”En oprigtig tak til de cirka 16.000 medarbejdere i firmagruppen under VKR Holding A/S. Deres arbejde gør det muligt at generere det overskud, som danner grundlaget for fondenes uddelinger.”
Sådan skriver Jens Kann-Rasmussen, formand for Villum Fonden, og Hans Kann Rasmussen, formand for Velux Fonden, i forordet til den årsberetning fra de to fonde, som netop er blevet offentliggjort.
For de 16.000 medarbejdere er det en tak, som vitterligt betyder noget. Der er nemlig ifølge Iben Schmidt Helbirk, der er global HR-chef i den største virksomhed under VKR Holding, Velux Gruppen, allerede en enorm stolthed blandt medarbejderne over at være medvirkende til fondenes betragtelige uddelinger til almennyttige formål.
I 2019 uddelte de to fonde 1,3 milliarder kroner til almennyttige formål fordelt på 1.153 bevillinger til forskning, miljø og sociale og kulturelle projekter i og udenfor Danmark, og samlet har fondene for et par år siden passeret 10 milliarder uddelte kroner over tid.
Disse prioriteringer på klima- og miljøområdet har stor betydning for rigtig mange medarbejdere og giver en særlig stolthed.
Iben Schmidt Helbirk – global HR-chef, Velux Gruppen
”Det betyder rigtig meget og skaber en stor stolthed blandt vores medarbejdere i både ind- og udland, at de véd, at en rigtig stor del af det overskud, de genererer, går til almennyttige formål. Forleden hørte jeg, at Velux´ franske direktør havde italesat, hvor stor stolthed de franske medarbejdere føler, og jeg véd også, at mange af vores østeuropæiske kolleger er enormt stolte over, at det overskud, de er med til at generere, blandt andet bliver brugt på et erhvervsskoleinitiativ i flere østeuropæiske lande,” siger Iben Schmidt Helbirk til Fundats.
Netop dét, at der støttes bredt og almennyttigt, er noget, som Iben Schmidt Helbirk personligt har oplevet en stor stolthed over.
”Jeg har for eksempel oplevet at være på Moesgaard Museum i Højbjerg med min familie, hvor mit 12-årige barn kommer løbende og siger ‘Mor, har du set messingpladen? Der står Velux Fonden!’ Og jeg har i sommer talt med lederen af mit ni-årige barns spejdertrup i skoven i Vedbæk, som stolt fortæller, at spejdernes nye shelter er betalt af Velux Fonden. Det betyder enormt meget for mig at opleve, at der støttes så bredt, men også, at det er en så signifikant del af overskuddet, som går til fondenes uddelinger,” siger Iben Schmidt Helbirk.
Klimafokus giver særlig stolthed
En helt særlig stolthed blandt medarbejderne oplever hun, at Velux og Villum-fondenes fokus på klima og miljø udløser – især blandt den yngre generation af medarbejdere. Der blev i 2019 uddelt 147 millioner kroner på miljøområdet med særlig fokus på de danske farvande, og Villum Fonden er stifter af KR Foundation, som er en selvstændig fond med øje for at støtte internationale miljøprojekter.
Derudover har fondene siden 2013 investeret en stigende del af formuen i grønne impact-projekter, der dels skal bekæmpe klimaforandringer og dels skal bidrage med attraktive afkast. Det drejer sig blandt andet om investeringer i anlæg til produktion af grøn strøm og bæredygtigt forvaltede skove.
Vi er lige nu i gang med at kigge på ny employer branding og visualiseringen heraf, hvor jeg som noget nyt i højere grad end tidligere har fået lov til at indtænke fondene – vel at mærke uden, at det på nogen måde bliver en markedsføringskanal.
Iben Schmidt Helbirk – global HR-chef, Velux Gruppen
”Disse prioriteringer på klima- og miljøområdet har stor betydning for rigtig mange medarbejdere og giver en særlig stolthed. Og det faktum, at man har oprettet KR Foundation og har kunnet tiltrække en kapacitet som Connie Hedegaard som bestyrelsesformand, betyder rigtig meget,” fastslår Iben Schmidt Helbirk.
