Gennem adskillige årtier har danske fonde som Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Otto Mønsteds Fond og Nordea-fonden sendt mange tusinde danske studerende både ud i Europa og videre over verdenshavene på studieophold – og tilbage igen med ny viden og dannelse i bagagen.
Men sekretariaterne i de store studiefonde er kommet i høj administrativ bølgegang, siden coronakrisen tog fart, fortæller de samstemmende.
På grund af coronakrisen har fondene i løbet af 2020 nemlig haft ekstraordinært travlt med at hjælpe et stort antal studerende, der på grund af usikkerheder, spørgsmål og i værste fald aflyste studieture tager kontakt til sekretariaterne.
De store omvæltninger kan helt konkret mærkes på antallet af ansøgninger, fortæller fondene.
I det kvarte år fra midt-marts til sommerferien faldt antallet af ansøgninger fra langt over 700 i den samme periode sidste år til godt 350 i perioden i år. Det er altså et fald på omkring 50 pct.
Frank Rechendorff Møller – administrerende direktør, Augustinus Fonden
"Vi har haft væsentlig færre studieansøgninger end normalt i direkte forlængelse af coronakrisen. Vi får cirka 5.000 ansøgninger om året, og heraf er halvdelen studieansøgninger. Og i det kvarte år fra midt-marts til sommerferien faldt antallet af ansøgninger fra langt over 700 i den samme periode sidste år til godt 350 i perioden i år. Det er altså et fald på omkring 50 pct.," siger administrerende direktør Frank Rechendorff Møller fra Augustinus Fonden.
Også Otto Mønsteds Fond fortæller, at 2020 har været et ganske usædvanligt år på studierejsefronten. Op mod 30 pct. af fondens uddelte bevillinger er nemlig blevet annulleret på grund af aflyste ophold på nuværende tidspunkt.
“Og så længe Covid-19 ikke er under kontrol, så forventer vi, at antallet vil stige løbende,” siger fondsadministrator Otto Lauge Frederiksen fra Otto Mønsteds Fond.
Et væld af justeringer
Ligesom Augustinus Fonden og Otto Mønsteds Fond mærker sekretariaterne i Knud Højgaards Fond og William Demant Fonden også tydeligt konsekvenserne af de store omvæltninger, som rigtige mange af verdens lande har været igennem i 2020.
Især USA, Australien og England ligger traditionelt højt på listen over de studerendes favoritdestinationer, men netop disse lande har det været svært at rejse til under coronakrisen. Derfor har ændringer og aflysninger af studierejser til særligt disse lande fyldt meget i sekretariaterne.
Vi bliver stadig kontaktet af studerende, som lige har fået besked om, at de ikke kommer afsted alligevel, eller at deres ophold er blevet rykket. Det bruger vi rigtig, rigtig meget krudt på.
Mette Cording Meyn – fondsadministrator, William Demant Fonden
"Og derfor vi mærker vi da helt klart en forandring i forhold til normalt. Selvom vi har fået færre ansøgninger, end vi plejer, så har vi til gengæld haft rigtig meget arbejde med at behandle alle de forespørgsler fra de studerende, der er kommet ind. Og vi bliver stadig kontaktet af studerende, som lige har fået besked om, at de ikke kommer afsted alligevel, eller at deres ophold er blevet rykket. Det bruger vi rigtig, rigtig meget krudt på,” siger fondsadministrator Mette Cording Meyn fra William Demant Fonden.
Uanset hvad årsagen til de studerendes henvendelser er, så fortæller fondssekretariaterne samstemmende, at de har valgt at være så fleksible og imødekommende som muligt.
“Allerede meget tidligt i coronaforløbet, altså i marts, meldte vi ud, at vi var parate og havde beredskab til at gå i dialog med alle bevillingsmodtagere om at videreføre bevillinger til brug på et senere tidspunkt eller til justerede formål. Det gælder også for en del af de studerende. Det er vi meget imødekommende over for – vi forstår udmærket situationen,” siger Frank Rechendorff Møller.
Krum hals
Hos både Augustinus Fonden og de øvrige fonde tager man dog den administrative bølgegang roligt. Behandlingen af ansøgninger og henvendelser fra de studerende fortsætter nemlig uden ophold, fortæller fondene.
"Vi har nok levet lidt i en undtagelsestilstand både i forhold til at få tingene til at fungere, da bølgerne gik højt i marts-april måned, og der er da en hel del administration forbundet med at følge op på de studerendes henvendelser, justere deres bevillinger og indgå i dialog. Men det håndterer vi,” siger Frank Rechendorff Møller.
Fakta: De store studiefonde
- Augustinus Fonden: I 2019 modtog fonden 2.164 ansøgninger om støtte til studieophold i udlandet, hvoraf 636 modtog støtte på i alt 12,6 mio. kr. ud af fondens samlede uddelinger på 341 mio. kr.
- William Demant Fonden: Støtte af udlandsophold til studerende androg i 2019 i alt 11,6 mio. kr. ud af fondens samlede uddelinger på 153,2 mio. kr. Cirka 1.300 ansøgninger om studieophold blev bevilget.
- Knud Højgaards Fond: I 2019 uddelte Knud Højgaards Fond studielegater for 15,5 mio. kr. I 2019 udgjorde disse legater 68 pct. af alle fondens legater og 33 pct. af de samlede uddelinger.
- Otto Mønsteds Fond: I 2019 bevilgede fonden 3,7 mio. kr. ud af samlet 20,4 mio. kr. til meritgivende studieophold eller praktikophold i udlandet for ingeniørstuderende fra DTU og AAU, samt for cand.merc.-studerende fra CBS eller AU.
- Nordea-fonden: Midlertidigt lukket for ansøgninger om studieophold.
Han har også noteret sig, at antallet af indkomne ansøgninger tilsyneladende er på vej op igen efter bølgedalen tidligere på året. Tallet er nemlig steget fra 50 pct. til 60 pct. af normalen.
Hos William Demant Fonden hænger sekretariatet også i – og det samme gør de studerende, som søger fonden.
“Vi behandler ansøgningerne fuldstændig som om, der ikke var noget corona. Men de studerende, der får en bevilling, får samtidig tilsendt en passus i bevillingsbrevet om, at hvis deres rejse bliver påvirket af corona, så skal de henvende sig til os,” siger Mette Cording Meyn.
“Og de studerende går jo på med krum hals og søger stadig. De går som udgangspunkt ud fra, at turen bliver skøn og god,” slutter Mette Cording Meyn.