Når man som Bevica Fonden har en formue på knap 600 millioner kroner og årligt uddeler mellem 23 og 40 millioner, giver det langt større impact at fokusere på partnerskaber i stedet for at være en ansøgerdreven fond. Det mener Marianne Kofoed, direktør i Bevica Fonden.
”Vi kommer simpelthen længere med pengene via partnerskaber. Vi skaber en større værdi, får mere impact i forhold til det, vi er sat i verden for at gøre: styrke forudsætningerne for det selvstændige og uafhængige liv for mennesker med et bevægelseshandicap,” siger Marianne Kofoed.
Efter et længere forarbejde ændrede fonden i 2015 strategi og gik fra at være en ansøgerdreven fond til primært at fokusere på partnerskaber. Siden har Bevica Fonden lavet to evalueringer af fondens indsats, og resultatet er entydigt positivt.
Ifølge Marianne Kofoed giver arbejdet med længere partnerskaber større mulighed for at arbejde vidensbaseret og skabe forandringer på den lange bane.
”Vi har ikke særligt mange penge at dele ud af, og tidligere var vi styret af de ansøgninger, vi fik udefra, og der var ikke nødvendigvis en rød tråd. Dem, der fik penge, blev rigtig glade, men det blev ofte til løsrevne projekter . Med partnerskaber får vi genereret viden, som vi sammen kan arbejde videre med og dermed skabe varige forandringer,” siger hun.
Samtidig bliver vi ofte også fundraisere, når vi arbejder med partnerskaber
Marianne Kofoed – Direktør, Bevica Fonden
”Samtidig bliver vi ofte også fundraisere, når vi arbejder med partnerskaber, fordi vi tiltrækker andre partnere til vores konkrete projekter og dermed får skabt en merinvestering,” fortæller Marianne Kofoed.
Universelt design som grundpræmis
Bevica Fonden arbejder med en række længevarende partnerskaber, blandt andet med Det Kongelige Akademi og Danmarks Tekniske Universitet, om at indarbejde begrebet universelt design som en grundpræmis i den måde, man arbejder på som arkitekt eller ingeniør.
Universelt design drejer sig om at formgive og fremtidssikre rammerne for det levede liv, så alle er inkluderet. Om at erkende menneskets mangfoldighed og indrette samfundet, så flest mulige kan deltage i så mange aspekter af livet som muligt.
”Fra fondens begyndelse i 1872 er vi sat i verden for at skabe lige muligheder for mennesker med handicap, men vi tror på, at vejen dertil handler om at favne os alle og det, vi har til fælles. Vi skal væk fra et dem og os mindset. Mennesker med og uden handicap,” siger Marianne Kofoed.
Derfor arbejder vi målrettet for implementeringen af værdibegrebet universelt design
Marianne Kofoed – Direktør, Bevica Fonden
”Derfor arbejder vi målrettet for implementeringen af værdibegrebet universelt design , som er en forståelse af, at den måde vi indretter samfundet på med udgangspunkt i vores forskellige funktionsevner, kan være til gavn for langt flere end det enkelte individ med et decideret behov,” siger Marianne Kofoed.
Hun indrømmer gerne, at det lyder lidt luftigt, men for hende er universelt design meget håndgribeligt, og som i tilfældet med DTU og Det Kongelige Akademi drejer det sig om udvikling af konkrete produkter og skabe arkitektur, der inkluderer fleste mulige – med eller uden handicap.
Verdenskongres med varige spor
Helt aktuelt er fonden partner på UIA – World Congres of Architects, der afholdes i Bella Center i København fra den 2.-6. juli. En verdenskongres, der afholdes hvert tredje år med deltagelse af 10.000-15.000 arkitekter og professionelle inden for byggeri og planlægning fra hele verden.
Bevica Fonden er sammen med blandt andre Dreyers Fond og Realdania ’funding partners’ til kongressen.
”Da vi hørte, kongressen kom til Danmark med et tema om bæredygtigt byggeri til fremtiden og et sigte om at gøre arkitektur til et centralt værktøj i opnåelse af FN’s 17 verdensmål, rakte vi ud. For i den kontekst er det vigtigt at huske på verdensmålenes fælles agenda om Leave No One Behind – at alle skal med, og vi er gået ind som partner for at få netop det fokus ind,” fortæller Marianne Kofoed.
Med Bevica Fondens indtræden som partner er overskriften for verdenskongressen blevet til ’Sustainable Futures - Leave No One Behind’, og i såvel program som selve afviklingen fylder samtalen om universelt design.
”Vi ønsker at gøre inklusion af mennesker med handicap, ud fra tanken om universelt design, til et tema og et samtaleemne, når vi taler bæredygtig udvikling af byggeriet, men det gælder også noget så banalt som at være rollemodel i forhold til, hvordan er det, vi afholder kongres – så alle føler sig velkomne – også selvom du er svagtseende eller sidder i kørestol,” siger Marianne Kofoed.
Bevica Fonden har været med siden 2018 og har givet i alt fem millioner til verdenskongressen. Det samme beløb har Dreyers Fond bidraget med.
Den filantropiske forening Realdania har samlet set støttet med 19,5 millioner kroner. Først 4,9 millioner til Arkitektforeningen til arbejdet med at få kongressen til København, og efterfølgende med 14,6 millioner kroner til foreningen bag kongressen.
