Bestyrelsen i Danmarks ældste erhvervsdrivende fond har netop vedtaget sin første strategi.
I de næste fem år arbejder Carlsbergfondet således under overskriften ‘Vi brygger viden for en oplyst fremtid.’
Rorpinden i fondens arbejde har siden fondens stiftelse i 1876 været fundatsen, som den blev formuleret af brygger J.C. Jacobsen.
“Men verden er jo en anden i dag end i 1876. Derfor er det godt en gang imellem at standse op og bruge lejligheden til at reflektere over, hvad vi har gjort, og hvad vi vil gøre fremover,” siger Flemming Besenbacher.
Og nu er tiden kommet til at skrue op for både transparens og struktur i fondsarbejdet ved hjælp af en ny strategi.
“Der har været et ønske i bestyrelsen om at blive endnu mere tydelige og strukturerede i måden, som Carlsbergfondet i de kommende fem år planlægger at leve op til vores formål om at brygge viden for en oplyst fremtid, hvilket udviklingen af den nye strategi imødekommer,” siger Flemming Besenbacher.
Strategien handler primært om fondens filantropiske arbejde, men berører også blandt andet fondens forhold til datterselskabet Carlsberg A/S.
Byggesten i strategiens hus
For at give strategien form har Carlsbergfondet bygget et ‘strategihus’ med hjælp fra konsulentfirmaet Voluntas.
‘At virke til fremme af og støtte for naturvidenskaberne samt matematik og filosofi, de humanistiske videnskaber og samfundsvidenskaberne’, lyder formuleringen fra fondens fundats, som udgør husets fundament.
På fundamentet står fire bærende søjler som strategiens fokusområder. De handler om at fremtidssikre grundforskning, investere i ny viden, samarbejde internationalt og styrke Carlsbergfamilien.
Der har været et ønske i bestyrelsen om at blive endnu mere tydelige og strukturerede i måden, som Carlsbergfondet i de kommende fem år planlægger at leve op til vores formål.
Flemming Besenbacher – bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
Fire principper forbinder de fire søjler. De skal styrke talentudvikling, fremme diversitet, revitalisere dannelsesbegrebet og gøre fondens kommunikation endnu mere effektfuld.
Som husets tag peger strategiens overskrift op og frem: ‘Vi brygger viden for en oplyst fremtid’.
En styrket Carlsbergfamilie med visioner for samfundet
Mens arbejdet for excellent grundforskning stadig udgør hjørnestenen i Carlsbergfondets filantropi, så tilføjer strategien flere nye perspektiver.
Ét eksempel er ambitionen om et tættere samspil mellem Carlsbergfamiliens medlemmer, som består af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet, Tuborgfondet, Ny Carlsberg Glyptotek, Det Nationalhistoriske Museum, Carlsberg Laboratorium og selvfølgelig bryggeriet Carlsberg A/S.
Medlemmerne beskæftiger sig med videnskab, erhverv, kunst, kultur og civilsamfund. Og i fremtiden skal områderne krydsbefrugtes i flere fælles og mere udadvendte arrangementer og events – eksempelvis på Folkemødet.
“Et centralt fokusområde i strategien er at styrke Carlsbergfamilien og få fortalt den unikke historie, som vi sammen deler i et fælles narrativ og purpose om, hvorfor vi eksisterer og hvilken forskel vi med vores samlede virke ønsker at gøre i samfundet,” siger Flemming Besenbacher.
Koblingen af videnskab, erhverv, kunst, kultur og civilsamfund skal længere ud end blot til de forreste publikumsrækker ved de kommende events.
Viden som katalysator for samfundets udvikling
En anden markant nyskabelse er fondens mål om at gøre brug af tematiserede forskningsbevillinger – et virkemiddel, som Carlsbergfondet hidtil har været tilbageholdende med at benytte set i forhold til andre forskningsfinansierende fonde.
Temabevillingerne skal være med til at skabe viden, der kan ‘katalysere samfundets udvikling’, som det hedder i strategien:
“I fremtiden kan man ikke udelukke, at vi definerer nogle tematiske områder. Jeg siger ikke, at lige dét her vil ske, men måske vil vi gerne arbejde for at styrke forskningen i Arktis. På Grønland er der geologi, iskerneboringer og så videre. Det er et område, der har stigende interesse og bevågenhed. Og det har betydning for Danmark, idet det er en del af vores rigsfællesskab,” siger Flemming Besenbacher, der også nævner grøn omstilling og klima som mulige temaer, dog naturligvis med grundforskning i fokus jævnfør fondens fundats.
I det hele taget vil fonden gerne understøtte en ‘videnskabeligt baseret tilgang til samfundsudvikling’, og dén ambition kommer også til udtryk, når fonden fremover rækker ud til politikerne:
I fremtiden kan man ikke udelukke, at vi definerer nogle tematiske områder. Jeg siger ikke, at lige dét her vil ske, men måske vil vi gerne arbejde for at styrke forskningen i Arktis.
