel i løbet af fjerde kvartal i 2020 og vil foretage sin første investering i første kvartal 2021.