Ligesom med de andre partnerskaber håber Marianne Kofoed, at partnerskabet omkring verdenskongressen sætter varige spor. Hos både deltagere, Bella Center og de mange partnere, der har været med til afviklingen.
København skal være en by for alle
I forbindelse med verdenskongressen for arkitekter er København blevet udnævnt som Unesco arkitekturhovedstad hele 2023, og her har Bevica Fonden indgået et partnerskab med Københavns Kommune for at sætte fokus på, hvordan man som by får favnet flest muligt.
Partnerskabet startede for halvandet år siden og fortsætter frem til begyndelsen af 2024 med en samlet bevilling på fem millioner kroner.
Pengene dækker finansieringen af en ressourceperson, der skal arbejde med inklusion og tilgængelighed for flest mulige mennesker. Samt midler til særlige events og tiltag, der skal øge opmærksomheden på ligeværdige oplevelser.
Et af de synlige resultater af samarbejdet dukkede op i sidste uge i form af runde, turkis cirkler på fortove flere steder i København. Formålet er at markere overgangen mellem en udeservering og et gangareal og derved sikre en god balance mellem udeservering og fremkommelighed. For det kan være svært at komme forbi en tætpakket udeservering, særligt hvis man har gangbesvær eller sidder i kørestol.
”Partnerskabet med Københavns Kommune er vigtigt, for derigennem at få plantet nogle små ringe i vandet, som forhåbentlig giver nogle erfaringer, vi i fællesskab kan bruge til at udvikle vores by, så den bliver en by for os alle,” siger Marianne Kofoed.
Folkemødet som rollemodel
Seneste partnerskab er indgået med Foreningen Folkemødet. Det er et femårigt projektsamarbejde, der skal sikre, at Folkemødet på Bornholm er for alle - uanset funktionsniveau.
Bevillingen er på samlet knap syv millioner kroner og indebærer blandt andet ansættelse af en projektleder, der skal stå for at få tænkningen om universelt design ind i folkemødets strategi og udvikling.
”Folkemødet er et lille minisamfund og dermed en god øvelse og rollemodel for vores generelle samfundsindretning, så vi øver os på at favne flest mulige på et meget utilgængeligt sted,” fortæller Marianne Kofoed.
Et af de første skridt i samarbejdet er at få lavet en kortlægning af udfordringerne ved folkemødet. Ved at lave en slags dagbog i samarbejde med nogle af dette års folkemødedeltagere fra Sammenslutningen af Unge med Handicap og Egmont Højskolen.
Helt fra planlægningsfasen over rejsen til kommunikation og deltagelse i forskellige begivenheder.
”Der er rigtig mange barrierer og udfordringer i forhold til at kunne deltage i Folkemødet, hvis man for eksempel sidder i kørestol. Hvordan kommer jeg op på scenen? Kan jeg sidde med omkring bordet i paneldebatten? Føler jeg mig velkommen til en reception med lutter høje borde? Hvad med vejvisningen, hvis man er svagtseende? Og er affaldssorteringen tænkt, så alle kan nå?”
Samtidig håber vi, at de mange stadeholdere får fokus på tænkningen om universelt design og tager tænkningen med hjem fra Folkemødet
Marianne Kofoed –Direktør, Bevica Fonden
”Vi skal tænke tilgængelighed og universelt design ind i alle aspekter i forhold til at afvikle Folkemødet, hvor kan vi forbedre det, så flere føler sig velkomne og har mulighed for at deltage. Samtidig håber vi, at de mange stadeholdere får fokus på tænkningen om universelt design og tager tænkningen med hjem fra Folkemødet .”
Mulighed for mere ligeværdige liv
Universelt design handler dog ikke bare om arkitektur, byrum og demokratiske oplevelser, men også om sundhed, beskæftigelse, uddannelse – nærmest alt, mener Marianne Kofoed.
”Universelt design stammer jo klassisk fra arkitektur, men det har bevæget sig og udvidet sig til at omhandle rammerne for det levede liv, så det handler også om jura, økonomi og sociologi. Om lighed i sundhed og lighed i beskæftigelse – alt der gør, at man kan leve mere ligeværdige liv.”
”Vi ved, at mennesker med handicap dør tidligere end andre, har langt flere livsstilssygdomme, er mere ensomme og ikke er lige så repræsenteret på arbejdsmarkedet, så på de områder er arbejdet med at tænke universelt design også vigtigt,” siger Marianne Kofoed.
Netop for at sprede tankerne om universelt design ud til flere fagområder lancerede fonden i forbindelse med deres 150-års jubilæum sidste år Bevica Scholarship. Her inviteres undervisere og studerende til at blive klogere på universelt design i hver deres faglighed.
Underskud på 46 millioner
Bevica Fonden har netop godkendt årsrapporten for 2022. Årets resultat var påvirket af et kursfald på værdipapirer og endte på et underskud på 45,5 millioner kroner – mod et overskud på 87,7 millioner kroner året før.
I 2022 bevilgede fonden 23,6 millioner kroner, mod 30,8 millioner kroner året før.
”For 2023 har vi afsat en umiddelbar uddelingsramme mellem 25 og 40 millioner kroner,” fortæller Marianne Kofoed.
Ligesom året før havde fonden i 2022 11 ansatte. Dog steg det gennemsnitlige antal fuldtidsbeskæftigede fra 7 til 9.
Ud af årets bevillinger på 23,6 millioner kroner gik 3,6 millioner til en intern uddeling til drift af forskningsenheden Universal Design Hub.