Lavt selvværd, fejlstillinger i led og hofte, diabetes-2 og en risiko for at dø mange år før sine jævnaldrende.
Det er blot nogle af de dårligdomme, som overvægtige og svært overvægtige børn og unge risikerer at skulle døje med.
Sådan lyder det fra Arne Astrup, der er tidligere forsker ved Københavns Universitet, og som i dag er Senior Vice President hos Novo Nordisk Fonden med ansvar for fondens indsats for fremme af sund vægt hos børn.
Derfor glæder han sig over, at Center for Sundt Liv og Trivsel, som får til hovedopgave at forebygge overvægt blandt børn og unge, og som Novo Nordisk Fonden har haft på tegnebrættet i årevis, ser ud til at kunne slå dørene op fra januar 2023.
”Overvægt kan på den korte bane betyde en svær barndom med en dårlig livskvalitet som barn og ung. En tid, som burde være lykkelig, kan være et elendigt liv,” fortæller Arne Astrup og forklarer, at børn risikerer at tage overvægt og dens tilhørende skavanker med ind i voksenlivet.
I løbet af de næste 10 år vil Novo Nordisk Fonden derfor donere én milliard kroner til centret, fortæller Arne Astrup. Samtidig bliver den danske stat partner i projektet.
“Regeringen vil med en årlig bevilling på 10 mio. kr. medfinansiere arbejdet i centret,” fremgår det af regeringens nye udspil om en sundhedsreform, som samtlige af Folketingets partier står bag. Bevillingen løber i 10 år, og de statslige udgifter til centret kommer dermed til at udgøre 100 millioner kroner.
Vi har mange holdepunkter for, hvilke faktorer, der forårsager overvægt, men vi mangler beviser for dem
Arne Astrup – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
Manglende viden er et stort problem
Ifølge Arne Astrup er en af de helt store problematikker på fedmeområdet, at der mangler viden og forskningsmæssig dokumentation på området.
“Vi har mange holdepunkter for, hvilke faktorer, der forårsager overvægt, men vi mangler beviser for dem. Vi skal have noget dokumentation, før vi kan gå ud i samfundet og eksempelvis foreslå rutinetilbud om vægttab før graviditet til overvægtige kvinder, der ønsker at blive gravide, eller sætte stort fokus på søvnens betydning for vægten,” siger Arne Astrup.
Han forklarer, at det netop er en af de udfordringer, som centret skal afhjælpe.
“Centret skal sætte forskning i gang, der dokumenterer det fra rigtige børn og mennesker. Hvis forskningen i mere kontrollerede rammer så virker, så er det hensigten, at det skal afprøves ude i kommunerne, hvor det skal vise, at det også virker i skolerne og i daginstitutionerne. Og gør det det, så kan man skalere det op til hele landet med regler eller guidelines, hvis der er politisk opbakning til det,” fortæller Arne Astrup og forklarer, at centret skal arbejde tæt sammen med landets kommuner, regioner og de faggrupper, der er tæt på børn i dagligdagen.
Flere navne var i spil
Da bestyrelsen i Novo Nordisk Fonden for cirka fire år siden besluttede at arbejde for oprettelsen af et fedmeforebyggelsescenter for børn og unge, havde projektet navnet “Center for Sund Vægt.”
Det blev sidenhen ændret til “Center for Sund Vægt og Trivsel” for senere at få den endelige titel “Center for Sundt Liv og Trivsel.”
Årsagen til navneændringen skal især findes i Novo Nordisk Fondens samarbejde med Sundhedsministeriet, forklarer Arne Astrup.
“Der var et politisk ønske om at få mere fokus på trivsel,” siger Arne Astrup og forklarer, at det grundlæggende er et synspunkt, de også deler i fonden, men at det blot ikke kunne aflæses i navnet til at starte med.
“Vi ved jo at overvægt skaber dårlig trivsel, og der er nogle hypoteser om, at dårlig trivsel kan føre til overvægt. Fordi der er så meget dårlig trivsel hos børn og så meget overvægt, og fordi det ser ud til at eksistere samtidig, så synes vi også, at det gav god mening at understrege det i navnet. Men hovedfokus er at bekæmpe og forebygge overvægt hos børn, selvom der også er et trivselsaspekt,” fortæller Arne Astrup.
Han forklarer, at selvom centrets navn er blevet ændret et par gange, så er samarbejdet med Sundhedsministeriet forløbet “glat” og “fint.”
“Men det er måske ikke så mærkeligt. Hvis der kommer nogle og siger: ‘Vi vil gerne putte en milliard kroner i at gøre en kæmpe indsats for at forebygge at børn udvikler dårlig trivsel og overvægt.’ Det er svært at være imod, at man vil gøre noget godt for børn,” siger Arne Astrup og forklarer, at selve ideen til centret er født i Novo Nordisk Fonden.