Fonde må ikke bruges til at sælge flere vinduer
I ny og næ modtager Iben Schmidt Helbirk både ansøgninger til opslåede stillinger og uopfordrede ansøgninger, hvor kandidaten fremhæver sin beundring for fondenes uddelinger. Men det er langt fra alle nye medarbejdere i Velux, som nødvendigvis kender til ejerstrukturen og det faktum, at Villum Fonden er hovedaktionær i VKR-Gruppen, når de møder til første arbejdsdag hos producenten af ovenlysvinduer med hovedsæde i Hørsholm.
”Ofte er det først i vores onboarding-proces, at de nye medarbejdere finder ud af, hvordan strukturen er. Mange bliver enormt benovede over, at det ikke er ren kapitalisme, men at en så stor del af overskuddet faktisk går til almennyttige formål,” siger Iben Schmidt Helbirk.
Hun ønsker i stigende grad at benytte fakta og informationer om fondene i rekrutteringen af nye især yngre medarbejdere, omend koblingen mellem virksomhederne i VKR-Gruppen og fondene endnu ikke fremgår af eksempelvis jobopslag.
”Vi er lige nu i gang med at kigge på ny employer branding og visualiseringen heraf, hvor jeg som noget nyt i højere grad end tidligere har fået lov til at indtænke fondene – vel at mærke uden, at det på nogen måde bliver en markedsføringskanal. I den forbindelse kigger vi blandt andet også på jobopslag. Men der ér og vil også fremover være vandtætte skotter mellem fondene og virksomhederne under VKR Holding, og fondene er meget opmærksomme på, at de ikke ønsker at være en forlænget markedsføringskanal for Velux og de andre selskaber i VKR,” understreger Iben Schmidt Helbirk.
I den stol, jeg sidder i, kunne jeg godt have et fromt ønske om, at fondene og deres uddelinger var endnu mere kendte i den brede offentlighed.
Iben Schmidt Helbirk – global HR-chef, Velux Gruppen
Velux må derfor ikke, som hun udtrykker det, ”bruge fondene rent markedsføringsmæssigt til at sælge flere vinduer.”
”Dér, hvor det giver mening, er, når koblingen til fondene kan bruges til at tiltrække de dygtigste folk til blandt andet Velux – især fra de yngre generationer, som lægger stor vægt på både fagligt spændende opgaver og et purpose. Og i den stol, jeg sidder i, kunne jeg godt have et fromt ønske om, at fondene og deres uddelinger var endnu mere kendte i den brede offentlighed, for det ville givetvis medføre endnu flere uopfordrede ansøgninger,” siger Iben Schmidt Helbirk.
‘Mønsterværdig’ er et nøgleord
For grundlæggeren af det, der i dag er kendt som VKR Gruppen, bygningsingeniør Villum Kann Rasmussen, var ‘mønsterværdig’ et nøgleord. Det gjaldt i relationen til kunder, leverandører og medarbejdere.
Ifølge Iben Schmidt Helbirk lever begrebet i dén grad videre i virksomheden 79 år efter, at den blev grundlagt, og der går ikke en dag, hvor ordet ikke bliver italesat.
”I forlængelse af dét med det mønsterværdige mente Villum Kann Rasmussen også, at ‘Den, der lever stille, lever godt’. Det mærkes stadig tydeligt i vores virksomhedskultur og i fondene, og meget symbolsk er den messingplade, som min søn så på Moesgaard Museum, da også så lille, at man næsten skal vide, at den sidder der, for at få øje på den. Grundlæggende er det enormt sympatisk, at man fra fondenes side ikke har behov for at slå ud med armene: Projekter støttes ikke for at kunne bruge det markedsføringsmæssigt, men fordi det er et rigtigt projekt at støtte,” siger Iben Schmidt Helbirk.