Den erhvervsdrivende fond Færchfonden var både forberedt på at få ekstra mange ansøgninger og villig til at åbne ekstraordinært meget for pengekassen for at støtte projekter i kølvandet på coronakrisen i 2020.
Men virkeligheden skulle vise sig at blive en anden.
Sammenlignet med 2019 oplevede Færchfonden, som primært støtter iværksætteri, erhverv, kultur og uddannelse i Nordvestjylland, således en nedgang på 20 procent i 2020 i antallet af modtagne ansøgninger.
”Jeg havde forventet flere ansøgninger i løbet af 2020 på grund af coronaen. Bestyrelsen var klar til at hjælpe ekstra i den usædvanlige situation,” siger Færchfondens administrerende direktør Claus Omann Jensen til Dagbladet Holstebro-Struer.
I kroner og øre blev der ifølge Claus Omann Jensen uddelt midler i størrelsesordenen 12-15 millioner kroner i 2020, hvilket er i omegnen at det normale niveau.
Over for Fundats betoner fondsdirektøren, at han ikke umiddelbart kan pege på en enkelt forklaring på det faldende antal ansøgere.
”Selvom det i udgangspunktet ikke handler om at få mange ansøgninger, men om at få mange kvalificerede ansøgninger, bør man som fond altid stille sig spørgsmålet, hvad det kan skyldes, når antallet af ansøgninger er af nedadgående karakter. En af forklaringerne kan være, at de arrangører eller initiativtagere, som hurtigt kunne se, at det grundet corona ikke var muligt at gennemføre et arrangement, har tænkt, at det ikke giver mening at søge om penge til det,” siger Claus Omann Jensen til Fundats.
Vigtigt at kigge indad
Claus Omann Jensen lægger samtidig ikke skjul på, at der meget vel også kan være interne årsager til, at det ikke gik som ventet i 2020 med antallet af indløbne ansøgninger.
”Når man peger ud med to fingre, er der jo samtidig tre, der peger indad. Som ansvarlig fond er det vigtigt også at kigge indad, og i fonden spørger vi blandt andet os selv, om vi er tydelige nok omkring, hvad det er, vi støtter – og om det er for kompliceret at søge,” siger Claus Omann Jensen.
I øjeblikket og i den kommende tid vil blandt andet fondens kommunikation på hjemmesiden blive gået efter med en tættekam.
”Vi spørger os selv, om vi er gode nok på hjemmesiden og på vores andre medier til at tydeliggøre, hvad vi støtter og hvad vi hidtil har støttet? Alt det og meget mere arbejder vi med lige nu i forbindelse med vores kommunikationsstrategi,” siger Claus Omann Jensen, der tiltrådte som direktør i 2019 og på sit CV blandt andet har stående, at han i fire år var borgmester i Randers valgt for Venstre.
Færchfondens direktør forventer, at 2021 med de fortsatte corona-restriktioner bliver et svært år for de potentielle fondsansøgere i Nordvestjylland, men han håber samtidig på flere ansøgninger end i 2020.
”Jeg håber, at flere i år får lyst til at gøre noget – og at mange af projekterne, qua at vi forhåbentlig bliver endnu bedre til at kommunikere, resulterer i gode ansøgninger til os,” siger Claus Omann Jensen.
Den erhvervsdrivende fond med kontor i Holstebro blev stiftet i 1984 af Kirsten og Jørgen Færch. Fondens formue stammer blandt andet fra tobaks- og plastindustrien.