Kommer centret til at fungere uafhængigt af Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk familien?
“Jeg kan kun udtale mig på vegne af fonden. Det er et rent fondsinitiativ, det her. Det er klart, at det bliver et fuldstændigt selvstændigt center, som får en bevilling. Det er ligesom, hvis det er et forskningscenter, der får en bevilling. Så er der nogle pejlemærker i bevillingen, og der er enighed om, hvad der er for rammer og aktiviteter. Det er der også her, og de er udarbejdet i samarbejde med Sundhedsministeriet,” siger Arne Astrup.
Global erkendelse
For nylig offentliggjorde Novo Nordisk Fonden en ny strategi, der løber frem mod 2030. Den har tre fokusområder, hvoraf det ene har en mission, der lyder:
“Fremme forskning og innovation, der bidrager til forebyggelse og behandling af kardiometaboliske og smitsomme sygdomme.”
Selvom kardiometaboliske sygdomme blandt andre dækker over hjerte-kar-sygdomme og diabetes-2, er det kommende Center for Sundt Liv og Trivsel ikke et udtryk for den nye strategi, fortæller Arne Astrup.
“Hele ideen er affødt af, at der er kommet meget ny viden de sidste 5-7 år, som viser, at hvis man forhindrer folk i at tage på, så kan man for eksempel forebygge diabetes-2. Og hvis mennesker allerede har udviklet diabetes-2, men at de så taber sig 15-20 kilo, så forsvinder sygdommen hos 80 procent af dem. Så jeg tror, at det er en global erkendelse, der har skabt et sporskifte til at fokusere mere på overvægt, som en meget alvorlig tilstand, man skal gøre noget ved. Ellers kan man ikke løse de andre problemer,“ forklarer Arne Astrup.
Det vil være meningsløst at skulle implementere tiltag i kommunerne, som vi ved ikke virker
Rasmus Køster-Rasmussen – Forsker, Københavns Universitet
Fedmeforsker håber på forskningscenter
Nyheden om at der i begyndelsen af det nye år åbner et nyt center med fokus på fedmeområdet for børn og unge følges tæt af læge og forsker på Københavns Universitet Rasmus Køster-Rasmussen.
Udover at være forsker er han også talsperson i den tværfaglige sammenslutning ‘Ligevægt,’ der består af forskere og klinikere, som er kritiske overfor at lade vægt spille for stor en rolle i samfundet og sundhedssystemet.
Rasmus Køster-Rasmussen håber, at det kommende center først og fremmest får fokus på forskning.
“ Jeg håber, at centret kommer til at have fokus på forskning frem for implementering. Dels fordi, der er meget, vi ikke ved, men også fordi, at det vil være meningsløst at skulle implementere tiltag i kommunerne, som vi ved ikke virker,” fortæller han og forklarer, at der lige nu ikke eksisterer nogle effektive metoder til at forebygge vægtøgning hos børn, og at de eksisterende vægttabsindsatser kun virker på kort sigt.
“Langt de fleste tager de tabte kilo på igen ret hurtigt, og de oplever dermed et nederlag som bidrager til nedsat selvværd og kropsskam,” siger Rasmus Køster-Rasmussen.
Stod det til ham skulle det nye center have større fokus på generel trivsel og sundhed og mindre fokus på vægt i sig selv.
”Den altoverskyggende sundhedsudfordring for børn i dagens Danmark er, at alt for mange har et dårligt mentalt helbred. Børn i Danmark er kun sjældent alvorligt fysisk syge. Det giver god mening at fokusere på børns sundhed, men fokusset skal være på gode sociale netværk, accept af at kroppe ser forskellige ud, men også på motion og sund mad men uden den dagsorden, at børnene skal tabe sig,” siger Rasmus Køster-Rasmussen.
Havneudsigt i København
Hvor det nye fedmeforebyggende center kommer til at ligge, er endnu ikke afgjort, men Novo Nordisk Fonden “forventer at det bliver i København,” fortæller Arne Astrup.
“Centret tænkes placeret i fysisk nærhed til KL, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner, så det bliver nemt at mødes og samarbejde. Vi leder efter noget, som måske kunne ligge ved havnefronten,” siger Arne Astrup.
Han fortæller, at fondens bestyrelse endnu formelt mangler at godkende centrets endelige planer, men at arbejdet med centret er så fremskredent, at centret nu søger efter en direktør.
Fonden regner med, at centret kommer til at tælle cirka 25 ansatte, og at den kommende bestyrelse kommer til at rumme repræsentanter fra Novo Nordisk Fonden, Sundhedsministeriet, KL, Danske Regioner samt repræsentanter for de relevante fagforeninger, der arbejder på børneområde.