Flemming Besenbacher – bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
"Vi vil gerne interagere med det politiske system og bidrage til at man i højere grad udvikler 'science-based policies',” siger Flemming Besenbacher.
Fra Danmark ud i verden og hjem igen
Udover et tydeligere samfundsperspektiv bliver internationalt samarbejde også et fokusområde. Carlsbergfondet ønsker ‘at tage viden fra Danmark ud i verden og bringe det fremmeste med hjem’.
Blandt andet har fonden etableret et samarbejde med Queen’s College på University of Oxford. Her kan unge danske forskere med støtte fra Carlsbergfondet fordybe sig i deres studier i et tværfagligt elitemiljø og efterfølgende søge et såkaldt reintegrationsstipendium, der skal bringe talenterne hjem igen.
Flere lignende aftaler med verdens førende universiteter kan komme på tale i fremtiden.
"Forskning i dag er per definition international og meget kompetitiv. At være den bedste i Danmark betyder ikke noget inden for forskningsverdenen. Derfor mener jeg, at det at komme ud på et tidligt tidspunkt og definere sit eget netværk simpelthen er en styrke for enhver forsker. Man må erkende, at hvis du har en ambition om at blive én af de bedste i verden inden for din profession eller disciplin, så kan det være krævende arbejdsmæssigt og familiemæssigt. Det gælder også for dem, der ønsker en forskerkarriere. Men det er altså ofte en afgørende investering i fremtiden," siger Flemming Besenbacher.
Det skærpede internationale fokus er endnu et eksempel på, at fondens virkemidler må følge med tiden, siger Flemming Besenbacher:
"Man kan altid sige: Er det nødvendigt at rejse ud? Men både menneskeligt og fagligt bliver man beriget af at komme ud i verden. Da bryggeren levede, blev forskerne typisk født i København, og de studerede i København. Men forskning er noget helt andet i dag.”
Strategi skal gøre succes og forbedringsmuligheder tydeligere
Den nye strategi sætter retning på fondens arbejde i de næste fem års tid med mulighed for justeringer undervejs. Strategien skal forblive relevant i en verden under forandring:
“Der vil være en årlig evaluering, revision og opdatering af strategien, hvis proces allerede er klart defineret. Nok er strategien tænkt langsigtet, men vi skal være fleksible over for de muligheder og udfordringer, der unægtelig vil vise sig for os i den foranderlige verden, vi er en del af og de erfaringer, vi kommer til at gøre os, når strategien rammer virkeligheden,” siger Flemming Besenbacher.
Selvom strategien tilføjer nye perspektiver til fondens arbejde, er det vigtigt for Carlsbergfondet at understrege, at der ikke er tale om et opgør med dens hidtidige arbejde.
Det her er ikke en revolution, men nærmere en evolution. Hele processen startede med, at vi sammen med Voluntas udviklede et narrativ for fondet.
Flemming Besenbacher – bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
"Det her er ikke en revolution, men nærmere en evolution. Hele processen startede med, at vi sammen med Voluntas udviklede et narrativ for fondet, der i en samlet og moderne fortælling har givet os et fælles og præcist sprog for, hvorfor Carlsbergfondet eksisterer, det vil sige, hvad vores purpose er, samt hvilken forskel det er, vi ønsker at gøre i verden forenet med vores unikke historie og DNA. Vi bygger for så vidt loyalt videre på det fundament, der blev lagt af brygger Jacobsen i 1876. Hvis du spørger, om Carlsbergfondet nu gør noget helt andet, end vi har gjort tidligere, så vil jeg svare 'nej’, for strategien og narrativet bygger på en dyb og grundig forståelse af vores formål," siger Flemming Besenbacher.
Selvom strategien netop er blevet vedtaget af bestyrelsen, så er arbejdet med at operationalisere den stadig i gang, siger Flemming Besenbacher.
"For øjeblikket er vi i gang med at lave handlingsplaner for, hvad vi skal gøre i sekretariatet for at implementere strategien,” siger han.
Når strategien er helt på plads, forventer fonden også, at dens interne monitorerings- og evalueringsarbejde bliver lettere:
“Vi forventer, at strategien giver os et endnu tydeligere sigtekorn for vores aktiviteter og prioriteter, og samtidig gør os i stand til at dokumentere vores indsatser og resultater endnu bedre. Den gør det tydeligt for os, hvornår vi har succes med et virkemiddel, og hvor vi har mulighed for at forbedre vores tiltag,” slutter Flemming Besenbacher.
Læs mere om Carlsbergfondets nye strategi: carlsbergfondet.dk/da/Om-fondet/Strategi-og-Maalinger/Strategi